ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΑΝΩΜΕΡΙΤΑΚΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΑΝΩΜΕΡΙΤΑΚΗΣ, του Αθανασίου και της Ελένης το γένος Μάρκου Περάκη, από τους διαλεκτούς Ρεθεμνιώτες ποιητές, γεννημένος στη Λαμπινή Αγ. Βασιλείου (1917) και παντρεμένος με τη Μαρία το γένος Δημ. Σταυριδάκη. Τα πρώτα γράμματα άκουσε στο Δημοτικό σχολειό της γενέ- τειρας και εγκύκλιες σπουδές παρακολούθησε στο Ημιγυμνάσιο Σπηλίου και στο (πρακτικό) Λύκειο Ρεθύμνου. Ακολούθως αποφοίτησε από την Π.Α. Ηρακλείου και διορίστηκε δημοδιδάσκαλος στη Μεγάλη Τράβα Διδυμότειχου (1939). Στη στοι χειώδη Εκπαίδευση υπηρέτησε ευδόκιμα σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και τα τελευταία είκοσι χρόνια σε σχολεία της πόλης του Ρεθύμνου, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του (επίτιμου) Διευθυντή Α ́ (1976). Δοκ. αξιω- ματικός έλαβε μέρος στον Ελληνο – Ιταλικό – Γερμανικό πόλεμο (1940-41), έζησε στρατευμένος (Ανθ/γός) την κόλαση του Εμφύλιου (1947-49) και απο- στρατεύτηκε (ανάπηρος πολέμου) με το βαθμό του εφ.Λοχαγού. Ενδιάμεσα, στη διάρκεια της Γερμανοκατοχής (1941-45) πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον Αγώνα εναντίον του κατακτητή σαν στέλεχος των ανταρτικών Ομάδων της «Εθνικής Οργανώσεως Ρεθύμνης» (ΕΟΠ). Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών διώχθηκε για τα δημοκρατικά του φρονήματα.

Οι ποιητικές αρετές διαφάνηκαν από τη μαθητική ηλικία και ποιήματά του (πρωτόλεια) δημοσιεύτηκαν στο περ. «Μαθητική Ηχώ» και στις Εφ. «Ελεύθε ρος λόγος» και «Τύπος». Η εντυπωσιακή δημιουργία στο χώρο της ποίησης ξεκίνησε με τη μόνιμη εγκατάστασή του στο Ρέθυμνο (1955). Έκτοτε τακτικά συναντούμε ποιήματά του στις στήλες των (τοπικών εφημερίδων «Βήμα», «Κρητική Επιθεώρησις», «Ρεθεμνιώτικα Νέα», των κρητολογικών περιοδικών «Κρητική Εστία», «Προμηθεύς ο Πυρφόρος» κ.α.

Βραβεύτηκε (πρώτο βραβείο) στο διαγωνισμό της «Κρητικής Εστίας» με το ποίημα (δημοτικό) «Κάλεσμα» (1966) και των «Κηφισσίων» με το ποίημα (λυρι- κό) «Αναστάσιμο» (1979). Οι Συλλογές που έκδωσε «Αρκάδι», «Τραγούδια του Κρυφού – Σκολειού», «Υμνος και Θρήνος», «Μνήμες και Φήμες», έτυχαν ευμε νέστατης κριτικής και θεωρούνται καταξιωτικές του ταλαντούχου ποιητή. Έχει ανθολογηθεί: α. στην εγκυκλοπαίδεια «ΚΡΗΤΗ» (τόμος 21ος), β. στη συλ λογή «Κρητικά Δημοτικά τραγούδια» του Π. Μαρκατάτου, γ. στην ιστορία Ν.Ε.Λογοτεχνίας Μ.Σταφυλά. Μετά τη συνταξιοδότησή του επανήλθε στη Λαμπινή και σφριγηλός συνεχίζει να πλουτίζει το ποιητικό του έργο και να λαμ πρύνει τα Ρεθεμνιώτικα Γράμματα. Δεκαπέντε Συλλογές με επιλεγμένα παλιά και νέα (αδημοσίευτα ποιήματά του αναμένουν την έκδοσή τους!

Από τη Συλλογή «Ιστορικά Τραγούδια» είναι και το «Μπλόκο», αφιερωμένο στους εκτελεσμένους τον Αύγουστο του ’44 στα χωριά του Κέντρους.

Αφήστε μια απάντηση