ΛΕΥΚΗ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Η Λεύκη (Ελευθερία) Σαραντινού γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1984. Είναι κόρη του μαθηματικού Γεωργίου Σαραντινού και της φυσιογνώστριας Μαρίας Ακτουδιανάκη. Αφότου τελείωσε τις σχολικές σπουδές της στο Ρέθυμνο, αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το 2005 με βαθμό άριστα και υποτροφία. Είναι κάτοχος διπλώματος κλαρινέτου και πτυχίων στην Αρμονία, την Αντίστιξη και το κλασικό τραγούδι, ενώ έχει κάνει σπουδές και σε διάφορες ξένες γλώσσες. Δούλεψε στο Μουσικό Σχολείο, σε διάφορα ωδεία και φροντιστήρια της Κομοτηνής και σήμερα διδάσκει κλαρινέτο, χορωδία, θεωρία, μονωδία, φλογέρα, αρμονία και μουσικοκινητική στο Ωδείο Κόψα της ίδιας πόλης, όπου διαμένει με τον σύζυγο και τον γιο της.

Παράλληλα ασχολείται με τη διδασκαλία Δημιουργικής Γραφής και Ιστορίας, καθώς και με τη μελέτη της Ιστορίας και τη συγγραφή. Έχει γράψει τρία ιστορικά μυθιστορήματα (Χαμσίν, ο άνεμος της ανατολής, 2014 (αγγλική μετάφραση Hamsin wind of the east, 2018, Quest publications), Λέων και Ημισέληνος, 2015, Οι σταυροί της Ρόδου, 2018, όλα από το Historical Quest. Τα δύο πρώτα αποτελούν το πρώτο και το δεύτερο μέρος της τριλογίας για τις Ύστερες Σταυροφορίες (το τρίτο μέρος θα εκδοθεί το 2024 με τίτλο Το ξίφος της Μάλτας από τις εκδόσεις Ενάλιος).

Ακόμη έχει συγγράψει παραμύθια για παιδιά (Φρουτοφίλοι, 2018, εκδόσεις Historical Quest, Μία εικόνα μια ιστορία, εκδ. Παρατηρητής 2021), ελληνική μυθολογία για παιδιά (Οι θεοί του Ολύμπου και η γέννησή τους, 2018, Οι άθλοι του Ηρακλή, 2020, εκδ. Γράφημα, ένα βοήθημα για την ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης της γ ́ λυκείου (Θέματα νεοελληνικής ιστορίας, 2020, εκδ. Historical Quest), τρία βοηθήματα Δημιουργικής Γραφής για παιδιά, εφήβους- ενήλικες και εκπαιδευτικούς αντίστοιχα (Γραφοπαιχνιδίσματα, Γραφοσκιάσεις, Γραφοϊριδισμοί 2022, εκδ. 24 Γράμματα), καθώς και δυο βιβλία Ιστορίας (Μύθοι που έγιναν ιστορία, 2020 εκδ. Ενάλιος και «Σε χρόνους Βυζαντινούς» εκδ. Historical Qu

Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλές ανθολογίες διηγημάτων με διηγήματα, ποιήματα και δοκίμιά της, ενώ ένα διήγημά της βραβεύτηκε σε διαγωνισμό του Ιανού το 2021. Από το 2022 είναι μέλος του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης. Συγχρόνως ασχολείται με τη συγγραφή βιβλιοκριτικών, ιστορικών άρθρων και συνεντεύξεων λογοτεχνών σε διάφορα ιστολόγια στο διαδίκτυο, καθώς και στον τοπικό τύπο (Κρητική Επιθεώρηση, Παρατηρητής της Θράκης) ενώ διεξάγει σεμινάρια δημιουργικής γραφής για παιδιά, εκπαιδευτικούς και ενήλικες και ιστορικά σεμινάρια ασύγχρονης εκπαίδευσης (Ιστορία της Μουσικής, Αρχαία, Βυζαντινή, Νεώτερη ελληνική ιστορία) στον διαδικτυακό ιστότοπο sparmatseto.gr.

Αφήστε μια απάντηση