ΜΙΧΑΛΗΣ Κ. ΔΑΦΕΡΜΟΣ

Γεννήθηκε στην Αξό Μυλοποτάμου, το 1900. Τα πρώτα γράμματα έμαθε στο σχολείο του χωριού του. Συνέχισε τη φοίτησή του στο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης, ενώ συγχρόνως εργαζόταν, για να εξασφαλίζει τα έξοδά του, στο Φαρμακείο του Γιώργη Α. Πωλιουδάκη, που τον βοήθησε πολύ για να προχωρήσει στις σπουδές του.

Μετά τη Μικρασιατική Εκστρατεία που έλαβε μέρος, και την Καταστροφή που ακολούθησε, μόλις αποστρατεύθηκε γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε πτυχίο Φιλόλογου, με βαθμό «Άριστα». Διορίστηκε το 1928 ως Καθηγητής, στο Γυμνάσιο Πανόρμου Μυλοποτάμου. Μετατέθηκε σε Γυμνάσιο του Ηρακλείου Κρήτης το 1930 και ακολούθως στο Βαρβάκειο Γυμνάσιο Αθηνών, όπου δίδαξε πολλά χρόνια. Υπήρξε άριστος Φιλόλογος. Οι διδασκαλίες του για τους Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, άφησαν εποχή ώστε όλοι οι μαθητές του, αλλά και όλοι οι Μετεκπαιδευθέντες Καθηγητές Γυμνασίων της Ελλάδας, που πέρασαν από το Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης, μιλούν με σεβασμό και θαυμασμό γι’ αυτόν και τη διδασκαλία του.

Όταν προήχθηκε σε Γυμνασιάρχη, με την επιθυμία του τοποθετήθηκε στο Γυμνάσιο Αρρένων Ρεθύμνης, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε σε λίγο καιρό, αφού υπέβαλε παραίτηση από την Υπηρεσία, και ονομάσθηκε επίτιμος Γυμνασιάρχης.

Υπήρξε επιστήμονας με ευρεία μόρφωση, εξαίρετο χαρακτήρα και ευ γενικούς τρόπους. Αγαπούσε ειλικρινά τους συγγενείς και φίλους του, γι’ αυτό πρόσφερε πρόθυμα τη βοήθειά του, σε όποιον του τη ζητούσε.

Υπήρξε βαθύς μελετητής και διέθετε απέραντη μνήμη ως το τέλος της ζωής του. Με ευχάριστο τρόπο, με πολύ χιούμορ, διηγούνταν παλιές ιστορίες από τη ζωή του και τη ζωή στο χωριό του, που τόσο πολύ το αγαπούσε.

Παντρεύτηκε την εξαίρετη Φιλόλογο επίσης, Σοφία, το γένος Ραπτάρχη, που στάθηκε στο πλευρό του πάντα, σαν άξια σύζυγος. Απέκτησαν ένα γιο, τον Κώστα, διαπρεπή Επιστήμονα, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Συγγραφική δράση:

  1. Μετέφρασε και σχολίασε σε δύο (2) τόμους το σύγγραμμα του Ξενοφώντος «Ελληνικά» (Βιβλία Α-Β και Ε-Στ.), Εκδοτικός οίκος Ι. Ν. Ζαχαροπούλου, Αθήνα 1954.
  2. Δημοσίευσε πλήθος από μελέτες, επιστημονικές εργασίες και άρθρα, σε περιοδικά και εφημερίδες, αρχαιολογικού, ιστορικού, λαογραφικού κ.λπ. περιεχομένου.
  3. Συνέγραψε ολόκληρο βιβλίο για την Αξό Μυλοποτάμου (Αρχαιολογία, Ιστορία, Λαογραφία) που δεν πρόλαβε να εκδώσει.
  4. Ανακοινώθηκαν από το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών πολλές ομιλίες του, με εθνικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό περιεχόμενο, αμέσως μετά τη Γερμανική Κατοχή (1945-1946).

Αφήστε μια απάντηση