Ύστατο χαίρε στον Κορεάτη
Κορεάτη είχαν ονομάσει οι Ατσιπουλιανοί τον Γεώργιο Ιωάννου Λιανδρή, επειδή είχε λάβει μέρος ως εθελοντής στον Κορεατικό Πόλεμο από τον Οκτώβριο του 1951 έως τον Αύγουστο του 1952. Γεννήθηκε στο Ατσιπόπουλο το 1931 και άφησε την τελευταία του πνοή την 17 Δεκεμβρίου 2023 σε ηλικία 93 χρόνων.
Τον Οκτώβριο του 1950 κατατάχθηκε εθελοντής στην Πολεμική Αεροπορία και υπηρέτησε με την ειδικότητα του συνθέτη στις Αεροπορικές Βάσεις του Αράξου και της Ελευσίνας. Ένα χρόνο μετά αναχώρησε με το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα για τη Νότια Κορέα, όπου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ο Κορεατικός Πόλεμος. Μετά από ένα μήνα ταξίδι με αμερικανικό οπλιταγωγό πλοίο κατέληξε στο προωθημένο αεροδρόμιο ΚΙΜΒΟ της Ν. Κορέας. Έλαβε μέρος ως ιπτάμενος μηχανικός σε αερομεταφορές πολεμικού υλικού στο μέτωπο και διακομιδές τραυματιών στα νοσοκομεία μετόπισθεν. Οι αποστολές αυτές ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες γιατί γινόταν μέρα και νύκτα μέσα στην εμπόλεμη ζώνη και τα αεροσκάφη αντιμετώπιζαν την αεροπορία και τα αντιαεροπορικά πυρά των Βορειοκορεατών. Η επικινδυνότητα αυτή αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 13ο Ελληνικό Σμήνος απώλεσε 4 από τα 9 αεροσκάφη του και οι νεκροί του έφτασαν τους 13 ιπταμένους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.
Ο αείμνηστος συγγενής του Ελευθέριος Σκανδάλης αναφέρθηκε σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη αποστολή . « Για τα έργα και τους κινδύνους που πέρασε ο τρελοανεψιός ένα μόνο θα πώ. Οι Κορεάτες είχαν αποκλείσει μια Μονάδα Αμερικανών και δεν υπήρχε άλλος τρόπος διαφυγής παρά μόνο η εκκένωση με αερογέφυρα την νύχτα με χαμηλή πτήση για να αποφύγουν τα ραντάρ του εχθρού. Τον Λιαντρογιώργη αποφάσισαν οι Αμερικανοί να χρησιμοποιήσουν ως συνοδό-σύνδεσμο αερομεταφοράς. Δεν υπήρχε πιο επικίνδυνη αποστολή. Τέσσερις φορές πήγε και ήλθε, τέσσερις φορές τον μεταλάβανε ! Ο Κορεάτης στάθηκε πολύ τυχερός, άλλοι δεν ήταν, αφού καταρρίφθηκαν τα αεροπλάνα τους ».
Τους κινδύνους αυτούς τους γνώριζε η δυστυχισμένη μητέρα του Ευαγγελία, που με δάκρυα στα μάτια και πόνο ψυχής παρακαλούσε τον Άγιο Ελευθέριο να προστατεύσει τον μοναχογιό της. Οι προσευχές της εισακούσθηκαν και τον Αύγουστο του 1952 ο γιός της επέστρεψε στην Ελλάδα. Τοποθετήθηκε στην Αεροπορική Βάση του Ηρακλείου Κρήτης και αργότερα στην Ελευσίνα. Στις αρχές του 1953 απολύθηκε από την Πολεμική Αεροπορία και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ανακατατάχθηκε με τον βαθμό του Σμηνία ως μηχανικός αεροσκαφών. Τέλος τον Ιανουάριο του 1955 απολύθηκε οριστικά με τον βαθμό του επισμηνία.
Τον Οκτώβριο του 1968 διορίσθηκε στην Εμπορική Τράπεζα στο Ρέθυμνο, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1994. Παντρεύθηκε την Αιμιλία από την πολυμελή οικογένεια του Αλεβίζου Λιονή, μια εξαίρετη Ατσιπουλιανή αγωνίστρια της ζωής, που στάθηκε πιστή και ακούραστη σύντροφος στο πλευρό του για 44 χρόνια. Δημιούργησαν μια υπέροχη οικογένεια με τρείς λεβέντες γιούς, το Γιάννη, τον Μιχάλη και τον Βαγγέλη.
Η 5η Οκτωβρίου του 2002 καταγράφηκε σαν αποφράδα μέρα για την οικογένεια του Γιώργη Λιανδρή και σημάδεψε τη ζωή τους. Ο γιός του Βαγγέλης σκοτώθηκε σε τροχαίο. Ο Βαγγέλης ήταν υπάλληλος στη ΔΕΗ και είχε χρηματίσει πρόεδρος της Κοινότητος Ατσιποπούλου . Υπήρξε μια μεγάλη απώλεια τόσο για την οικογένεια του , όσο και για το Ατσιπόπουλο, που έχασε ένα άξιο τέκνο του.
Ο πόνος της οικογένειας ήταν αβάστακτος και έγινε βαρύτερος μετά από δυο χρόνια όταν η χαροκαμένη μάνα Αιμιλία δεν άντεξε το βάρος από χαμό του γιού της και βαριά λαβωμένη πήρε το δρόμο της αιωνιότητος για να συναντήσει το αγαπημένο της παιδί. Η μοίρα είχε παίξει ένα πολύ σκληρό παιγνίδι στην οικογένεια του Γιώργη Λιανδρή, που δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει από τον πόνο και τη θλίψη.
Ο Γιώργης Λιανδρής τιμήθηκε με το μετάλλιο των Ηνωμένων Εθνών, το μετάλλιο εξαιρέτων πράξεων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, μετάλλιο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για την υπηρεσία του στην Κορέα, εύφημο μνεία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας και το αναμνηστικό μετάλλιο Κορέας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ατσιποπούλου αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες, που πρόσφερε στην Πολεμική Αεροπορία και ιδιαίτερα την γενναία απόφαση του να συμμετάσχει εθελοντικά στο Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας, του απένειμε τιμητική διάκριση σε εκδήλωση, που έγινε στο Ατσιπόπουλο τον Ιούλιο του 2017 .
Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά του και στα εφτά εγγόνια του. Ο θεός να αναπαύσει την ψυχή του. Αιωνία η μνήμη του !
Αντγος ε.α. Νικόλαος Σαμψών