Γεννήθηκε στη ΛαμπινηΡεθύμνης. Είναι ο δευτερότοκος από τους 8 γιους αγωνιστού της Εθνικής Αντίστασης.
Το ετος 1964 διορίστηκε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Για την αντιστασιακή του δράση κατά της δικτατορίας, συνελήφθη το Σεπτέμβρη του 1968. Κρατήθηκε σε αυστηρή απομόνωση επί 45 ημέρες στη Ασφάλεια Προαστίων Αττικής. Ανακρινόμενος υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Καταδικάστηκε σε 8 έτη κάθειρξη από το Έκτακτο Στρατοδικείο Λαρίσης ως συν αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης Εθνικό – Απελευθερωτικό κίνημα Κρήτης. Καταδικάστηκαν επίσης ο ΜπάμπηςΓεωργακάκης και Σήφης Μαμαλάκης σε 8 έτη κάθειρξη, ο Μιχάλης Δουλγεράκης 5 χρόνια, ο Μιχάλης Παπαδάκης 4 χρόνια και ο Βαγγέλης Σκορδίλης 10 μήνες. Συνήγοροι Βαγγέλης Γιαννόπουλος και Φοίβος Κούτσικας.
Ο ΝίκοςΑπανωμεριτάκης παρέμεινε κρατούμενος 5 χρόνια στις φυλακές Αβέρωφ, Λαρίσης, Αίγινας, Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ) και Κορυδαλλού.
Αποφυλακίστηκε με τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους με την «αμνηστία» του Παπαδόπουλου τον Αύγουστο του 1973.
Ήταν κατηγορούμενος επίσης με τους συγκρατούμενούς του στον Γεντή Κουλέ Γιώργη Καράτζη και Βασίλη Ράπανο «για στάση, σωματικές βλάβες κατά φυλάκων κλπ». Η δίκη είχε αναβληθεί τρεις φορές. Τελικά έγινε τον Απρίλιο του 1974. Οι συνήγοροι Στάθης Γιώτας και Γιώργος Πρασιανάκης κατάφεραν να πείσουν το δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη ότι και αυτά τα αδικήματα περιλαμβάνονται στη «αμνηστία».
Με την μεταπολίτευση επανήλθε στην υπηρεσία του.
Συνδικαλιστής Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Αθλητισμού. Εχειδιατελέσει το 1983 -1987 μέλος του Δ.Σ της Παγκρητίου Ενώσεως (Πρόεδρος τότε Γ. Πρασιανάκης) και το 1993-1996 Γενικός Γραμματέας και μέλος του Δ.Σ του Ο.Δ.Ι.Ε. και του ΟΠΑΠ.
Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Δ.Σ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών πάνω από 34 συνεχή χρόνια.
ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
Η αντιστασιακή οργάνωση Εθνικο – Απελευθερωτικό Κίνημα Κρήτης, δημιουργήθηκε και δραστηριοποιήθηκε από το Γενάρη του 1968.
Την αποτελούσαν μέλη και στελέχη της Ενώσεως Κέντρου και κυρίως της ΕΔΗΝ.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1968 συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν περίπου 270 άτομα στην Κρήτη και την Αθήνα. Κρατήθηκαν στην Ασφάλεια Προαστίων Νέα Ιωνία και Φιλαδέλφεια, σε αυστηρή απομόνωση επι 45 μέρες με τα γνωστά βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς οι Νίκος Απανωμεριτάκης, Χαράλαμπος Γεωργακάκης, Ιωσήφ Μαμαλάκης, Μιχάλης Παπαδάκης και Βαγγέλης Σκορδίλης. Στη ΕΣΑ κρατήθηκαν οι στρατιώτες ΓεωργιοςΑνδρουλιδάκης, Γεώργιος Δαμιανάκης, Μιχάλης Δουλγεράκης και Κων/νος Σταματάκης.
Τον Μάιο του 1969 και ενώ ήταν προφυλακισμένοι στις φυλακές Αβέρωφ και Μπογιατίου, τους φυγάδευσαν στην κυριολεξία και τους μετήγαγαν στις φυλακές της Λάρισας. Εκεί τρεις μέρες πριν από τη δίκη, τους επεδόθη το παραπεμπτικό βούλευμα. Ηταν η εποχή που το δικτατορικό καθεστώς, με τη φερέφωνά του και την προπαγάνδα, προσπαθούσε να πείσει τον Ελληνικό Λαό και τη Διεθνή κοινή γνώμη ότι οι αντίθετοι προς το καθεστώς είναι μόνο οι μονίμως αντίθετοι σε κάθε αστικό καθεστώς, κομμουνιστές.
Τα μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος Κρήτης παρεπέμποντο με το Νόμο 509, καταδικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες με το άρθρο 135 του Π.Κ «περί εσχάτης προδοσίας, συνήγοροι των κατηγορούμενων, Ευάγγελος Γιαννόπουλος και Φοίβος Κούτσικας, οι γνωστοί αγωνιστές της δημοκρατίας δεν μπόρεσαν, παρα τις έντονες διαμαρτυρίες, ούτε καν να διαβάσουν την δικογραφία.
Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι συνέστησαν παράνομη και συνωμοτική οργάνωση που σκοπό είχε τη δημιουργία καταλλήλων συνθηκών, κυρίως στην Κρήτη, για δημιουργία επαναστατικού κινήματος, συγκρότηση ενόπλων ομάδων. Σχεδιασμό απαγωγής κλιμακίου της χούντας, όπου θα επραγματοποιείτο στο Ρέθυμνο τον Αύγουστο του 1968, με σκοπό την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων. Κατηγορούμενοι επίσης για το σχεδιασμό και την προετοιμασία κλοπής όπλων από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού στο Πεδίον του Αρεως. Για την εκτύπωση και διακίνηση φυλλαδίων στον πολύγραφο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ο δε Χαράλαμπος Γεωργακάκης στο ΚΕΠΕ και ο Μιχάλης Παπαδάκης στην ΕΤΕΒΑ.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ:
- Νίκος Απανωμεριτάκης σε 8 έτη κάθειρξη. Κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, Λάρισας, Αίγινας, Επταπυργίου (Γεντή Κουλέ) Θεσσαλονίκης και Κορυδαλλού. Έμεινε στις φυλακές 5 χρόνια και αποφυλακίστηκε με την γενική «αμνηστία» του δικτάτορα Παπαδόπουλου τον Αύγουστο του 1973. Συνελήφθη ξανά με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, κρατήθη τρεις μέρες στο Αστυν. Τμήμα Ασφαλείας Αιγάλεω και Ασφαλείας Προαστίων Νέα Ιωνία. Συνελήφθη ξανά το Μάρτιο του 1974 στη Θεσσαλονίκη, από την ΚΥΠ. Εκεί είχε μεταβεί διότι ήταν κατηγορούμενος, μαζί με άλλους πολίτικους κρατουμένους, για Στάση κ.λ.π όταν βρισκόταν στις φυλακές Επταπυργίου. Το δικαστήριο τότε της Θεσσαλονίκης απεδέχθη ότι και αυτά τα αδικήματα περιλαβάνονταν στη «Αμνηστία». Συνήγοροι τότε ήταν οι συναγωνιστές του Στάθης Γιώτας και Γιώργος Πρασινάκης.
- ΧαράλαμποςΓεωργακάκης σε 8 έτη κάθειρξη. Κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, Λάρισας, Αίγινας, Κέρκυρας και Κορυδαλλού. Παρέμεινε στις φυλακές 5 χρόνια και αποφυλακίστηκε με την «Αμνηστία» του Παπαδόπουλου τον Αύγουστο του 1973
- Ιωσήφ Μαμαλάκης σε 8 έτη κάθειρξη. Κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, Λάρισας και Κορυδαλλού. Παρέμεινε στις φυλακές περίπου 4 χρόνια. Αποφυλακίστηκε νωρίτερα, λόγω ανήκε στους βλάβης της υγείας του.
- Μιχάλης Παπαδάκης φυλάκιση 4 ετών. Κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, Λάρισας και Αίγινας. Αποφυλακίστηκε όταν συμπλήρωσε τα 2/3 της ποινής του.
Το παραπεμπτικό Βούλευμα που τους στέλνει στο Στρατοδικείο λέει επι λέξει: «…5) ο ΕυάγγελοςΣκορδίλης του Αντωνίου επραγματοποίησεπληθήν επαφών μετα του ανωτέρω Ιωσήφ Μαμαλάκη και έλαβε και διέσπειρε έντυπα του ανωτέρω περιεχομένου και δη προκηρύξεις, δι’ωνεκαλείτο ο Ελληνικός Λαός εις εξέγερσιν και ανατροπήν του κρατούντος Πολιτεύματος και κοινωνικού συστήματος ως και τρικ, περιέχοντα συνθήματα του ανωτέρω περιεχομένου και ενήργησε προσηλυτισμόν προς εφαρμογήν των ιδεών τούτων..»
Καθήκοντα Βασιλικού Επιτρόπου είχε αναλάβει ο Εισαγγελέας Βασίλειος Παππάς (μετέπειτα εισαγγελέας Αρείου Πάγου) ο οποίος πρότεινε μικρότερες ποινές από ότι τελικά μας αποφάσισαν οι στρατοδίκες.
Για τον Βαγγέλη Σκορδίλη και τους τρεις στρατιώτες Γεώργιο Ανδρουλιδάκη,ΓιώργοΔαμιανάκη και Κων/νο Σταματάκη ζήτησε αθώωση.
ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ – ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 1969 ΈΩΣ ΙΟΥΝΙΟ 1971
Μετά την απόφαση του έκτακτου Στρατοδικείου Λάρισας και της καταδίκης τους σε πολυετή φυλάκιση μεταφερθήκαν σιδηροδέσμιοι στις φυλακές Αβέρωφ και στη συνέχεια στις φυλακές Αίγινας ο Νίκος Απανωμεριτάκης, Χαραλ. Γεωργακάκης, Σήφης Μαμαλάκης και ο Μιχ. Παπαδάκης. Ο στρατιώτης Μιχάλης Δουλγεράκης μεταφέρθηκε στις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου.
Στην πρώτη πτέρυγα των φυλακών εκρατούντο πολιτικοί κρατούμενοι (περίπου 65) και 5-6 ποινικοί κρατούμενοι για διάφορα αδικήματα. Τα κελιά ήταν 10. Κάθε κελί χώραγε 5έως 7 κρατούμενους. Ο Σήφης ο Μαμαλάκης τοποθετήθηκε στο κελί 5, ο Νίκος Απανωμεριτάκης στο κελί 7, ο Χαράλαμπος Γεωργακάκης 9 και ο Μιχάλης Παπαδάκης στο 10. Στο κελί μαζί με τον Νίκο Απανωμεριτάκη οι συναγωνιστές από την Αντιστασιακή Οργάνωση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ οι Γεράσιμος Νοταράς κοινωνιολόγος, Κώστας Σοφούλης οικονομολόγος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου (ανιψιός του πρώην πρωθυπουργού Θεμιστοκλή Σοφούλη), Βίκτωρ Παπαζήσης ο γνωστός εκδότης βιβλίων, Στέλιος Νέστωρας δικηγόρος εκ Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Πολίτης Υπαξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού και Σπύρος Βάβολης ιδ. Υπάλληλος και Χαράλαμπος Σαλταμάρας οικοδόμος.
Είναι γνωστό ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι αξιοποιώντας την εμπειρία των παλιών πολιτικών κρατουμένων της δικτατορίας του Μεταξά και του εμφυλίου πολέμου μετά την κατοχή, εφαρμόζαμε τον κανόνα «Αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαί σου, Γύμναζε το κορμί σου και Διάβαζε».
Στο 24ωρο ο κρατούμενος κλείνεται στο κελί του πάνω από 16 ώρες τις υπόλοιπες 4 ωρες το πρωί κι άλλες 4 το απόγευμα στο προαύλιο.
Φροντίζανε τη καθημερινή καθαριότητα του κελιού και την προσωπική τους καθαριότητα
«Τρώγε το φαϊ σου» Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιβιώσεις. Το φαγητό τις περισσότερες φορές ήταν άθλιο. Σαν διαμαρτυρία και καταγγελία πολλές φορές κάνανε αποχή συσσιτίου και απεργία πείνας. Για κάθε κρατούμενο αναλογούσε την ημέρα το ποσό των 16 (δεκαέξι) δραχμών τότε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Ευτυχώς όμως οι συγγενείς, εκτός από τις διώξεις, ταλαιπωρίες κλπ επωμίστηκαν και το καθήκον όταν τους επισκέπτονταν να τους φέρνουν και διάφορα τρόφιμα..
«Γύμναζε το κορμί σου». Όταν είμαστε έξω στο προαύλιο περπάτημα, τρέξιμο, βόλεϋ κλπ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση γιατι όταν ελευθερωθείς σε χρειάζεται η οικογένεια, η κοινωνία και ο αγώνας συνεχίζεται.
Ο τελευταίος κανόνας «Διάβαζε – μελέτα» είναι αυτονόητο ότι η γνώση είναι δύναμη. Το ευτύχημα είναι ότι βρεθήκαμε συγκρατούμενοι με σπουδαίους ανθρώπους και επιστήμονες. Κάποιες από τις ώρες προαυλισμού είχαμε οργανώσει μικρές ομάδες κρατουμένων και γίνονταν μαθήματα όμως : Συνταγματικό δίκαιο πολιτικές επιστήμες, και ιστορία, κοινωνιολογία, πολιτική οικονομία, ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά κλπ). Δάσκαλοι – καθηγητές:Γεράσιμος Νοταράς, Κώστας Σοφούλης, Λευτέρης Βερυβάκης, Φοίβος Ιωαννίδης, Παύλος Ζάννας, Στάθης Γιώτας, Σωτήρης Δέδες, Κώστας Πύρζας κλπ.
Τις ατελείωτες ώρες εγκλεισμού στο κελί: αυτομόρφωση, διάβασμα, (λογοτεχνία, ιστορία κλπ) και μελέτη μαθημάτων και ξένων γλωσσών..
Από συνέντευξη του Νίκου Απανωμεριτάκη στην Εύα Λαδιά