ΚΩΣΤΗΣ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Ο Κωστής Ηλ. Παπαδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το έτος 1949. Η καταγωγή του (εκ πατρός) είναι από τον Άρδακτο Αγίου Βασιλείου και εκεί- όπως και στον γειτονικό Κισσό όπου,  επίσης, είχε στενούς συγγενείς- περνούσε τα καλοκαίρια του στα παιδικά του χρόνια. Είναι συνταξιούχος Φιλόλογος Καθηγητής, Θεολόγος και Συγγραφέας. Έχει γράψει δεκαεννιά βιβλία (τα τέσσερα είναι υπό έκδοση), εκ των οποίων τα δεκαπέντε αφορούν στον Νομό και την πόλη του Ρεθύμνου. Μεγάλο μέρος αυτών αφορά στην επαρχία και τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, όπως τα βιβλία του:

Τοπωνυμικό τα Επαρχίας Αγίου Βασιλείου, τόμος 5ος στα Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου για την Επαρχία Αγίου Βασιλείου.

Κεραμές και Αγαλλιανός, Κοινή πορεία μέσα στον χρόνο (τα Κεραμέ είναι χωριό καταγωγής της γιαγιάς του, εκ πατρός, Μαρίας Αποστολάκη).

Βασίλειος Εμμ. Μαρκάκης (1872-1950), ο αντιστασιακός  από Αρκαδίας Μητροπολίτης Κρήτης

Νικόλαος Γεωργίου Παπαδάκης. Καθηγητής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Συμβολή της επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου στην Επανάσταση του Εικοσιένα

Η δημώδης παράδοση και η εκκλησιαστική υμνογραφία για τον άγιο Μεθόδιο (Σιλιγάρδο), Επίσκοπο Λάμπης (+9/7/1793).

Επίσης στις εφημερίδες του Ρεθύμνου έχει γράψει δεκάδες άρθρα για τα περισσότερα χωριά του Δήμου Αγίου Βασιλείου, που αναδημοσιεύτηκαν στον 4ο (συλλογικό τόμο) των Πρακτικών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την Επαρχία Αγίου Βασιλείου, που αφορά στα χωριά. Πολλές, επίσης, επιημονικές εργασίες του σε επιστημονικά κρητικά περιοδικά (Νέα Χριστιανική Κρήτη, Κρητολογικά Γράμματα, Ελλωτία, Εν Χανίοις, Αμάλθεια, Αναζητήσεις) αναφέρονται στον Δήμο Αγίου Βασιλείου).

Υπήρξε (μαζί με τον Θ. Πελαντάκη) Επιμελητής και Διορθωτής των επτά (07) τόμων του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την Επαρχεία Αγίου Βασιλείου.

Στο Ιστολόγιό του «Ρεθεμνιώτικες Αναδρομές» υπάρχει ειδική Ενότητα για την «Επαρχία Αγίου Βασιλείου», με δεκάδες σχετικά άρθρα του.

Διεύθυνση Ιστολογίου: http://ret-anadromes.blogspot.com 

«Μαζεύοντας σκόρπιες λέξεις και στίχους από τα πένθιμα ποιητικά αυτοσχεδιάσματα του κρητικού λαού, τα γνωστά κα ως «μοιρολόγια» ή «Τραγούδια του Χάρου», συνθέσαμε τη μελέτη μας αυτήν, που απηχεί και παρουσιάζει την εικόνα που ο απλός κρητικός λαός έπλασε αυθόρμητα ανά τους αιώνες, προκειμένου να εκφράσει τις προαιώνια καταχωνιασμένες μέσα του επιθυμίες και τα τεράστια ερωτηματικά του γύρω από το μυστηριώδες, το χωρίς επιστροφή «ταξίδι», τον Χάρο και το βασίλειό του, αλλά και για να θρηνήσει και εκφράσει τον πόνο και την οδύνη του για τον χαμό των αγαπημένων του προσώπων.»

(κεφ. 10: «Επίλογος»)

“Το βιβλίο αναφέρεται στα πολεμικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο έδαφος της επαρχίας Αγίου Βασιλείου, αλλά και σε άλλους τόπους της Κρήτης, μέσα στο ευρύτερο, πάντοτε, ιστορικό πλαίσιο της Επανάστασης του Εικοσιένα (1821-1830)”.

Αφήστε μια απάντηση