Ο παρ’ Εφέταις Κρήτης Αντεισαγγελεύς κ. Γεωργ. Γιαννακόπουλος είχε την πρωτοβουλία της εκδρομής. Ο απέριττος αυτός θαυμαστής του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, ειλικρινής φίλος της Κρήτης, θαυμαστής των απελευθερωτικών αγώνων που έκαμαν τα παιδιά της και βαθύς γνώστης της ιστορίας της.
Το πρωί στις 9 του Νοέμβρη, την επομένη του εορτασμού της θυσίας του Αρκαδίου, μια μικρή ομάς προσκυνητών ξεκίνησεν από το Ρέθυμνον. Ο Αντεισαγγελεύς Εφετών Κρήτης κ. Γιαννακόπουλος, ο ε. α Στρατηγός και τέως Διοικητής Κρήτης κ. Αναστ. Χομπίτης και ο δικηγόρος κ. Μιχ. Παπαδάκης, με κατεύθυνση προς τον Ιστορικό Κουρκουλό Ροδακίνου, οπου την 24 Μαΐου 1821 ο ένδοξος Ηγούμενος της Μονής Πρέβελη Μελχισεδέκ Τσουδερός, πρώτος στην Κρήτη, ύψωσε και ευλόγησε την Επαναστική Σημαία, που τόσο εδόξασε μετά, σε μάχες σ’ολη τη Δυτική Κρήτη, για να καθαγιάσει στο τέλος με το αίμα του στο Πολεμάρχι της Κισσάμου στις 2 Φεβρουαρίου 1823.
Στον Κουρκουλό ήταν η ολότητα σχεδόν των κατοίκων του Ροδακίνου με επι κεφαλής τον άξιο Ιερέα Γεωργ. Σηφακάκη και τους διδασκάλους του χωρίου κ.κ Ευστ. Γαλάνην και Α. Βερτούδον. Με μεγάλη μυσταγωγία και κατάνυξιν έγινε η Θεία λειτουργία στο Εκκλησάκι του Αγ.Γεωργίου, και ακολούθησεν επιμνημόσυνος δέησις υπέρ των πεσόντων εις τους Εθνικούς Αγώνας, του Μελχισεδέκ και των συν αυτώ.
Επηκολούθησεν ομιλία των εκδρομέων προς τους παριστάμενοςυ Ροδακινιώτες δια το γεγονός της 24 Μαίου 1821, οι οποίοι εν τουτοις γνωρίζουν καλώς την ιστορίαν του τόπου των, και είναι άξιοι συνεχιστές των παραδόσεων των προγόνων των.
Το προσκύνημα ετελείωσε με την ευχή όλων, όπως η επέτειος της υψώσεως της πρώτης επαναστατικής σημαίας του 1821, στην Κρήτης καθιερώθη να γιορτάζεται εδώ επισήμως, και με τα δείγματα της άφθαστης φιλοξενίας των Ροδακινιωτών.
Μ.Π
ΒΗΜΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1959