Η «Αγιά Σοφιά» του Ρεθέμνους

ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

29-1-1998

 

 

Αλεξάνδρα Πολυχρονάκη

 

Πολλά εκφραστικά ονόματα σου χάρισαν, Παναγιά του Μασταμπά, οι Ρεθεμνιώτες. Σε είπαν ομορφοκελαρούσα, ζεστή χελιδονοφωλιά, φωτοβολούσα, ονειροκρατούσα κι ελπιδογεννούσα. Μα κάποιου η καρδιά σ΄ ονόμασε τόπο των οραμάτων κι όταν αντίκρισε το λυγερό κορμί σου σε φώναξε Αγιά Σοφιά της πόλης του Ρεθέμνους.

Έτσι το θέλησε να γίνεις η λαχτάρα του π. Νικόλα Πολάκη. Τιτάνιος πραγματικά ο αγώνας του. Μαστορικά σε ζύμωσε. Κι ο μόχθος της ασίγαστης προσπάθειάς του έστησε μάνι μάνι την ουρανοφόρα σου ύπαρξη! Ακόμη και το αρχιτεκτονικό δαιμόνιο του μηχανικού κ. Χαρ. Πραματευτάκη βασανίστηκε σ΄ ένα μικρό χώρο «μολυβδοπελεκηή» αρχόντισσα να σε σκιαγραφήσει!

Και σαν ήρθες στο φως με περίσσια χάρη κράζεις το μαρμαρένιο σου κατώφλι να διαβούμε για να απλωθεί τριγύρω η χαρά. Τα βάσανα κι οι καημοί να σκορπιστούν κι ευεργετική βροχή να κατακλύσει τα χωράφια μας.

Κάτω από τον επιβλητικό σου θόλο ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Άνθιμος βάφτισε την παιδούλα της Β. Ηπείρου και πειστικά διαλάλησε: Εδώ αληθινή συνάντηση με τη μεγάλη Μάνα μου θα κάνουμε κι απαλά τα χέρια μας τα δάκρυα τ΄ ανθρώπου θα στεγνώνουν. Την ταραγμένη του ζωή θα γαληνεύομεν. Σ΄ άγονους τόπους τη νιότη δε θα αφήνουμε να πηγαίνει κι άφθονο θερισμό στις καρδιές θα φέρνουμε!

Γι΄ αυτή την κιβωτό της έμπρακτης αγάπης θερμά ευγνωμονούμεν εκείνους που πολλαπλά βοήθησαν. Την κυβέρνηση, το βουλευτή κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη για τη σημαντική επιχορήγηση, μα κι όλους τους ανώνυμους που το υστέρημά τους πρόθυμα προσέφεραν.

Και να, πλάι σε ένα ναό της μόρφωσης το λάβαρο της αγιοσύνης ανεμίζει κι η πλημμυρισμένη μας ψυχή ομολογεί: Ω, σύγχρονη Ρεθεμνιώτική Αγιά Σοφιά, σε κάθε βαρυχειμωνιά κάτω από τα ζεστά φτερά σου θα κουρνιάζουμε. Και στις καυτές τις μέρες τη δική σου τη δροσιά θα αποζητούμε!!!

Αφήστε μια απάντηση