Χρηστος Λιονής

Αρχές της δεκαετίας του 80 ένας νέος επιστήμονας εμφανίζεται με πρωτοποριακές θέσεις και απόψεις στον τομέα της υγείας. Είναι ο Χρήστος Λιονής που γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1955. Εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας το 1973 και έλαβε το πτυχίο το 1979 έχοντας τις ειδικότητες της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής. Το βιογραφικό του είναι πλουσιότατο. Ο διδακτορικός του τίτλος έλαβε το 1991 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης οφείλεται στο θέμα της διδακτορικής του διατριβής που ήταν «Εκπαιδευτική παρέμβαση σε μαθητές Γυμνασίων για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου». Διετέλεσε επί 9 χρόνια περίπου Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σπηλίου στο Νομό Ρεθύμνου. Επιπρόσθετα, έχει λάβει μέρος σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα των Πανεπιστημίων Lund και Linkoping Σουηδίας ως ιατρός του Ε.Σ.Υ., ως υπότροφος και ως προσκεκλημένος ερευνητής σε θέματα γενικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το 1994 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ το 2002 εξελίχθηκε στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2010 (ΦΕΚ 275/9.4.2010) εκλέχθηκε στη βαθμίδα του Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο της «Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Σήμερα διατηρεί τη θέση του Διευθυντού της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, στο Τμήμα Ιατρικής και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Σήμερα έχει την ευθύνη του Συντονιστή της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι υπεύθυνος τριών κατ’ επιλογήν μαθημάτων (Σχέση Ιατρού Ασθενούς, Συμπονετική φροντίδα, Εισαγωγή στην Evidenced-based ιατρική και ανάλυση της κλινικής απόφασης) και συνυπεύθυνος μιας Κλινικής Άσκησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ιατρική Σχολή. Είναι Διευθυντής Σπουδών ενός Μεταπτυχιακού προγράμματος με τίτλο: «Γενική/Οικογενειακή Ιατρική και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», ενώ έχει επιβλέψει 22 διδακτορικές διατριβές που έχουν ήδη υποστηριχθεί. Το Μάιο του 2009 έλαβε μια σημαντική διάκριση από το Βασιλικό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών (Honorary Fellowship), ενώ έχει λάβει και άλλες διακρίσεις και αναγνωρίσεις από εταιρείες ή ενώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όσον αφορά τη διοικητική του εμπειρία, το 2001 εκλέχτηκε στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Κρήτης, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Μάιο του 2004. Από το 2009 διευθύνει τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου. Κατά το έτος 2013 υπηρέτησε το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας από τη θέση του Αντιπροέδρου ενώ το ίδιο έτος εκλέχθηκε μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατά το διάστημα Ιούνιος 2015 – Φεβρουάριος 2016 διετέλεσε Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Ο Χρήστος Λιονής έχει πλούσια παρουσία σε εκδόσεις αναγνωρισμένων βιοϊατρικών περιοδικών (είναι διευθυντής σύνταξης σε τρία ξενόγλωσσα, αναγνωρισμένα από την ISI Thomson περιοδικά με συνάφεια στη γενική ιατρική). Ακόμα, συμμετέχει στο executive board πολλών Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δικτύων, ενώ διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου έρευνας (European General Practice Research Network) και το Μάιο του 2001 εκλέχτηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, θέση στην οποία επανεκλέχτηκε τον Οκτώβριο του 2004 και διατήρησε μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του το 2007. Από το 1987 συνεργάζεται στενά με Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται Πανεπιστήμια της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας καθώς και των Η.Π.Α. (School of Public Health, Harvard University), του Καναδά και της Αυστραλίας. Το 1993 εργάστηκε ως προσκεκλημένος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Linköping, ενώ το 2000 εργάστηκε στο ίδιο Πανεπιστήμιο ως προσκεκλημένος καθηγητής και ερευνητής (Σχολή Επιστημών Υγείας, Τομέας Ιατρικής και Φροντίδας).

Έρευνα και δημοσιεύσεις

Σήμερα συντονίζει ένα Δίκτυο Έρευνας με γενικούς ιατρούς που υπηρετούν στην Περιφέρεια της Κρήτης. Ερευνητικές προτάσεις της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους χρηματοδοτικούς φορείς. Ο Χρήστος Λιονής έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ξενόγλωσσα περιοδικά από τα οποία 290 σήμερα παρουσιάζονται στο PubMed, ενώ έχει δημοσιεύσει και 86 άρθρα σε Ελληνικά περιοδικά με σύστημα κριτών. Επίσης έχει εκδώσει αρκετά βιβλία και έχει συμμετάσχει στην έκδοση ξενόγλωσσων τόμων σχετικών με τη Γενική Ιατρική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ήταν στις εκδηλώσεις τύπου του 1995 που είχε σαν θέμα την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη σε όλους τους τομείς Από τους κεντρικούς ομιλητές ήταν και ο Χρήστος Λιονής, με τον οποίο είχαμε μοιραστεί πολλές φορές το βάρος πολιτιστικών παρεμβάσεων όπως η ίδρυση του Συλλόγου Συγγραφέων Λογοτεχνών και το περιοδικό «Ρεθεμνιώτικα Χρονικά» με τη σύμπραξη και του Δημήτρη Κορωνάκη.

Σ’ εκείνη την εισήγηση ο Χρήστος Λιονής είχε ανακοινώσει την έρευνα που ήταν ακόμα στα σπάργανα για την παρασκευή ενός βοηθητικού σκευάσματος για την πρόληψη εποχικών νόσων και ισχυροποίησης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ήταν ένα σκεύασμα που βασιζόταν στα βότανα της κρητικής γης.

Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα και το εμπιστευόμαστε απόλυτα καθώς επιτελεί με επιτυχία τον υψηλό του προορισμό.

Έχει συνδέσει και ο Χρήστος Λιονής το όνομά του με τον τομέα της πρόληψης και του οφείλουμε χάρη για τη σπουδαία συμβολή του και στον τομέα αυτό.

Αφήστε μια απάντηση