ΒΡΥΣΕΣ ΑΜΑΡΙΟΥ

Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος το ηρωικό ολοκαύτωμα των χωριών του Κέντρους με επίκεντρο τις Βρύσες Αμαρίου.

Ο Δήμος Συβρίτου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής , κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την αρτιότερη οργάνωση, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων και πέρα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις.

Το  βράδυ της Παρασκευής  με τη συνεργασία του ΤΕΙ και του Πολιτιστικού Οργανισμού Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε μια καλλιτεχνική εκδήλωση για να προβληθεί το ματωμένο χρονικό μέσα από λόγο και μουσική.

Ο δήμαρχος Μιχάλης Πετρακάκης , θέλησε για μια ακόμα φορά να δώσει μια συνέχεια στην παράδοση που είχε ξεκινήσει  ο αείμνηστος Σπύρος Μαρνιέρος

να τιμώνται τα ολοκαυτώματα με τη βοήθεια κάθε πνευματικού και καλλιτεχνικού παράγοντα που είχε να προσφέρει κάτι για να διατηρείται η ιστορική μνήμη.

Και είναι γεγονός ότι η επιτροπή αυτή , από την πρώτη χρονιά που ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου  ο Μιχάλης Πετρακάκης, έλαβε με πρωτοβουλία του και επίσημο χαρακτήρα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην εκδήλωση που έγινε στην πλατεία των Βρυσών, με τα μέλη του τοπικού συλλόγου σε μια διαρκή εγρήγορση για να λειτουργήσουν όλα άψογα, παρέστη ο βουλευτής Ηλίας Λαμπίρης και αρκετός κόσμος από τα γύρω χωριά ακόμα και από το Ρέθυμνο.

 

 

Ο κ. Πετρακάκης άνοιξε την εκδήλωση αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται για την συνεχή αναβάθμιση αυτών των εκδηλώσεων μνήμης, την ανάγκη να τιμούμε τους νεκρούς ,εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας για  τη μεγάλη τους θυσία και στάθηκε συνοπτικά στο χρονικό του Κεντριανού Ολοκαυτώματος.

Ακολούθησε ένα θεατρικό δρώμενο σε κείμενο Εύας Λαδιά και σκηνοθεσία της Μαρίας Σακαδάκη Σακαράκη, με τους Μάρκο Πελαντάκη, Ελένη Μπερβανάκη, Νίκο Στρατάκη, Θάλεια και Διογένη Πελαντάκη.

Εντυπωσίασε το κοινό η νεαρή ταλαντούχα καλλιτέχνις Ελένη Βεργαδή με την ερμηνεία των τραγουδιών σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και Μπάμπη Πραματευτάκη.

Επίσης για μια ακόμα φορά διακρίθηκε ο ανερχόμενος καλλιτέχνης Βασίλης Δραμουντάνης με την παρέα του Υάκινθού που καταχειροκροτήθηκε σε τραγούδια του Μπάμπη Πραματευτάκη και άλλα παραδοσιακά.

Από τις εντυπωσιακές στιγμές της εκδήλωσης ήταν και τα βίντεο που προβλήθηκαν με τον αείμνηστο Σπύρο Μαρνιέρο να κυριαρχεί, ενώ απέσπασε τις καλύτερες κριτικές το μικρό ντοκιμαντέρ «Για σένα  Ειρήνη» ,που έγραψε το φινάλε της εκδήλωσης , αποτυπώνοντας το ΠΟΤΕ ΠΙΑ με εικόνες που μιλούν σαν χίλιες λέξεις.

Ακολούθησε η παραδοσιακή φιλοξενία των Βρυσανών που απόλαυσε το πλήθος των παρευρισκομένων και  η όλη εκδήλωση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις  στο κοινό που την παρακολούθησε. .

Αφήστε μια απάντηση