Το λαϊκό ορατόριο «Ενώσεως Κλέος» του Μπάμπη Πραματευτάκη

ΜΕ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Αύριο Κυριακή στις 8:00 το βράδυ στο Ωδείο

Είναι από τις ευλογημένες φορές που ενώνονται οι ντόπιες καλλιτεχνικές δυνάμεις για ένα αποτέλεσμα που τιμά τον τόπο και τις θυσίες του λαού του.
Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα θέμα που εμπνέει δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορο το καλλιτεχνικό δυναμικό, όταν μάλιστα δίνει το κίνητρο ένας εμπνευσμένος δημιουργός, όπως ο Μπάμπης Πραματευτάκης.
Εκείνος έγραψε τη μουσική, η Εύα Λαδιά σταχυολόγησε ποίηση από έργα των Βαγγέλη Κακατσάκη, Δημήτρη Αετουδάκη, Κώστα Απανωμεριτάκη, Κώστα Ψαράκη και Κώστα Καλλέργη, συνδέοντας τα κείμενα με το δικό της ποιητικό λόγο.
Ο Γιώργος Αραβίδης με την Αθηναϊκή sinfonietta του αναδεικνύει τη νέα δημιουργία του Μπάμπη Πραματευτάκη, που έχει τίτλο «Ενώσεως Κλέος», ενώ ο Μιχάλης Δασκαλάκης βιώνει μια ιστορική στιγμή, καθώς στα δικά του χέρια το δοξάρι μιας λύρας, που θα συζητηθεί, σκορπίζει μια μελωδία μοναδική. Είναι η μπάσα λύρα, που θα πρωταγωνιστεί πλέον στο κουαρτέτο παραδοσιακής μουσικής, όνειρο ζωής του Μπάμπη Πραματευτάκη. Η εμπειρία του Γιώργου Παπαλεξάκη έδωσε στο σχέδιο μορφή και άκουσμα και οι θεατές, που θα παρακολουθήσουν το έργο το βράδυ της Κυριακής στο Ωδείο, θα ζήσουν ομολογουμένως συγκλονιστικές καλλιτεχνικές στιγμές.
Η χορωδία που θα παρουσιάσει μέρη του έργου, που είναι ένα λαϊκό ορατόριο, αποτελείται από γνωστά και καταξιωμένα πλέον ονόματα στον καλλιτεχνικό μας χώρο, όπως η Μαριέλλα Βιτώρου, η Αντιόπη Νικολουδάκη, ο Ρομανός Σκουμπουρδής και ο Βαγγέλης Λινοξυλάκης. Μαζί τους ο χορωδός με λαμπρή μέχρι σήμερα πορεία Όθωνας Δρουδάκης, που είναι και εξαίρετος ποιητής, η ασύγκριτη πάντα Φέφη Βαλαρή, που υπηρετεί με συνέπεια την υψηλή τέχνη. Νέες επίσης λαμπρές παρουσίες αναδεικνύονται οι Γεωργία Τσετσώνη, Σοφία Πουλοπούλου, Ελένη Κυδωνάκη, Ρίτα Μητρογώγου, Χριστίνα Κούκου, Βαγγέλης Νικολιδάκης και Σήφης Καυκαλάς.
Τον Μιχάλη Δασκαλάκη στη λύρα μπάσα πλαισιώνουν ο Γιάννης Τσουρδαλάκης (λύρα) και ο Ανδρέας Κουτελιδάκης (λαούτο).
Σολίστ είναι η Μαριέλλα Βιτώρου, η Αντιόπη Νικολουδάκη, ο Ρομανός Σκουμπουρδής, ο Βαγγέλης Λινοξυλάκης και ο Γιώργος Παπαλεξάκης. Αφηγητής είναι ο γνωστός ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης.
Ο Μπάμπης Πραματευτάκης μιλώντας για το έργο του τονίζει πως η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα σαν ιστορικό γεγονός, δεν θα μπορούσε να τον αφήσει αδιάφορο και πλάι σε άλλα έργα του όπως το «Αρκάδι», η «Ωδή στη Μάχη της Κρήτης» και το «Κέντρους Εγκώμιο» ήρθε να προστεθεί το «Ενώσεως Κλέος». Ελπίζει και εύχεται να δίνεται πάντα η ευκαιρία στους δημιουργούς να περνούν την ιστορική γνώση μέσα από την Τέχνη, ώστε να μην λησμονάμε ποτέ τους αγώνες του ηρωικού λαού μας για τα ιδεώδη της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Ρεθύμνου και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος.
Σε δήλωσή της, η αντιπεριφερειάρχης κα Μαρία Λιονή τονίζει:
«Ανήμερα της ιστορικής αυτής ημέρας για το νησί μας η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ο Δήμος Ρεθύμνης και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσιάζουν το Λαϊκό Ορατόριο «Ενώσεως Κλέος» του Ρεθεμνιώτη δημιουργού Μπάμπη Πραματευτάκη που εξυμνεί τον αγώνα των Κρητικών για να εκπληρώσουν έναν διακαή πόθο ετών την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα».
Και προσθέτει για το έργο ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρινάκης:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω, πως συμπολίτες μας, που μας έχουν συνηθίσει σε αξιόλογες πνευματικές παραγωγές, συνεργάζονται και πάλι προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μέσα από ποιητικά και μουσικά μονοπάτια την πολυτάραχη διαδρομή της Κρήτης στο πέρασμα των αιώνων, μέχρι την ημέρα της Ένωσής της με την υπόλοιπη Ελλάδα και να αντιληφθούμε για μια ακόμα φορά το μεγαλείο του αγώνα.
«Της Κρήτης η ψυχή είχε μάθει να μιλά μόνο με τη γλώσσα της Επανάστασης» Οι συντάκτες ποιητές του έργου τα είπαν όλα σε μια πρόταση.
Με τα μάτια της ψυχής λοιπόν ανοιχτά και τη θέληση ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη ας καταθέσουμε κι εμείς μαζί με τους εμπνευστές της εκδήλωσης τον ελάχιστο φόρο τιμής που οφείλουμε στους αληθινούς μας σωτήρες, μέρος των οποίων είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, ως απόγονοί τους».
Με ελεύθερη είσοδο μπορεί να παρακολουθήσει κάθε Ρεθεμνιώτης την εκδήλωση αύριο Κυριακή 1η Δεκεμβρίου και ώρα 8:00 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών «Παντελής Πρεβελάκης» του Συνδέσμου Διαδόσεως Καλών Τεχνών (Ωδείο).

Αφήστε μια απάντηση