ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΟΥΛΗΣ

Ο Μιχάλης Τρούλης γεννήθηκε το 1943 στην Αγιά Μυλοποτάμου Ρεθύμνου. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στην Ιδιωτική και Δημόσια Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Νομού Ρεθύμνου. Από το 1998 ασχολείται αποκλειστικά με τον πολιτισμό. Ως πρόεδρος της Εφορείας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, ύστερα από 16ετή συνεχή προσπάθεια, πέτυχε τη λύση του στεγαστικού προβλήματός της. Ως πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου συνέβαλε στην πραγματοποίηση σημαντικών Ημερίδων, Συμποσίων και Συνεδρίων και προώθησε το εκδοτικό πρόγραμμά της (περισσότερα στο www.iler.gr). Τέλος, από της θέση του στα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Νομού Ρεθύμνου εντόπισε, διαπραγματεύτηκε και συγκέντρωσε το αρχειακό υλικό του Νομού, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας μοναδικής τοπικής Αρχειακής Συλλογής, εντελώς αδαπάνως για το Δημόσιο.

Στο επιστημονικό έργο του συναριθμούνται θέματα Τοπικής Ιστορίας, οι ανακοινώσεις του σε Ημερίδες, Συμπόσια και Συνέδρια, τοπικά και διεθνή, και τα βιβλία του: Εμμανουήλ Βυβιλάκης, Η ζωή, η δράση και το έργο του (1991, 2005), Η Μονή Αρσανίου από την ίδρυσή της μέχρι σήμ μερα (1992), Ρέθυμνο, Ιστορία – Περιήγηση – Σύγχρονη ζωή (1998, 1999), Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ιστορία – Μνημεία – Θησαυροί (2000), Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Δείγματα Εκκλησιαστικής Τέχνης (2001), Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή (2001), Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου (2005), Η Κράνα στη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση (1866-1869) (2008), Πρόσωπα με ιστορία. Στυλιανός Βαρδάκης και Στυλιανός Μανιουδάκης. Δύο Ρεθεμνιώτες αγωνιστές από τη Γραμβούσα ως τη Μάχη της Κρήτης (2009), Νομαρχία Ρεθύμνης (2010).

Έχει την ευθύνη της επιμέλειας των περιοδικών επιστημονικών εκδόσεων: Κρητολογικά Γράμματα και Νέα Χριστιανική Κρήτη και έχει επιμεληθεί την έκδοση πολλών βιβλίων και πρακτικών συνεδρίων. Επίσης έχει γράψει αρκετές εκατοντάδες βιβλιοπαρουσιάσεις κυρίως για βιβλία που αφορούν στην ιστορία και στον πολιτισμό της Κρήτης.

Αφήστε μια απάντηση