Ο ογδόη του Νοέμβρη 1930 είχε για την επέτειο του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου μια ξεχωριστή σημασία.
Γιατί συνέπιπτε με την εκατονταετηρίδα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Γι’ αυτό και παντού δε δέσποζε η πανηγυρική όψη.
Όλες τις λεπτομέρειες από αυτόν τον ξεχωριστό εορτασμό μας διαφύλαξε στο βιβλίο του το ΑΡΚΑΔΙ ο αείμνηστος Ιεράρχης Τιμόθεος Βενέρης.
Και με βάση αυτές μπορούμε να συνθέσουμε μια εικόνα από τον εορτασμό κείνης της επετείου που λάμπρυνε με την παρουσία του ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
ΛΑΜΠΡΗ ΥΠΟΔΟΧΗ
Από την αυγή της 8 Νοεμβρίου 1930 οι Ρεθυμνιώτες είχαν κατακλύσει την σημαιοστολισμένη προκυμαία.
Στις 7.30 ακριβώς η «ΕΛΛΗ» αγκυροβόλησε μπροστά στο λιμάνι. Επέβαιναν σ’ αυτήν ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλαβάνος, ο Στρατηγός Ταρσούλης, ο Διευθυντής του υπουργείου των Ναυτικών Λούης και πολλοί άλλοι.
Μια ώρα αργότερα οι επίσημοι αποβιβάζονται στην προκυμαία όπου είχε στηθεί μεγαλοπρεπή αψίδα πάνω από την οποία ήταν γραμμένο με χρυσά γράμματα το όνομα του μοναστηριού ΑΡΚΑΔΙ.
Στις 9.30 ξεκίνησαν όλοι για τον τόπο του προσκυνήματος.
Ήταν μια μέρα εξαιρετικά καλή για την εποχή. Τα πάντα έλουζε η ομορφιά και το φως.
Σ’ όλη τη διαδρομή οι κάτοικοι των γύρω Κοινοτήτων είχαν στήσει αψίδες με επιγραφές και ιστορικές εικόνες. Μέσα στο προαύλιο της Μονής και μπροστά στον Ιερό Ναό είναι παρατεταγμένοι άνδρες του Ευζωνικού Τάγματος μετά των αξιωματικών, η Μουσική της Μεραρχίας Κρήτης, διάφορες αντιπροσωπείες με σημαίες και στεφάνια ανάμεσα στα οποία κυμάτιζε το ιστορικό λάβαρο.
Μετά την άφιξη του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου τελέστηκε δοξολογία κι έπειτα οι επίσημοι και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στο Ηρώο όπου φυλάσσονται τα οστά των Μαρτύρων.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ
Δυστυχώς όμως για το Αρκάδι είδε στο γύρισμα του χρόνου να παρίστανται στις εκδηλώσεις του και άλλοι επίσημοι που σύνδεσαν τ’ όνομά τους με τις μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας. Ανάμεσά τους ήταν και ο Ιωάννης Μεταξάς που ήρθε σαν πρωθυπουργός να πάρει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις στις 8 Νοεμβρίου 1936.
Ο πρώτος βασιλιάς που παρέστη στον εορτασμό ήταν ο Κων/νος που με την Άννα Μαρία ήρθαν στο Αρκάδι το Νοέμβρη το 1967.
Και ο τελευταίος πρόεδρος του Ιστορικού Μοναστηριού ήταν το 1975 ο κ. Κωνσταντίνος Τσάτσος ο οποίος μάλιστα εκφώνησε και εμπνευσμένο πανηγυρικό λόγο.
Για τους παλιούς Ρεθεμνιώτες όμως ο εορτασμός του 1930 που λάμπρυνε με την παρουσία του ο Ελευθέριος Βενιζέλος παρέμεινε στην ιστορία του τόπου.
Όπως και κάθε τι που συνδεόταν άμεσα με τον Εθνάρχη.
* Ρέθυμνο, 14 Νοεμβρίου 1930 αρ. φυλ. 1018