Μια βραδιά λυρικού τραγουδιού κόντρα στην κρίση θεσμών και αξιών

Μια βραδιά λυρικού τραγουδιού κόντρα στην κρίση θεσμών και αξιών

Το Ρέθυμνο καμαρώνει για το Ρωμανό Σκουμπουρδή με το σπάνιο φωνητικό  χάρισμα που διαθέτει

Και η  σοπράνο Κίρα Λαμπράκη  φάνηκε αντάξια του βραβείου “Μαρία Κάλλας” που έλαβε πρόσφατα

 

 

Μια βραδιά λυρικού τραγουδιού δεν συγκινεί συνήθως το ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στους μίζερους πολιτιστικά καιρούς μας .  Για το λόγο αυτό και σπανίζουν οι εκδηλώσεις που την αφορούν, με αποτέλεσμα να θυσιάζουν  οι πολιτιστικοί μας παράγοντες  τους  ολίγους , που διψούν για ποιότητα, προκειμένου  να μη γίνονται εκδηλώσεις προ κενών καθισμάτων.

Κι έρχεται μια εκδήλωση να ταράξει τα ” λιμνάζοντα νερά” και να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Μια συναυλία που ήταν το θέμα συζήτησης την επόμενη μέρα σε όλη την πόλη.

Ηταν η βραδιά που οργάνωσε ο Σύνδεσμος διαδόσεως Καλών Τεχνών -Ελληνικό Ωδείο Ρεθύμνου-το βράδυ της Παρασκευής .

 

 

Η συμμετοχή της Κίρας Λαμπράκη,από το Ηράκλειο,  που τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΣ αλλά και του δικού μας Ρωμανού Σκουμπουρδή, που η πρώτη του εμφάνιση πριν δυο χρόνια στο εικονόδραμα του Μπάμπη Πραματευτάκη ” Αδελφή μου Θάλασσα” είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, ήταν ένα ισχυρό  κίνητρο για να γεμίσει ασφυκτικά η αίθουσα Ευχάριστη διαπίστωση για μας, ήταν η συμμετοχή νέων ανθρώπων πέρα από τις αναμενόμενες παρουσίες που δεν χάνουν συνήθως εκδηλώσεις του είδους.

ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο προλόγισμά του ο μουσικοσυνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης αναφέρθηκε στην μεγάλη τιμή για το Ρέθυμνο να φιλοξενεί καλλιτέχνες όπως η σοπράνο Κίρα Λαμπράκη, ο πιανίστας Διονύσιος Βούλγαρης και η καθηγήτρια Έφη Αδειλίνη Μπομπή και τόνισε την περίπτωση του Ρωμανού Σκουμπουρδή, που από τώρα διαφαίνεται η εξέλιξή του, η οποία και  θα  μας κάνει   πολύ περήφανους μελλοντικά. Αυτό βέβαια θα οφείλεται στο γεγονός ότι πέρα από το πηγαίο ταλέντο του έχει την μεγάλη ευκαιρία να σπουδάζει φωνητική πλάι στην κ. Αδειλίνη που είναι διεθνώς καταξιωμένη στον τομέα της.

Αμέσως μετά άρχισε ένα ονειρεμένο ταξίδι στον κόσμο του λυρικού τραγουδιού που με τις θαυμάσιες εισηγήσεις της κας Αδειλίνη γινόταν περισσότερο συναρπαστικό. Είναι πράγματι χαρισματική η καλλιτέχνις αυτή που με τη φωνή,την ωραία παρουσία της  και την έκφρασή της αναδεικνύει κάθε τι με το οποίο καταπιάνεται.

Συγκλονιστικές ερμηνείες

Η σοπράνο Κίρα Λαμπράκη ήταν σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης μια γοητευτική ύπαρξη  που μάγευε το κοινό.

Τι να ξεχωρίσεις από τα μέρη που ερμήνευσε; Με εξαιρετικό μπρίο , αφάνταστη άνεση και εξαιρετική σκηνική παρουσία έδωσε ότι καλύτερο έχουμε ακούσει ερμηνεύοντας το “Quando m’ en vo” και Si Mi chiamano Mimi “από το έργο του Puccini ” La Boheme” , ” Air des bijoux” από τον  “Faust” του Gounod , ” Ernani involemi” από τον Ernani του Βέρντι ” E strano …sempre libera( από την “Τραβιάτα” ) του ιδίου και ” Lippen schweigen” από την ” Εύθυμη Χήρα” του Lehar.

Πανέμορφη , με εξαιρετική σιγουριά η Ηρακλειώτισσα καλλιτέχνις χρωμάτιζε κάθε άρια με τα ανάλογα συναισθήματα και ήταν χάρμα ιδέσθαι .Όσο για την υπέροχη φωνή της κυλούσε αβίαστα, ακόμα και στα  σημεία που συνήθως δοκιμάζονται οι καλλιτέχνιδες της κατηγορίας της Εκείνη όμως κατάφερε  να προκαλέσει έντονα συναισθήματα στο κοινό,  που παρακολουθούσε με την ευλάβεια μύστη τη συναυλία.

Θριάμβευσε  ο Ρωμανός

Και τι να σημειώσουμε για το δικό μας Ρωμανό. Ήταν μια αποκάλυψη και δικαίωσε την καθηγήτριά του  την  κ Αδειλίνη , που έχοντας πια το δικαίωμα να υπερηφανεύεται για  τόσους   πολυβραβευμένους  μαθητές  της , μας ξαφνιάζει ευχάριστα όταν δηλώνει κατηγορηματικά  ότι ” αυτά που έχει καταφέρει ο Ρωμανός σε ένα χρόνο σπουδών, άλλοι σπουδαστές φωνητικής, πετυχαίνουν σε μια επταετία τουλάχιστον”

Όσο για τον κ. Πραματευτάκη ,επανειλημμένα έχει εκφραστεί με τα πιο θερμά λόγια για το λαμπρό μέλλον που μπορεί να έχει ο νεαρός βαθύφωνος με το σπάνιο μέταλλο φωνής ,  τιμώντας τον τόπο του διεθνώς.

Ποιος να το φανταζόταν αλήθεια ότι το σγουρόμαλλο, τόσο χαριτωμένο  αγοράκι, που κάποτε φιλούσαμε και συγχαίραμε για τη μαμά Φέφη, την επίσης εξαιρετική συμπολίτισσα καλλιτέχνιδα, θα ερχόταν στιγμή που θα μας καθήλωνε με την μοναδική ερμηνεία του. Και θα μας έφερνε δάκρια συγκίνησης αυτή η θεία δωρεά που χαρακτηρίζει τη φωνή του

Ο Ρωμανός σε όλη τη συναυλία  ” έγραφε” πάνω στη σκηνή με τις συγκλονιστικές ερμηνείες του που συνδύαζε περίτεχνα  και με θεατρικές κινήσεις που συνηθίσαμε να βλέπουμε μόνο σε επαγγελματίες  του χώρου με πολύχρονη εμπειρία. Και τι πρόκληση για ένα νέο καλλιτέχνη να ερμηνεύει άριες με τόσες απαιτήσεις όπως : ”  Wer ein Iiebchen hat Gefunden” , και ” Ηα ! Wie will ich triumphiren” του Μότσαρτ από το έργο” Απαγωγή από το σεράϊ” αλλά και το ” Νοn piu andrai” από τους “Γάμους του Φίγκαρο” και το ” La cidarem la mano” από το ” Don Giovanni Αναφέρουμε  ενδεικτικά  μέρος του προγράμματος που δείχνει ότι η επιλογή έγινε με αυστηρά κριτήρια για να δείξει κάθε καλλιτέχνης τις πραγματικές του ικανότητες , χωρίς γνωστά ακούσματα που παρασύρουν με την ευκολία τους τον ακροατή και δεν αντιλαμβάνεται συνήθως , ακολουθώντας τη μελωδία , τις αδυναμίες του ερμηνευτή.

Αναβίωσε το Ρέθυμνο των Τεχνών

Οφείλουμε πάντως  να παραδεχτούμε ότι χωρίς την υποστήριξη και του πιανίστα Διονυσίου Βούλγαρη οι καλλιτέχνες ίσως να μην πλησίαζαν στο τέλειο που μας χάρισαν . Ο κ. Βούλγαρης, πράγματι, δικαίωσε τη φήμη του λαμπρού καλλιτέχνη που έχει τιμηθεί με Α’ και Β’ βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμού πιάνου. Και συνέβαλε καθοριστικά από την πλευρά του στην επιτυχία της βραδιάς. Για να του αποδώσει δίκαια το κοινό στο τέλος και τα δικά του εύσημα.

Ζήσαμε  ιστορικές πραγματικά στιγμές το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα του Ωδείου, επειδή μέσα από μια εκδήλωση υψηλοτάτου επιπέδου νοιώσαμε να αναβιώνει  το Ρέθυμνο των Τεχνών που έχει αναδείξει τόσο λαμπρούς καλλιτέχνες. Τι κρίμα να μην υπάρχει μια δυνατότητα για τους ιδιαίτερα ταλαντούχους καλλιτέχνες μας, όπως ο Ρωμανός, να δημιουργούνται προϋποθέσεις για συνέχιση σπουδών, χωρίς τα προβλήματα και τις θυσίες , που δημιουργεί η σκληρή καθημερινότητα. Ευχόμαστε το καλύτερο για το νεαρό καλλιτέχνη και σύντομα να έχει την εξέλιξη που δικαιούται, αντίδωρο για την  τόσο σκληρή άσκηση και απόλυτη αφοσίωση στις σπουδές του που τον χαρακτηρίζουν.

Αποθέωση στο φινάλε

Σπάνια εμπειρία για το ακροατήριο  που απόλαυσε   τη βραδιά  ήταν και το φινάλε της συναυλίας. Το “μπιζάρισμα” τρίτωσε χωρίς και πάλι να ικανοποιηθεί το κοινό που αποθέωνε με το χειροκρότημά του  τους καλλιτέχνες.

Μείναμε με την αίσθηση ότι  οι πλέον μυημένοι θέλησαν με τις επευφημίες τους,  να ευχαριστήσουν τους συντελεστές της βραδιάς για τη σπάνια αυτή μουσική απόλαυση , με ένα τόσο δύσκολο ρεπερτόριο, αλλά και οι λιγότερο λάτρεις του είδους να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για μια αποκάλυψη που τους δημιουργεί πλέον νέα ενδιαφέροντα για το λυρικό τραγούδι.

Η ψυχαγωγία εν προκειμένω σε όλο της το μεγαλείο  εκπληρώνοντας απόλυτα την σημασιολογική της έννοια.

Ανεκμετάλλευτος πλούτος

Με τις θερμές ευχαριστίες μας στους διοργανωτές και στους καλλιτέχνες για τη μοναδική αυτή βραδιά λυρικού τραγουδιού που παρακολουθήσαμε ,θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε σύντομα και πάλι την ευκαιρία να τους απολαύσουμε. Και μια παρατήρηση.

Μήπως εκτός από κοιτάσματα ενεργειακού πλούτου η Κρήτη διαθέτει και ένα πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό που θα μπορούσε να το αξιοποιήσει ανάλογα για να προτείνει λύσεις ανάπτυξης μέσω του τομέα Πολιτισμού;…

Κάποιες χώρες με σημαντική διεθνή προβολή στον πολιτισμό οφείλουν την οικονομική τους  άνθιση , όσο κι αν δοκιμάστηκε η οικονομία τους από τις γνωστές συγκυρίες. Γιατί εξακολουθούμε να περιφρονούμε μια τόσο σημαντική ελπίδα ανάκαμψης;

Εύα Λαδιά

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση