Απόκριες με απαγορεύσεις

 

Η  μάσκα σήμα κατατεθέν της Απόκριας  είχε σε κάποιους χαλεπούς καιρούς όλες τις συνέπειες μιας ταραγμένης εποχής που άφησε πίσω της η λαίλαπα του τελευταίου πολέμου.

Για πολλά χρόνια  μετά την απελευθέρωση  βλέπουμε στον τοπικό τύπο να δεσπόζουν απαγορεύσεις της Διεύθυνσης Χωροφυλακής. Από το περιεχόμενο και μόνον  μπορούμε να πάρουμε μια γεύση εκείνης της περιόδου που  οι διχασμοί και η ταραγμένη πολιτική ζωή οδηγούσε την έννομη τάξη και σε υπερβολές ,κάποιες από τις οποίες προκαλούν στο σημερινό αναγνώστη τη θυμηδία .

Αντιγράφουμε την πιο χαρακτηριστική όσο και μακροσκελέστατη.

9        Φεβρουαρίου 1958

Διοίκησις Χωροφυλακής Ρεθύμνης

Ανακοίνωση

 

Κατά την περίοδο  των Απόκρεω απαγορεύονται:

 

 

1)      Η χρήσις  ημέρας τε και νυκτός προσωπίδος καλυπτούσης εξ ολοκλήρου το πρόσωπον  και γενικώς η μεταμφίεσις ατόμων κατά τρόπον καθιστώντα ταύτα αγνώριστα.

2)      Επιπλέον, η κατά τη διάρκεια της νυχτός χρήσις προσωπίδων υπό κυκλοφορούντων εις τας οδούς ατόμων ,έστω και μη καλυπτουσών ολόκληρον το πρόσωπον ,επιτρεπομένης –κατ’ εξαίρεσιν –της χρήσεώς των εντός των Κέντρων διασκέδασης.

3)      Η περιφορά εν καιρώ νυκτός μεταμφιεσμένων φερόντων ράβδους ή άλλα σκληρά αντικείμενα

4)      Η διακωμώδησις προσώπων ή πραγμάτων της Εκκλησίας και πάσης προς την θρησκείαν σχετιζομένης πράξεως ως και η σάτιρα εναντίον θρησκευτικών αρχών ημεδαπών ή αλλοδαπών ή ορισμένης τάξεως ανθρώπων δυναμένην να εξεγείρει το θρησκευτικόν αίσθημα και να προκαλέσει επεισόδια

5)      Η διακωμώδησις πολιτικών προσώπων ημεδαπών ή αλλοδαπών εποχών,γεγονότων,ως και πάσα σάτιρα δυναμένη να προκαλέσει διχόνοια ρήξιν,σύγκρουσιν και γενικώς διατάραξιν της δημόσιας τάξεως.

6)      Τα άσεμνα θεάματα ως αι  θίγουσαι τα δημόσια ήθη εκφράσεις και παραστάσεις

7)      Η περιφορά ανά  τας οδούς ατόμων βεβαμμένων δια μελανού χρώματος

8)      Η πώλησις και χρήσις κομφετί διαφόρων χρωμάτων αναμειγμένων ως και τοιούτων συλλεγομένων εκ των οδών και δαπέδων.

9)      Η εν κλειστοίς χώροις πώλησις και χρήσις σερπαντέν εξ ευφλέκτου χάρτου επιτρεπομένης εν αυτοίς της πωλήσεως τοιούτων εξ αφλέκτου χάρτου. Εις τας οδούς και πλατείας και εν γένει εις τους ανοικτούς χώρους επιτρέπεται η χρήσις και πώλησις σερπαντέν εξ αμφοτέρων των ειδών.

Προς διάκρισιν  της ποιότητας των σεπαρντέν οι πωληταί αυτών υποχρεούται όπως εφ εκάστης δεσμίδος επικολλήσουν ταινίαν αναγράφουσιν την λέξιν «Εύφλεκτον» ή  «Αφλεκτον»

10)  Η χρήσις κόνεων ή άλλων ενοχλητικών ουσιών ,επιτρεπομένων μόνον των ανθέων των μονόχρωμων κομφετί και των σερπαντέν Εντός των κέντρων διασκεδάσεως επιτρέπεται η χρήσις κήρινων ωών περιεχόντων κομφετί.

11)  Το ρίπτειν εναντίον διαβατών ή εντός οικισμών ή οχημάτων κήρινα και άλλα αντικείμενα δυνάμενα  να προξενήσωσι σωματικάς βλάβας ή κηλίδας.

12)  Η μεταμφίεσις δια στολών χρησιμοποιουμένων παρά των ενόπλων δυνάμεων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ιερωμένων.

Οι παραβάτες της παρούσης θα διώκονται ποινικώς.

Αν κρίνουμε από τις αφηγήσεις Ρεθεμνιωτών που έζησαν αυτές τις καταστάσεις , ήταν φυσικό εκείνη την εποχή να λαμβάνονται μέτρα καθώς πίσω από μια μάσκα θα μπορούσε να καλυφθεί κάθε επίδοξος  ταραξίας. Έτσι κανένας δεν αντιδρούσε. Αντίθετα οι πάντες πειθαρχούσαν για ν’ αποφύγουν τη νομική δίωξη.

ΚΙ  ΗΡΘΕ Η ΧΟΥΝΤΑ

Στην περίοδο της επταετίας η χούντα φρόντιζε να κάνει αισθητή την παρουσία της   ακόμα και στη διοργάνωση ενός Καρναβαλιού.

Μια Απόκρια  πέρασε στην ιστορία σαν η πιο επεισοδιακή . Και σ’ αυτή θα σταθούμε  για λίγο.

Ήταν το 1972. Η Περιηγητική Λέσχη που διοργάνωνε το Καρναβάλι είχε την πρώτη της ψυχρολουσία όταν ο στρατιωτικός διοικητής αρνήθηκε κατηγορηματικά να παραχωρήσει κάποια οχήματα που ήταν απαραίτητα για την παρέλαση. « Μόνον δι’ εθνικάς επετείους γίνεται αυτή η παραχώρησις» ήταν η κατηγορηματική του δήλωση.

Αφήστε μια απάντηση