ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΜΜ. ΦΩΤΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου Ρεθύμνου. Παντρεμένος με τη Νίτσα Δουκάκη, Νηπιαγωγό, από Μέλαμπες, έχει δυο κόρες και τρία εγγόνια. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, εν αποστρατεία. Συγγραφέας και εκδότης τεσσάρων βιβλίων, με «Επαίνους» της Ακαδημίας Αθηνών, στα δύο. Συγγραφέας, υπό έκδοση δύο νέων βιβλίων, με ισάριθμους «Επαίνους» της Ακαδημίας Αθηνών. Στιχουργός, με πολλά Βραβεία, Επαίνους και Διακρίσεις. Αρθρογράφος, ημερήσιου και περιοδικού τύπου. Έχει συμμετάσχει σε τρία Επιστημονικά Συνέδρια με ισάριθμες ανακοινώσεις.

Ερευνητής και ερμηνευτής του ριζίτικου τραγουδιού, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκδηλώσεις πολιτιστικών Συλλόγων, αλλά και σε κορυφαίους πνευματικούς φορείς, όπως στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αγιαννιωτών Αμαρίου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μελαμπιανών Αθήνας, Μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, Αντιπρό- εδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ηλιούπολης, Σύμβουλος του Δημάρχου Ηλιούπολης, Γραμματέας Επιστημονικού Συνεδρίου Αμαρίου.
Είναι: Επικεφαλής της Παρέας Ριζίτικου Τραγουδιού «Αμαριώτες», Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας και Μέλος : της Παγκρητίου Ενώσεως, του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής, της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά, της Ένωσης Κρητών Κορινθίας, του Συλλόγου Κρητών Στιχουργών, του Συνδέ σμου Κρητών Επιστημόνων, της Ένωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου, της Παγκρήτιας Ένωσης Λογοτεχνών, του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Εκδοθέντα βιβλία

  1. Επιλογή Ριζίτικων Τραγουδιών – Αθήνα 1993. (Έπαινος)
  2. Το χωριό μου Άγιος Ιωάννης Χλιαρος Αμαρίου Ρεθύμνου – Ρέθυμνο 2006. 3.Ριζίτικα και Μαντινάδες (με Τοπικό Λεξιλόγιο) – Ρέθυμνο 2007.
  3. Στη βορεινάδα μιας κορφής, γράφω, τα που θυμούμαι – Ρέθυμνο 2015. (Έπαινος)

Υπό έκδοση βιβλία

  1. Κρητική Λαϊκή Ποίηση. Έπαινος)
  2. Μεταγραφή ριζίτικων τραγουδιών, από τα Αμαριώτικα χωριά
    (Αφηγητές Αμαριώτες). (Έπαινος)

“Συλλογή παλαιών φωτογραφιών από τη γενέθλια γη του συγγραφέα, τον Άγιο Ιωάννη – Αμαρίου – Ρεθύμνου”

(από το Προλογικό Σημείωμα)

Αφήστε μια απάντηση