Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ρεθύμνου «Ερωφίλη»

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ρεθύμνου η «Ερωφίλη» δίνει πάντα μαθήματα ανθρωπιάς
• Εκλεκτές προσωπικότητες του τόπου πλαισιώνουν τις ομάδες δράσης του
Μια ξεχωριστή μέρα για τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ρεθύμνου «Ερωφίλη» είναι η 9η Ιουλίου. Γιατί αυτή τη μέρα πριν από 24 χρόνια υπογράφηκε το ιδρυτικό καταστατικό και ξεκίνησε δράση ένας από τους πιο ευαισθητοποιημένους στην ανθρώπινη δυστυχία φορείς του τόπου μας. Από τις πιο σημαντικές γυναίκες του τόπου μας λάμπρυναν τις τάξεις του και ούτε μια μέρα, παρά την οικονομική κρίση οι κυρίες του Σοροπτιμιστικού Ομίλου «Ερωφίλη» δεν έχουν υποστείλει τη σημαία. Οι εκδηλώσεις του γίνονται κανονικά και οι δράσεις το ίδιο κι ας σημαίνει αυτό περισσότερη κούραση αλλά και προσωπικές θυσίες. Γιατί τίποτα στο φορέα δεν χαρίζεται. Κάθε δράση φέρει την προσωπική σφραγίδα ενός έκαστου μέλους που εργάζεται με ανιδιοτέλεια προς όφελος της ομάδας. Οι Σοροπτιμίστριες μας διδάσκουν πρώτα από όλα κοινωνική δράση σε ομαδικά πλαίσια. Αυτό που πάντα δίδασκε η αξέχαστη Μαρία Τσιριμονάκη.
Η δράση του Ομίλου «Ερωφίλη» μας είναι γνωστή και πολλές φορές την έχουμε εξάρει. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι και αυτός ξεκίνησε χάρις σε μια Βαρβάρα Σκαρβέλη.
Σκέφτομαι πολλές φορές σε πόσους τομείς δράσης έχει καταθέσει ψυχή η εξαίρετη αυτή Ρεθεμνιώτισσα και μέμφομαι τον εαυτό μου κυρίως που δεν της έχω κάνει ένα πλήρες αφιέρωμα.
Από τα πρώτα μου βήματα στη δημοσιογραφία τη θυμάμαι να κυριαρχεί με την έντονη προσωπικότητά της παντού. Η συμπεριφορά της και ο μοναδικός της τρόπος να αναδεικνύει την υπηρεσία της στάθηκαν αφορμή να έχει πάντα τη στήριξη της Αγροτικής Τράπεζας που υπηρέτησε με τη γνωστή της διάθεση να εξυπηρετεί τους πάντες με ιώβειο υπομονή.
Πάντα πρόσχαρη και χρυσοχέρα δεν κουραζόταν ποτέ να ανοίγει το σπίτι της στα Μισίρια (έργο τέχνης κάθε του γωνιά) και να δέχεται παλιές και νέες συνεργάτιδες σε κοινές δράσεις. Ήταν όμως ιστορική εκείνη η επίσκεψη που δέχτηκε το Γενάρη του 1993 δυο κυριών από τον Οδηγισμό όπου κι εκεί άφησε τα χνάρια της και τόσο έντονα μάλιστα. Επρόκειτο για σημαντικά στελέχη τα οποία της έδειχναν πάντα με κάθε τρόπο την εκτίμησή τους. Κι αυτή τη φορά τη σκέφτηκαν για την δημιουργία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου και στο Ρέθυμνο.
 
Στόχος η βελτίωση του κόσμου
Τι ήταν όμως η πρωτοβουλία αυτή ενός αρχικά τόσο δυσκολοπρόφερτου φορέα; Και τι είναι Σοροπτιμισμός;
Πρόκειται για μια διεθνή οργάνωση, που ενώνει τις γυναίκες όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτιστικές διαφορές, σε μια αδελφωμένη προσπάθεια για βελτίωση του κόσμου.
Ο λόγος για τον σοροπτιμισμό που από τις λατινογενείς λέξεις από τις οποίες προέρχεται (soror = αδελφή, optime = αρίστη) σηματοδοτεί και το ιδεολογικό του περιεχόμενο και εμπεριέχει την έννοια της αισιοδοξίας.
Ο πρώτος Σοροπτιμιστικός Όμιλος ιδρύθηκε, τον Οκτώβριο του 1921, από μια ομάδα εμπνευσμένων επιστημόνων γυναικών στην πόλη Όκλαντ της Καλιφόρνιας.
Τα ιδρυτικά στελέχη είχαν δύο αρχικούς στόχους: α) τη δυνατότητα των γυναικών να επηρεάσουν θετικά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου και β) την αξία της συλλογικής προσπάθειας.
Γρήγορα ο σοροπτιμισμός απλώθηκε σε όλη τη Γη και λειτουργούν σήμερα σε περίπου 116 χώρες 3.500 όμιλοι, με πάνω από 200.000 μέλη.
Σκοποί του σοροπτιμισμού είναι η τήρηση υψηλών ηθικών αρχών στην άσκηση του επαγγέλματος, της επιστήμης και κάθε δραστηριότητας, γενικότερα, στη ζωή.
Ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα για την ανύψωση της θέσης της γυναίκας.
Στην Ευρώπη ο πρώτος Σοροπτιμιστικός Όμιλος ιδρύθηκε το 1924 πού αλλού; στο Παρίσι από την πλαστικό χειρουργό δρ Susenne Noel.
 
Πρόσφορο έδαφος στο Ρέθυμνο
Η κα Σκαρβέλη εντυπωσιάστηκε από όσα άκουσε και αμέσως μετά ζήτησε τη γνώμη του αδελφού της γνωστού συμπολίτη τραπεζικού κ. Νίκου Σκαρβέλη γνωστού για την ευρυμάθειά του. Εκείνος ενθουσιάστηκε.
– Ναι είναι κάτι σπουδαίο της είπε. Να το κάνετε και στο Ρέθυμνο. Θα ωφεληθεί αρκετός κόσμος.
Δεν έχασε καιρό η δραστήρια συμπολίτισσά μας. Ενημέρωσε αμέσως τη γνωστή δικηγόρο κα Μαρία Συνατσάκη, η οποία και ανταποκρίθηκε πρόθυμα.
Αμέσως μετά στο σπίτι της κας Σκαρβέλη έγινε μια ενημερωτική συνάντηση με κυρίες από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Ήθελε η δραστήρια συμπολίτισσα να υπάρχει μια ευρύτερη συμμετοχή και το πέτυχε στο απόλυτο για να υπάρχει μια πολυφωνική έκφραση στον Όμιλο.
Η επωνυμία «Ερωφίλη» δόθηκε επειδή ο αντίστοιχος φορέας του Ηρακλείου πήρε το όνομα «Αρετούσα».
Εκλεκτές οι κυρίες που πήραν μέρος σε κείνη την πρώτη συνάντηση Ζαμπία Τσίχλη, Μαρία Σπυρλιδάκη, Ελένη Μυσιρλή και τόσες άλλες.
 
Άμεση ανταπόκριση
Από τις πρώτες κινήσεις του Ομίλου στο Ρέθυμνο ήταν να ενημερωθούν οι αρχές για τους σκοπούς της οργάνωσης και να μπει ένα πλαίσιο οργανωμένης παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Σ’ αυτές τις πρώτες κινήσεις ήρθαν αρωγοί ο αείμνηστος Κωστής Τσίχλης και η Αγροτική Τράπεζα με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή κ. Μανόλη Σπαντιδάκη. Πώς μπορούσε να αρνηθεί την αρωγή του σε μια από τις πιο ευσυνείδητες υπαλλήλους του;
Η πρώτη ιδρυτική συνάντηση που δόθηκαν και τα σήματα στα μέλη από την κα Σκαρβέλη έγινε 9 Ιουλίου 1994 με επίσημες παρουσίες από όλη την Ελλάδα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα. Από τότε ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος μας εντυπωσίαζε με τη δράση του, κατάμεστες οι αίθουσες που γίνονταν οι εκδηλώσεις. Οι πάντες πλάι στο προεδρείο για να προσφέρουν με τη σειρά τους. Και η κα Σκαρβέλη χωρίς ποτέ να οικειοποιηθεί καταστάσεις ενθάρρυνε όλο και περισσότερες κυρίες να συμμετέχουν ανεξάρτητα αν έφερε αξιώματα ή όχι. Όπως συνηθίζει πάντα σε όποιο τομέα δράσης κι αν συμμετέχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ δεν αρνήθηκε τη συμμετοχή της σε συνελεύσεις όπου κι αν έχουν οργανωθεί και πάντα με δικά της έξοδα. Πρόσφατα που χρειάστηκε ως εφορευτική επιτροπή να συμμετέχει σε διαδικασία αδελφού σωματείου στην Ξάνθη συμπλήρωσε το 41ο ταξίδι της.
Στο διάστημα αυτό όπου υπήρχε περίπτωση να ωφεληθούν και άλλες ηθικά και πνευματικά έπαιρνε μαζί της κυρίες από τον Όμιλο με σκοπό να τις εμπλουτίσει σε εμπειρία και γνώση.
 
Λαμπρός απολογισμός
Σήμερα ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος με δράσεις στους τομείς υγείας, περιβάλλοντος, διεθνούς καλής θέλησης, εκπαίδευσης, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Όλοι οι τομείς συνεργάζονται για συνολική προσφορά και εξασφαλίζουν έσοδα για τους κοινωνικούς τους σκοπούς είτε από τ’ απογευματινά με τσάι και εξαιρετικές διαλέξεις από προσωπικότητες της επιστήμης και των Γραμμάτων, είτε από το μπαζάρ. Κάθε Μεγάλη Δευτέρα θα δούμε τις κυρίες του Σοροπτιμιστικού Ομίλου να στήνουν τον πάγκο τους έξω από το Δημαρχείο και να προσφέρουν αληθινά ποιήματα των χειρών τους που γίνονται ανάρπαστα. Αυτό γίνεται από το 1995 χωρίς διακοπή.
Στο διάστημα αυτό πόσοι και πόσοι δεν ωφελήθηκαν. Η κα Βαρβάρα Σκαρβέλη μας μιλά αναλυτικά για φορείς, πρόσωπα και ποσά που ανακούφισαν ενεργά σωματεία με υψηλό στόχο όπως ο Σύλλογος «Αγάπη», αλλά πρόσφεραν και υποτροφία πριν από 20 χρόνια σε μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου. Δεν ξεχνά πρόσωπα, ούτε και ποιοι ευεργέτησαν τον Όμιλο. Εμείς όμως από έλλειψη χώρου δεν μπορούμε να επεκταθούμε. Και συνεχώς η κα Σκαρβέλη να ευχαριστεί όλους αυτούς με ευγνωμοσύνη.
Ακούμε συμβολή από αρχές και οργανώσεις που δεν ανταποκρίνονται πρόθυμα σε χορηγίες πολιτιστικών συλλόγων. Κι όμως κανένας ποτέ δεν αρνήθηκε τη βοήθειά του στο Σοροπτιμιστικό Όμιλο. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το ήθος και η προσφορά κάποιων ανθρώπων όπως της κας Σκαρβέλη δεν περνά απαρατήρητη. Και επιβραβεύεται δοθείσης ευκαιρίας. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η προθυμία των τοπικών αρχών να θέσουν υπό την αιγίδα τους εκδηλώσεις του Ομίλου ακριβώς επειδή και τα θέματα είναι ευρύτερου ενδιαφέροντος και καλύπτονται από γνώστες του αντικειμένου.
Θα θέλαμε αρκετό χώρο να εξάρουμε την προσφορά όλων των κυριών που αποτελούν τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο και τον υπηρετούν από θέσεις ευθύνης. Κάθε μια χωριστά είναι και μια σημαντική μονάδα στον κοινωνικό μας γίγνεσθαι.
Κάποιες που δεν είναι ανάμεσά μας συνεχίζουν να είναι πάντα στις αναφορές τιμής όπως το άξιζαν. Όπως η Αννίτα Μπενάκη και η Δένα Μαλλιαρού.
Ο λόγος που θελήσαμε μέσω της κας Σκαρβέλη να κάνουμε το επετειακό αυτό αφιέρωμα είναι επειδή πρόκειται για την ιδρυτική πρόεδρο που ακόμα συμβουλεύονται στελέχη του Ομίλου από όλη την Ελλάδα αξιοποιώντας την πείρα της. Είναι επίσης επειδή η εκλεκτή συμπολίτισσα, αν είχαμε χώρο για ολόκληρη τη συνέντευξη θα το διαπιστώνατε, δεν παύει να αναφέρεται ονομαστικά με θαυμασμό σε όλες τις προέδρους μέχρι σήμερα και σε κάθε υπεύθυνη τομέα εξάροντας το έργο κάθε μιας.
Θα ευχηθούμε στο Σοροπτιμιστικό Όμιλο «Ερωφίλη» να έχει πάντα τις διακρίσεις που απολαμβάνει μέχρι σήμερα, με όποια κυρία αναλαμβάνει καθήκοντα ευθύνης. Όλες εκλεκτές και δραστήριες. Και να ευχηθούμε αρωγοί όπως το ζεύγος Βούρβαχη που έχει πάντα το ξενοδοχείο «Μίνως» ανοικτό για τις εκδηλώσεις των κυριών, η Αγροτική Τράπεζα, η ΑΣΕΑΡ, το Αχίλλειον, αλλά και μεμονωμένοι που με εμπιστοσύνη ενισχύουν τους σκοπούς του Ομίλου να συνεχίσουν. Κι ένα ευρώ υπέρ των Σοροπτιμιστριών πιάνει τόπο. Και δίνει χαμόγελο αισιοδοξίας. Ας το διατηρήσουμε λοιπόν. Είναι από τις μοναδικές αξίες που μπορούμε να διαχειριζόμαστε ακόμα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Και φορείς σαν τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο είναι χαραμάδα ανθρωπιάς στο σκοτεινό τούνελ των προβλημάτων που μας έχουν εγκλωβίσει οι συνθήκες.

Αφήστε μια απάντηση