ΠΛΑΤΑΝΕΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

 

Χωριό και κοινότητα της Επαρχίας Ρεθύμνης. Απέχει 5 χμ. από το Ρέθυμνο και κατοικείται από 400 ατομα. Στον Πλατανέ ανήκει και η συνοικία Τσισμε.

Το όνομα του το οφείλει στα πολλά πλατάνια που υπάρχουν στη περιοχή. Δείγμα ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την κρητική διάλεκτο σε αντίθεση με τον ονομασία Πλατανές που είναι ποιο σωστή. Το χωριο στο διάρκεια της Τουρκοκρατίας αγάδες .

 

Μαζί με τους Τούρκους είχαν έλθει και αρκετοί Μικρασιάτες που μετα την απελευθέρωση της Κρήτης , με την ανταλλαγή των πληθυσμών, παρέμειναν  στο χωριό βέβαια κατοικούσαν και λίγοι Κρήτες οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Πριν έλθουν οι Μικρασιάτες ο τόπος  ήταν εγκαταλειμμένος με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά λιμνάζοντα νερά και η ελονοσία στην κυριολεξία να θερίζει του κατοίκους.

Με τον ερχομό των Μικρασιατών δόθηκε ιδιαίτερη προσοχής αυτό το θέμα, έτσι που τα μετά το 1950 εξαφανίστηκε κάθε εστία που μπορούσε να προκαλέσει αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Μάλιστα υπάρχει και ένα εκκλησάκι που λέγεται ΄Αγιος Γιαννης ο  Ριζολόγος (ρίγη ελονοσίας), οπου θεράπευε και την ελονοσία.

Παλιότερες οικογένειες είναι ο Μπαρπούνηδες , οι Βογιατζήδες, και οι Αναστασάκηδες.

ΚΡΗΤΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 

Αφήστε μια απάντηση