ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ
Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 1990
«Τρεις στόχοι για να γίνει η ζωή μας καλύτερη»
Μιλάει ο δήμαρχος
Ρεθύμνου, Δημήτρης
Αρχοντάκης
«Ο δήμος μας δεν θα ανήκει ούτε σε κυβερνήσεις, ούτε σε παράταξη, ούτε σε κόμμα. Θα ανήκει εκεί που πρέπει: στους 20.000 κατοίκους του Ρεθύμνου». Ο Δημήτρης Αρχοντάκης βρίσκεται και πάλι στη θέση του δημάρχου και είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να «αλλάξει» το πρόσωπο της πόλης του. Κι αυτή η κάθε δυνατότητα βρίσκεται στην αξιοποίηση όλων των ρεθυμνιώτικων δυνάμεων, ανεξάρτητα από κόμματα, παρατάξεις και χρώματα, όπως λέει ο νέος δήμαρχος.
Πως είναι όμως αποφασισμένος να προχωρήσει ο νέος δήμαρχος;
«Σε κάθε δημότη χωρίς (κατεστραμμένο κείμενο)…… θα εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα …… να συμβάλλει στην επίλυση του ……. προβλήματος? Οι λύσεις θα διαμορφώνονται σε συνελεύσεις, συμβούλια και ελεύθερες συζητήσεις. Με κριτική και αυτοκριτική».
– Έλειπε κύριε δήμαρχε η συμμετοχή του δημότη ως τώρα σε όσα συνέβαιναν στην πόλη;
Ο Ρεθυμνιώτης ήταν τύποι μόνον παρών στα δρώμενα. Αυτή τη σχέση θέλουμε – και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε – να την αλλάξουμε.
– Τι παραλαμβάνετε;
Μια πόλη που χόρτασε από υποσχέσεις, αλλά εξακολουθεί να πεινάει για έργα.
– Εσείς τι θα κάνετε;
Τρεις είναι οι στόχοι μας. Εκσυγχρονισμός της πόλης, ποιότητα ζωής και αναβάθμιση του ίδιου του δήμου μας.
– Πως θα το πετύχετε;
Ο εκσυγχρονισμός κατά την άποψή μας έχει δύο σκέλη., Το ένα είναι η αποφυγή ή μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πάνω στην πόλη και η μεγιστοποίηση των δυνατών ωφελειών από την ένωσή μας με την Ευρώπη. Και το άλλο η προετοιμασία, μακροπρόθεσμα, για την αναπόφευκτη είσοδό της στη Νέα Εποχή, την οποία ήδη το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας έχει προσεγγίσει.
Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΡΑ. Ο κεντρικός αυτό στόχος θεωρούμε πως αναλύεται σε τρεις επιμέρους επιδιώξεις:
– ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, που αποτελεί το θεμέλιο για κάθε πρόοδο και εξέλιξη. Στον τομέα αυτό βάζουμε αιχμή τον τουρισμό σε συνδυασμό με όλες τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.
– ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ως σκέλος ισοδύναμο, γιατί πιστεύουμε ότι αποτρέπει το σύγχρονο άνθρωπο από την αλλοτρίωση και τον βοηθά να κρατήσει την ανθρωπιά του. Στον τομέα αυτό βάζουμε αιχμή το Πανεπιστήμιο και τη Σχολή Καλών Τεχνών , σε στενή συνεργασία με όλες τις ρεθεμνιώτικες πνευματικές δυνάμεις, ώστε να συνδυάζεται η τοπική μας παράδοση με τα σύγχρονα πνευματικά ρεύματα.
– ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, γιατί η αντιμετώπιση των οικολογικών προβλημάτων αποτελεί ζωτικό αίτημα της εποχής μας.
– Στο Ρέθυμνο υπάρχει και ένα Πανεπιστήμιο. Πως βλέπετε ότι μπορεί να «δέσει» με την πόλη;
Με ένα σοβαρό πρόγραμμα προσέγγισης των φοιτητών, αλλά και των άλλων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Να βοηθήσουμε στη λύση του στεγαστικού προβλήματος των φοιτητών και κυρίως να τους εντάξουμε στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Το κέρδος πιστεύω ότι θα είναι και από τις δύο πλευρές.
««««
Ο νομάρχης Παναγιώτης Κλάδος μιλάει για την προοπτική ανάπτυξης του νομού.
«Μια ελληνική γωνιά όπου υπάρχουν ακόμα άνθρωποι»
……………..κατεστραμμένο κείμενο
– Δηλαδή;
– Χρειάζεται γρήγορα να ενισχύσουμε τα έργα υποδομής και να καλύψουμε τις οργανωτικές μας αδυναμίες. Για την ώρα πάντως προχωρά η κατασκευή δύο πολύ σημαντικών έργων. Είναι η κατασκευή μαρίνας – έργο που θα στοιχίσει 800 εκ. και θα ελπίζουμε να φέρει αρκετά γιοτ στο Ρέθυμνο – και η κατασκευή γηπέδου γκολφ στην περιοχή του Λατζιμά. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα σχέδια όπως η αξιοποίηση της Νίδας, η ολοκλήρωση του αρχαιολογικού Μουσείου στα Ανώγεια κ.λ.π.
Οι φοιτητές
– Συμμετέχει αλήθεια ο κόσμος του Πανεπιστημίου στο κοινωνικό γίγνεσθαι;
– Δυστυχώς όχι όσο πρέπει. Φταίνε ίσως πολλοί παράγοντες γι΄ αυτό. Ελπίζω όμως ότι κάποια στιγμή το Πανεπιστήμιο και κυρίως οι φοιτητές θα μπουν στη ζωή του Ρεθύμνου. Η παρουσία τους είναι απαραίτητη και για τους ίδιους, αλλά και για τους Ρεθεμνιώτες.
– Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του νομού;
– Αυτή τη στιγμή ίσως είναι το υδρευτικό. Ένα πρόβλημα που το αισθάνεται περισσότερο η πόλη. Προσπαθούμε να το λύσουμε αξιοποιώντας τα νερά της Αργυρούπολης, αλλά κυρίως με τα έργα του ΟΑΔΥΚ. Έχει ξεκινήσει ήδη η κατασκευή 10 λιμνοδεξαμενών.
– Το επίπεδο της περίθαλψης που βρίσκεται;
– Και εδώ υπάρχουν ελλείψεις. Είναι για παράδειγμα εκ των ουκ άνευ η δημιουργία νεφρολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Ρεθύμνης. Υπάρχουν και άλλες ελλείψεις τις οποίες έχουμε επισημάνει και ελπίζω να αντιμετωπίσουμε σύντομα.
– Από έργα οδοποιίας…
– Νομίζω αρκετά καλά. Νομίζω ότι η οδοποιία του νομού είναι από τις καλύτερες της χώρας.
– Άλλο σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο νομός;
– Ναι. Είναι το θέμα των σκουπιδιών και των λυμάτων που χύνονται στις παραλίες. Για τα σκουπίδια έχει ξεκινήσει ήδη η δημιουργία εργοστασίου καύσης στην περιοχή των Αρμένων. Αντίθετα, ο ρυθμός δημιουργίας συστήματος βιολογικού καθαρισμού για τα λύματα είναι αργός.
– Πως θα χαρακτηρίζατε το Ρέθυμνο;
– Μια ελληνική γωνιά όπου υπάρχουν ακόμα άνθρωποι…
««««
Μεγάλη δραστηριότητα στα Γράμματα και τις Τέχνες
Το Ρέθυμνο συνεχίζει την παράδοση στα γράμματα και τις Τέχνες μέσα από τις πρωτοβουλίες των πολιτιστικών του φορέων παρά τις τόσες αντιξοότητες που παρουσιάζονται και την έλλειψη πόρων.
Ο Σύλλογος Συγγραφέων Λογοτεχνών με την πολύτιμη συμβολή του μουσικοσυνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη έχει αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες τα τελευταία τρία χρόνια.
Ο δίσκος «ΜΑΡΜΑΡΥΓΕΣ» που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες είναι το πρώτο ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.
Πρόκειται για τον πρώτο κύκλο μιας σειράς τραγουδιών σε μουσική Μπάμπη Πραματευτάκη και ποίηση Ρεθυμνιωτών και Κυπρίων ποιητών. Τραγουδούν η Φερενίκη Βαλαρή- Σκουμπουρσή και ο Βαγγέλης Αραμπαρτζόγλου. Την ορχήστρα αποτελούν μουσικοί της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου.
Μετά το δίσκο «ΜΑΡΜΑΡΥΓΕΣ», τα έξοδα παραγωγής του οποίου επωμίστηκε ο Σύλλογος Συγγραφέων Λογοτεχνών με την πολύτιμη συμπαράσταση τοπικών φορέων, θα κυκλοφορήσουν και άλλοι δίσκοι με τα υπόλοιπα ποιήματα Ρεθυμνίων που μελοποίησε ο Μπάμπης Πραματευτάκης.
Από τα έσοδα του δισκογραφικού αυτού κύκλου, ο Σύλλογος Συγγραφέων Λογοτεχνών θα εκδώσει μια ποιητική ανθολογία και μια ανθολογία διηγήματος Ρεθυμνιών δημιουργών που θα κυκλοφορεί σε ετήσια βάση.
Από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ρεθύμνου με διεθνή ακτινοβολία είναι και το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ. Θεσμός που συνεχίζεται με επιτυχία για τέταρτη χρονιά. Φέτος, μάλιστα, παρακολούθησε το φεστιβάλ τριπλάσιος αριθμός επισκεπτών από τις προηγούμενες χρονιές.
««««
Αγιογραφία:
Η παράδοση που αντέχει στο χρόνο
Μια παράδοση που φαίνεται να μην απειλείται από το χρόνο καθώς το μεράκι, το πάθος και κυρίως η παραγωγική φύτρα είναι αστείρευτα, είναι η αγιογραφία.
Πολλές φορές έχει απασχολήσει τις εφημερίδες με τη δουλειά του ο Ρεθεμνιώτης αγιογράφος Αντρέας Θεοδωράκης, ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του είδους.
Ο Αντρέας ζει μόνιμα στο Ρέθυμνο και έχει καταφέρει να αποτελεί, δικαιολογημένα, μια από τις πλέον υπολογίσιμες καλλιτεχνικές παρουσίες της γραφικής πόλης των γραμμάτων.
Η δουλειά του, στην οποία «περνά» όλη η πλούσια κληρονομιά των μεγάλων προγόνων του, «δεμένη» με την προσωπική του ευαισθησία και ικανότητα, έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Ρεθύμνου.
Νέοι από τη Σουηδία μαθητεύουν κοντά του κάθε φθινόπωρο, προσπαθώντας να «κλέψουν» κάποια από τα μοναδικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες του.
«Η αγιογραφία είναι μια τέχνη που θέλει ταλέντο, αλλά και πάθος» λέει ο Αντρέας που συχνά διαθέτει το χώρο του για να φιλοξενηθούν δουλειές άλλων Ρεθεμνιωτών ή Ηρακλειωτών.
Αξίζει όμως να κάνουμε μια αναφορά και για τις επιδόσεις του Αντρέα Θεοδωράκη στη φωτογραφία.
Το Ρέθυμνο
στους δρόμους
αναστενάζει
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Ρεθύμνου είναι για πανελλήνιο ρεκόρ!
Σχεδόν όλοι κάτοικοι της πόλης έχουν και από ένα αυτοκίνητο. Και σχεδόν όλοι το χρησιμοποιούν κάθε πρωί για να κατέβουν στο κέντρο του Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Νομαρχίας, αντιστοιχεί ένα αυτοκίνητο σε κάθε ενάμιση κάτοικο.
Δεν είναι όμως μόνον οι Ρεθεμνιώτες που φορτώνουν τους μικρούς δρόμους της πόλης.
Είναι οι περαστικοί τουρίστες και κυρίως είναι οι μετακινούμενοι από Χανιά προς Ηράκλειο και τανάπαλι. Αναγκαστικά οι τελευταίοι περνούν από το κέντρο της πόλης για να βγουν στην εθνική οδό. Οι συνθήκες στο Ρέθυμνο κάνουν βέβαια απαγορευτική τη σκέψη καθιέρωσης «δακτυλίου».
Οι ιθύνοντες ψάχνουν επομένως για άλλες λύσεις. Μια απ΄ αυτές που φαίνεται ότι «περπατάει» σύντομα είναι η κατασκευή παρακαμπτήριου στο σημείο που διασταυρώνεται η εθνική οδός με το Ατσιπόπουλο. Επίσης έχει ξεκινήσει η κατασκευή τριών ανισόπεδων κόμβων.
«Τα έργα αυτά ελπίζουμε να είναι έτοιμα ως το καλοκαίρι», λέει ο νομάρχης κ. Κλάδος, ο οποίος θεωρεί την κατασκευή τους ως το πλέον αποτελεσματικό μέσο άμεσης αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος.
ΝΥΧΤΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΕΣ
Δεν έχει την πολυτέλεια της Αθήνας, έχει όμως την εκφραστικότητα των Ρεθεμνιωτών η ψυχαγωγία που προσφέρει το Ρέθυμνο.
Είτε στα μικρά μπαράκια, στο λιμάνι ή στα μεσαιωνικά δρομάκια, είτε στις γραφικές ταβέρνες με τις απίθανες Κρητικές γεύσεις, το τοπικό χρώμα είναι κυρίαρχο, παρά την απειλητική τουριστική παρουσία.
Και έχουν ένα μοναδικό τρόπο οι Ρεθεμνιώτες να δίνουν νόημα στις νυχτερινές εξόδους τους και να παρασύρουν και όλους όσοι βρίσκονται στην παρέα τους.
Την ποιότητα της καλής ξένης μουσικής την αναζητούν κυρίως οι φοιτητές και οι νέοι του Ρεθύμνου σε ορισμένα παμπ, που το «νέον» τους χωματίζει με μια παράξενη γοητεία τη βραδινή εικόνα της παραλίας.
Για τις απογευματινές ώρες τα «καφέ» – μερικά με μεσαιωνική μουσική – είναι είδος εν αφθονία. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη υπάρχουν και ένα δυο νυχτερινά κέντρα.
Οι παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ και ένα- δυο τοπικά θεατρικά σχήματα – περιοδικής βιωσιμότητας – ικανοποιούν το ενδιαφέρον των θεατρόφιλων.
Στο Ρέθυμνο υπάρχουν ακόμα δυο- τρεις κινηματογράφοι και η κινηματογραφική λέσχη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης ορισμένες φιλολογικές βραδιές που ζεσταίνουν τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες.
Να κλείσουμε τη μικρή αυτή αναφορά στη διασκέδαση και ψυχαγωγία, ξαναγυρνώντας στις μικρές ταβέρνες που βρίσκονται στα στενά της πόλης και κυρίως στο υπέροχο σουβλάκι τους.