Ιστορική μορφή ο Αγαθάγγελος Πηγουνάκης

Μια σελίδα της νεότερης ιστορίας του Αρσανίου έκλεισε με την εκδημία του Προηγουμένου της Ι. Σ.Μονής, Αρχιμανδρίτη του Οικ. Θρόνου ,του μακαριστού Αγαθάγγελου Πηγουνάκη. Κλήρος και λαός συγκεντρώθηκαν την π. Τετάρτη στο Αρσάνι για να πουν το τελευταίο αντίο, στον Αγαθάγγελο της ψυχή τους… Στον πατέρα του οποίου, κάτω από το πετραχήλι του είχαν ξαλαφρώσει τόσες ψυχές… Στην ευγενική παρουσία που είχε πάντα ένα καλό λόγο να σου πει…. Στον φιλόξενο μοναχό που ήθελε το μοναστήρι πάντα ανοιχτό… Στην εξόδιο ακολουθία προεξείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευγένιος, ενώ το σεπτό σκήνωμα του βρισκόταν, από την Τρίτη το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, για λαϊκό προσκύνημα. Στον επικήδειο λόγο του ο ηγούμενος παν. Εφραίμ αναφέρθηκε στην καλοσύνη του για το πόσο πολύτιμος σύμβουλος του στάθηκε. Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης κ.κ. Ευγένιος , μίλησε από καρδιάς για τον σεβάσμιο γέροντα, συγκινώντας όλο τον κόσμο να ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές, που δάκρυσε και ο ίδιος. Χαρακτήρισε την ημέρα μεγάλη και καθόλου τυχαία που ο Μέγας Αρχιερεύς τον κάλεσε κοντά του, καθώς ήταν η μέρα που κοντά στα Ιεροσόλυμα ο Ίδιος, είχε πληροφορηθεί την εκδημία του δικού του προσωπικού φίλου του Λαζάρου.

ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ ΠΗΓΟΥΝΑΚΗΣ
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε μπροστά στο σεπτό σκήνωμα του είναι να δακρύσουμε, με δάκρυα ευχαριστίας
Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος το μόνο που μπορούμε να κάνουμε μπροστά από το σεπτό σκήνωμα του, είναι να δακρύσουμε όπως και ο Χριστός δάκρυσε επί Λαζάρου, μπροστά στο θέαμα του θανάτου του φίλου του. Να δακρύσουμε με δάκρυα ευχαριστίας και όχι απελπισίας, με δάκρυα χαράς αν θέλετε, γιατί η τοπική μας εκκλησία στο δικό του πρόσωπο, έκανε για μια ακόμη φορά το καθήκον της. Να πολιτογραφήσει ένα νέο πολίτη του ουρανού, που πολιτεύτηκε ουράνια, ήδη από αυτό εδώ τον κόσμο. Τα πάντα το μαρτυρούν, οι πάντες το μαρτυρούν και θα το μαρτυρούν. Όλα που υπάρχουν γύρω μας , όλα που μας περιβάλουν, μυστικά σήμερα ψελλίζουν το δικό του όνομα, με ευγνώμονα ευχαριστία. Η πλατυτέρα του ιερού βήματος , η Αγία Τράπεζα το δικό του όνομα γράφει, αλλά και αυτή η επιγραφή απέναντι μου . Η οποία λέει ότι τούτος ο ναός έφθασε σε αυτή την περιωπή και σε αυτό το κάλλος, ότι οι άγιοι ιστορήθηκαν , με την δική του επιμέλεια και με την δική του φροντίδα. Πως λοιπόν να μην τον ευχαριστούμε σήμερα από την καρδιά μας; Για το πέρασμα του από αυτό τον ευλογημένο τόπο με την μεγάλη παράδοση, με την πατρώα ευσέβεια , με την κληρονομιά που διακράτησε και παρέδωσε στους συμοναστές του, τους νεότερους. Αυτή που διδάχτηκε των πρώτων , στην περιώνυμη και ιστορική Μονή του Αρκαδίου. Αυτήν που την μετέφερε εδώ, την μεταλαμπάδευσε και την ανανέωσε με την παράδοση του Αρσανίου, για να την αφήσει παρακαταθήκη ιερή σε όλους εμάς τους επιγενομένους.

Σήκωσε τον σταυρό της μαρτυρικής του ιεροσύνης και σήμερα μπορεί να αναπαύεται
Επιτρέψτε μου αυτή την ώρα να θυμηθώ είπε συγκινημένος ο Μητροπολίτης μια ευλογημένη στιγμή, εκεί στο κελί του γέροντα. Σε αυτό το τζάκι που ζέσταινε όχι τόσο σώματα όσο ψυχές! Και το γνωρίζετε όλοι. Στην πρώτη μου επίσκεψη πριν από τριάμισι χρόνια ως νέος Επίσκοπος αυτού του τόπου, θέλησε να μου πει την ιστορία του. Και στο τέλος μου είπε : «Θέλω να σε παρακαλέσω να δούμε μαζί ένα βίντεο». Το βίντεο δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η αποτύπωση της ενθρόνισης του, σε αυτό εδώ τον θρόνο, από τον μακαριστό μεγάλο προκάτοχο μου, τον Μητροπολίτη Τίτο. Θυμάμαι με πόση χαρά το είδαμε και με πόση χαρά μου έδειχνε πρόσωπα, ανθρώπους που υπάρχουν και σήμερα ανάμεσα μας και άλλους που δεν υπήρχαν ούτε τότε. Και τους μνημόνευε με περισσή αγάπη, με πόση χαρά μίλησε για όλους και για όλα, ευχαριστώντας τον Θεό που τον αξίωσε, παρά την όπως έλεγε την δική του προσωπική αναξιότητα, να διακονήσει την εκκλησία όσο μπορούσε καλύτερα. Προσωπικά θα έλεγα ότι έκανε το καθήκον του, για να μπορεί σήμερα να αναπαύεται εκ των κόπων και των μόχθων του, αφού σήκωσε θεοπρεπώς, το σταυρό της μαρτυρικής του ιεροσύνης. Ανέβηκε στην οδό του μαρτυρίου της ζωή του, βοήθησε ανθρώπους πνευματικά και τέλος προσήλθε με αναμμένη την λαμπάδα της ψυχή του , στον Νυμφίο Χριστό και προγεύτηκε της χαράς της Αναστάσεως. Αυτήν την στιγμή δεν μπορώ να μην μνημονεύσω τους αγαθούς του λόγους αλλά προπάντων την αγαθή του προαίρεση, για όλους και προπάντων για την τοπική εκκλησία και τον ομιλούντα. Που την γεύτηκε και πριν από λίγες ημέρες, είχε την μεγάλη ευλογία από τον Θεό να ακούσει τους λογισμούς της καρδιάς του για τελευταία φορά και να κοινωνήσει το Σώμα και το αίμα του Χριστού, εις εφόδιο ζωής αιωνίου. Με ένα πλατύ χαμόγελο και μια μεγάλη ευχαριστία για όλους και για όλα. Αυτού του ανθρώπου την έκβαση της αναστροφής, μνημονεύουμε αυτήν ώρα και υπάρχουν και άλλα πολλά, που δεν τα γνωρίζουμε ίσως και άλλα που τα γνωρίζουμε, όσοι έχουμε ευεργετηθεί από τα χέρια του.

Ο πατήρ Αγαθάγγελος είναι για την τοπική μας εκκλησία και την κοινωνία μας ένα ιστορικό πρόσωπο
Ο πατήρ Αγαθάγγελος είναι για την τοπική μας εκκλησία και για την κοινωνία μας ολόκληρη, ένα ιστορικό πρόσωπο. Και έτσι θα μείνει στην συνείδηση μας για πάντα. Ένα ιστορικό πρόσωπο με μεγάλη προσφορά, ένας γνήσιος κρητικός μοναχός, που λιτάνευσε χαρισματικά το ράσο του. Που δεν άφησε το κανδήλι του Αγίου Γεωργίου να σβήσει, που δεν άφησε την πόρτα αυτού του μοναστηριού να κλείσει και που παντού σκόρπισε την αγάπη της εκκλησίας, μέχρι και τις τελευταίες του ημέρες και ώρες. Υπάρχουν εδώ πολλοί από εσάς ,που αυτή την ώρα που μιλώ, ο καθένας γνωρίζει ή δέχτηκε, ποια ψήγματα θείων ευλογιών έλαβε από τα χέρια του. Αλλά και ο τόπος μας ολόκληρος γνωρίζει και θα αναγνωρίζει τις πολλές του προσφορές ,μέχρι και την τελευταία. Αυτή ενός χώρου για να γίνει ένα κέντρο παιδείας για τα παιδιά μας, σε λίγο καιρό θα είναι πραγματικότητα. Και θα φέρει το όνομα αυτής της μονής, του Αρσανίου γυμνασίου, που με πολλή αγάπη προς τον τόπο προσέφερε το μοναστήρι αυτό και με την δική του φροντίδα στον δήμο μας. Για όλους αυτούς τους λόγους και προπάντων για την προσωπική του αγιασμένη κατάθεση, που δίδασκε τους πάντες , του εκφράζουμε σήμερα την ευγνωμοσύνη της εκκλησίας μας, του καταθέτουμε τα μύρα της αγάπης, του σεβασμού και της τιμή μας. Και την υπόσχεση ότι για εμάς και αν το τζάκι του δεν θα ανάβει, η ζεστασιά του θα παραμένει σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, για να ζεσταίνει τις καρδιές μας που υποφέρουν από τα κρυοπαγήματα του καιρού μας.

Το μοναστήρι..Το μοναστήρι παιδί μου να προσέχεις
Εμείς θα τον παραδώσουμε μαζί σας στην γη, στο μέρος που ο ίδιος ετοίμασε, το σπίτι του όπως έλεγε. Εδώ δίπλα στο ιερό βήμα , για να ακροάται από εκεί την θεία λειτουργία στο εξής. Εκείνος άκουσε το Χριστός Ανέστη λίγο πιο νωρίς από εμάς. Εκεί που δεν τελειώνει ποτέ, εκεί που ψάλλετε ακατάπαυστα. Εκείνος έκανε το χρέος του, με πολλή αγώνα, με πολλή προσπάθεια, με πολύ κόπο, με πολλά δάκρυα. Με όλα αυτά που κάνουν τον άνθρωπο, άνθρωπο με κεφαλαία γράμματα και έτσι έμεινε στην συνείδηση μας. Εκφράζω την ευχαριστία μου σε όλους εσάς που χθες αλλά και σήμερα αλλά πάντοτε τιμούσατε, τιμάται και θα τιμάται τον πατέρα Αγαθάγγελο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την αδελφότητα της Μονής , την αδελφότητα της Ιεράς Μονής του Αρκαδίου, και όλους τους πατέρες που προσήλθαν σήμερα. Ευχαριστούμε όλους αυτούς που τον αγάπησαν και με κάθε κόπο του έδειξαν την εμπιστοσύνη και στάθηκαν πλάι του. Ιδιαιτέρως τους καλούς του οικείους που μέχρι την τελευταία στιγμή υποδειγματικά πορεύτηκαν δίπλα του και του έδωσαν την αγάπη και την στοργή, όπως το έκανε και το μοναστήρι. Που είναι σπάνιο να το δει κανείς. Προσωπικώς ως Επίσκοπος αυτού του τόπου, τους ευχαριστώ γιατί στον καλό τους θείο, έδωσαν τα πάντα και προπάντων το αίσθημα της αγάπης και της ασφάλειας ,που χρειαζόταν ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό που οι ασθένειες του, είχαν αρχίσει να τον καταβάλουν. Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς , για την συμμετοχή σας στο πένθος της τοπικής μας εκκλησίας, σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας στον π. Αγαθάγγελο και σας παρακαλούμε μην τον ξεχνάτε ποτέ στην προσευχή σας, όπως θα γίνεται και στο εξής διαρκώς σε τούτο το μοναστήρι. Στην κοινή Ανάσταση σε λίγες μέρες ελπίζουμε να δούμε και τον π. Αγαθάγγελο , δοξασμένο με το φώς και την αγάπη του Θεού. Αυτή που επιφοίτησε όλα τα χρόνια της επί γης ζωή του .Αυτή την οποία αφιερώθηκε με την μοναχική του απόφαση και την ολοκληρωτική του προσφορά. Ας είναι από τώρα μέσα στην αγκαλιά του Θεού στην αγάπη και στην στοργή Του. Αυτή είναι η προσευχή μας σήμερα και σε όλους εμάς, η Μητρόπολη μας και στο μοναστήρι αυτό και στα δικά σας σπίτια, να δίνει πάντοτε την ευχή του και την ευλογία του, από το Ουράνιο Θυσιαστήριο. Εμείς με πολλή ευγνωμοσύνη για μια ακόμη φορά, μνημονεύοντας τον του λέμε μέσα από την καρδιά μας ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό που ήταν ,γι’ αυτό που προσέφερε σε όλους εμάς και του ανανεώνουμε την υπόσχεση μας, να κρατούμε αυτό το μοναστήρι ανοιχτό. Ένα πανδοχείο για τις ψυχές όσων θα προστρέχουν πάντοτε σε αυτό , ζητώντας καταφυγή και πνευματικό επιστηριγμό. Αυτή ήταν και η τελευταία επιθυμία του το μοναστήρι παιδί μου, το μοναστήρι μου είπε να το προσέχεις. Και αυτή η λέξη δεν ξεχνιέται με τίποτε και ποτέ. Ας είναι αιώνιο το μνημόσυνο του.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΕΘΕΜΝΟΣ
Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Αφήστε μια απάντηση