Παιδική Άνοιξη

Το σωματείο "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" που ιδρύθηκε το 1991 διοργανώνει από το ίδιο έτος κάθε χρόνο το Φεστιβάλ "ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ"
Πρόκειται για το μοναδικό στο είδος του σε ύφος και περιεχόμενο πολυήμερο εκδηλώσεων στην Ελλάδα που έχει σκοπό:

1. Να προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία σε παιδιά ηλικίας 5-12 χρόνων
2. Να δημιουργήσει πυρήνες πολιτιστικής παιδείας μέσα από εργαστήρια που λειτουργούν με την ευθύνη ειδικευμένων παιδαγωγών τους θερινούς μήνες
3. Να προσφέρει σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές πρόσθετες γνώσεις πάνω σε θέματα πολιτιστικής παιδείας
4. Να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά με ιδιαίτερα χαρίσματα να προβάλλουν το ταλέντο τους σε εκδηλώσεις ευρείας συμμετοχής
5. Να φέρει τα παιδιά κοντά στις παραδόσεις του τόπου τους και να τα βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική ιστορία μέσα από εκπαιδευτικές εκδρομές .
6. Να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά με ειδικά προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος
7. Να δημιουργήσει το αυριανό κοινό υψηλών αισθητικών και πνευματικών απαιτήσεων για να συνεχιστεί η παράδοση του Ρεθύμνου στα Γράμματα και τις Τέχνες.
8. Να δώσει ευκαιρίες απασχόλησης σε άνεργους εκπαιδευτικούς μέσα από τα προγράμματα που καταρτίζει
Το Φεστιβάλ έχει τύχει της ευρείας καταξίωσης και της στήριξης ανθρώπων της Τέχνης και του Πνεύματος όπως της Ξένιας Καλογεροπούλου, του Ευγένιου Σπαθάρη και του εκδότη Γιάννη Σμυρνιωτάκη που μέσα στα πλαίσια του Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει παιδικές βιβλιοθήκες στο Ρέθυμνο(ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ) και στο Σπήλι (Δημοτικό Σχολείο )

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στα 17 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ έχουν επιτευχθεί :

* Η δημιουργία του ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (1993) που αποτέλεσε το πρότυπο για την ίδρυση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης πανελλαδικά

* Η καθιέρωση της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών μετά το σχολείο για την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων σχολείων. Το πρώτο τμήμα λειτούργησε στο 13ο Δημοτικό Σχολείο το 1993 ,τον επόμενο χρόνο ακολούθησαν παρόμοιες πρωτοβουλίες από συλλόγους 1γονέων και κηδεμόνων μέχρι που έγινε θεσμός με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων .

* Δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας προσωρινής απασχόλησης που με την επικείμενη υπογραφή προγραμματικής σύμβασης θα μπορεί να απασχολεί ανέργους εκπαιδευτικούς σε μόνιμη βάση

* Έχουν εφαρμοστεί προγράμματα προστασίας του δάσους με καλλιτεχνικές παραγωγές ήτοι Θεατρικά έργα με στόχο την οικολογική παιδεία, (πανίδα και χλωρίδα του δάσους, ευεργετικές επιδράσεις του δάσους στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, όξινη βροχή ),μουσικά έργα, και ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στα δάση του νομού Ρεθύμνου και στην ανάγκη προστασίας τους από τις πυρκαγιές.

Αφήστε μια απάντηση