ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εγγραφές καταγραφές σε ενέργειες και πράξεις του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΜΑΥΡΑΚΗ αναφερόμενες κατά καιρούς στην Ι.ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ και στους Ηρωες της εθελοθυσίας του 1866.
1. Η Μπουμπάρδα τ’ Αρκαδιού . Πρόταση για ανεύρεση της Μπουμπάρδας. Εφημ. 2.
2. «ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» 4-11-1986. Ραδιοφωνική εκπομπή από την ΕΡΑ Χανίων, 3.
μέσω της εφημερίδας «ΡΕΘΥΜΝΟ» και του Δήμ/φου Σπύρου Λούπη 7-11-86.
3. Περιεχόμενο : αναζήτηση και η ανεύρεσης της μπουμπάρδας
Επιστολή στο Φρ. Γερμανό για την αναζήτηση της Μπουμπάρδας. 10-11-86.
4. Επιστολή στην εφημ. «ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ» των Αθηνών για το θέμα 14-11-86
5. Επιστολή στον Καθ. Πανεπ. Θ. Δετοράκη για το θέμα 21-11-1986
6. Επιστολή στο Στέριο Μανουρά. Αθήνα για το ίδιο θέμα 21-11-1986
7. Πρόταση για τη δημιουργία Μουσεία Κέρινων ομοιωμάτων στο Αρκάδι. Εφημ. «ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» 7-11-1990
8. Ραδιοφωνική συνέντευξη στο studio Rethimno μέσω κ. Εύας Λαδιά για το θέμα Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων 12-11-1990
9. Εμ. Παχλάς ο ήρωας της Αρκαδικής εθελοθυσίας.
Πανηγυρικός στη γιορταστική εκδήλωση στα περιβόλια 6-11-1995
10. Για τη Μπουμπάρδα τ’ Αρκαδιού (να η ευκαιρία) Εφημ. «ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» 15-5-96
11. ΕΜ. ΠΑΧΛΑΣ. Ομιλία . Γιορταστική εκδήλωση 7-11-1997 στα περιβόλια.
12. Τ’ ΑΡΚΑΔΙ ΕΙΝΑΙ μια φωτιά, κι όποιος τ’ αγγίζει καίει. «ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» 20-8-1998
13. Ανοιχτή επιστολή προς Μητροπολίτη Εφημερ. «Ρεθεμνιώτικα Νέα» 31-11-1998
14. Θέσεις προτάσεις για τ’ Αρκάδι Εφημ. «ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» 4-11-98
15. Όχι επίδαυρος της Κρήτης το Αρκάδι Εφ. «Ρεθεμνιώτικα Νέα» 4-9-2001 περισκόπιο
16. Αντιπαραθέσεις για το Αρκάδι ΕΦ. Ρ.Ν 27-9-2001
17. Ας ευχόμαστε να μην έχει καταλήξει σε κάποια υψικάμινο η χαμένη μπουμπάρδα Εφ. Ρ.Ν 10-11/11-2001
18. Η Ιστορία της χαμένης Μπουμπάρδας Εφ. «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». 10-11-2001
19. Ως Συ παρέστητε Αγ. Ηγούμενε στο ΑΡΚΑΔΙ Εφ. Ελευθερία 25-10-2003.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2003)
Ως ευ παρέστητε
Άγιε Ηγούμενε εις την Ι. Μ. Αρκαδίου Ευχές και προσδοκίες
Του Αλκιβιάδη Μαυράκη.
Γεμάτος χαρά διάβασα στςι 10-3- στο Ρεθεμνιώτικο τύπο, την είδηση της τοποθέτησης Νέου Ηγούμενου, εις τη Ι.Μ. Αρκαδίου. Με εξέπληξε η αναπάντεχη είδηση, αφού ύστερα από τις προ πενταετίας αντιρρήσεις μου, που δημόσια είχα, καταθέσει στον ημερήσιο τύπο του Ρεθύμνου επικρίνοντας την απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτου μας να ορίσει Διοικούσα Επιτροπη εις τον Αρκάδι αντί Ηγουμένου που να προέρχεται από την αδελφότητα της Μονής. Και αφού το αίτημα αυτό, έγινε πράξη από 1-1-1999, όλοι εφησύχαζαν και η Μονή έμεινε εις το έλεος του Κυρίου.
Αποδείχτηκε δηλαδή εις την πορεία, ότι τα ημίμετρα και οι εξ’ ανάγκης λύσεις δεν έφεραν θετικό αποτέλεσμα εις την επιθυμητήν λειτουργεία της Ι. Μονής.
Η αδράνεια – με την ηπιότερη έκφραση του λόγου για κάθε δράση και ενέργεια, οδήγησαν το Αρκάδι εις το έσχατον σημείον απαξίωσης και αισθητικής παρουσίας σε σημείου όπου οι ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες να αισθάνονται άβολα και αποκαρδιωτικά ώστε να κρίνουν απαξιωτικά την όλη εμφάνιση της Μονής σε όλους τους τομείς.
Εγω σήμερα δεν έχω κανένα πρόβλημα να επαινέσω την ενέργεια του Σεβασμιώτατου και να ευχηθώ, όπως η επιλογή του αυτή να είναι επιτυχής ως προς το αποτέλεσμα και να οδηγήσει την Ιστορική Μονή σε μια ολοκληρωτική αναβάθμιση.
Περίμενα αρκετές ημέρες από τον διορισμό του Ηγούμενου να δω ένα τουλάχιστον δημοσίευμα από κάποιο φορέα του πνευματικού επιστημονικού επαγγελματικού κόσμου ή από ένα φορέα πολιτιστικού συλλόγου που να αναφέρεται στο αξιοσημείωτο γεγονός. Όμως τίποτε το γεγονός αυτό, περασε τόσο αθόρυβα τόσο ήσυχα, όσο σιωπηλά, ως να ήτο ένα μηδέν, ένα τίποτε.
Εγώ αντιθέτως πιστεύω ότι ήταν και είναι το σπουδαιότερο γεγονός που συντελέστηκε στην Αρχιεπισκοπή Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κατά το τρέχον ημερολογιακόν έτος. Είναι το γεγονός που εβελπιστούμε ότι θα αναβαπτίσει την εικόνα της Μονής και θα την οδηγήσει εκει που η ιστορία και η συνείδηση των λαών, πολύ εύστοχα , την έχει ανακηρύξει «Παγκόσμιο Σύμβολο Ελευθερίας και Δημοκρατίας’.
Η Ι. Μονή Αρκαδίου είναι το σημείο αναφορά ς στην πολη του Ρεθύμνου και η καλή πορεία της, αντανακλά άμεσα, θετικά ευχάριστα και εποικοδομητικά εις την πόλη του Ρεθύμνου καθώς και σε ολόκληρο το νομό. Υστερα από όλα αυτά , εγώ ο απλός πολίτης σαν ένα απλό μέλος της Ρεθεμνιώτικης κοινωνίας , καλωσορίζω τον νέο ηγούμενο της Ι. Μ.Αρκαδίου και του εύχομαι να σταθεί άξιος στο ύψος των περιστάσεων και να αποδειχθεί ως ο πανάξιος διάδοχος των Μακαριστών προκατόχων του Νεοφύτου Δρόσα του πρώτου ανακαινιστού της Μονής και του Γαβριήλ Μαρινάκη του τελευταίου των Ηρώων στην ολοκαύτωση της Μονής το 1866.
Στην αναγγελία των εφημερίδων για το διορισμό του Νέου Ηγουμένου, ενέγνωσα το εν περιλήψει βιογραφικό σημείωμα του Αγίου.
Νέος- με πανεπιστημιακή μόρφωση – ευρύ και διορατικό μυαλό- γνώστης ξένης γλώσσας κλπ.
Όλα αυτά υποδηλώνουν μια πλούσια υποδομή προτερημάτων για μια γόνιμη παρουσία στην ηγουμενία της Μονής. Όμως εγώ εδώ, θέλωνα σημειώσω ότι η επιτυχία του νέου Ηγούμενου στο ηγουμενικό αξίωμα δεν εχει καμια σχέση με τα τυπικά προσόντα ή οφίκια τα οποία τυχόν φέρει.
Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από την ουσιαστικήν προσφορά του η οποία θα εκπορεύεται από την εργατικότητα του, από την μελέτη και κατάκτηση πάσης γνώσεως για την Ιστορία της Μονής, από την πιστήν τήρηση των θεσμών και των ιστορικών δεδομένων της, καθώς και από την διαφύλαξη και τήρηση πάσης φύσεως τυπικών ή ουσιαστικών παραδόσεων, της Ιερής μας Μονής.
Μεγάλη σημασία στην επιτέλεση του έργου του θα έχουν οι πρωτοβουλίες που τυχόν θα αναλάβει σε κάθε δύσκολη στιγμή. Γιατι είναι γνωστό, ότι εχει η επιτυχία του κάθε ηγήτορος σε οποιαδήποτε Αρχή και εξουσία, δεν εξαρτάται μόνο από τις έντολές τις οποίες λαμβάνει για μικρά ή μεγάλα θεσμικά ή ιστορικά έργα.
Οι οινοί-ν στην παρούσα στιγμή είναι ευνοϊκοί για τον νέο Ηγούμενο.
Πρώτος λόγος, γιατι η οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη δράση, θα θεωρηθεί ως έργο σοβαρό, ύστερα από την συνεχιζόμενην επι σειρά ετών απραξία εις το έργο της Μονή.
Δεύτερος και σπουδαιότερος λόγος, ότι η ίδια θέση του Ηγουμένου περικλείει δύναμη σεβασμού και εξουσίας που αντιστοιχεί με αυτήν του ανεξαρτήτου πολιτικού υπουργού. Γιατι και μονο η παρουσία και η αναφορά του Ηγουμένου στο νοημα της Ι.Μ. Αρκαδίου, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της εξουσίας που είναι πρόθυμες να βοηθήσουν ή θεραπεύσουν τις όποιες ανάγκες της Μονής, αποδίδοντες φόρον τιμής στην εθελοθυσία των νεκρών της ιστορικότερης Μονής της Ελεύθερης Ελλάδος. Εδώ όμως χρειάζεται ο σωστός, χειρισμός αυτής της εξουσίας, γιατι ως γνωστόν κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές.
Τελειώνοντας θέλω να σημειώσω, ότι οι ευχές μου, οι παραινέσεις μου και προσδοκίες μου για τον Νέο Ηγούμενον – πιστεύω ακράδαντα- ότι προσυπογράφονται νοερώς από την πλειονότητα του Ρεθυμνιώτικου λαου, που θέλει να διατηρεί το Αρκάδι εις την κορυφή της τριγωνικής πυραμίδας που εκφράζεται με πίστην εις τη Θρησκεία, αυταπάρνηση στα εθνικά ιδεώδη και σεβασμό στα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.
Ευχαριστώ ακόμη τον εκδότη της εφημερίδας μας που δέχτηκε – και τώρα όπως πάντα να δημοσιεύει αυτούσια τα κείμενα που προσφέροντας σπουδαίο έργο στο κοινωνικό σύνολο για μια πλούσια ενημέρωση στα καυτά θέματα του τόπου μας.
Ρεθυμνο 20-10-03

Αφήστε μια απάντηση