Σε μια σεμνή τελετή

Τα Σείσαρχα τίμησαν τον αγωνιστή και κορυφαίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης   Γιώργη Κλάδο

 

Ένας μεγάλος αγωνιστής που υπήρξε παράλληλα κι ένας πρύτανης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Γιώργης Κλάδος τιμήθηκε και από τον πολιτιστικό σύλλογο  Σισάρχων Ανωγείων  για την κοινωνική του προφορά.

Στην σεμνή αλλά και συγκινητική εκδήλωση παρέστησαν οι φίλοι του και σύσσωμη η τοπική κοινωνία

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ευρωβουλευτής κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης

Για την προσωπικότητα και την πολυσχιδή δράση του τιμώμενου μίλησαν η κ. Βάσω Λάζου, διδάκτωρ ιστορίας ως εκπρόσωπος του συγγραφέα-αντιστασιακού κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη και  ο κ. Παν. Μαΐστρος ειδικός σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ . Στις μεστές ομιλίες τους και οι δύο  ανέλυσαν σε όλη της την έκταση τη μεγάλη προσφορά του τιμωμένου στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Αξίζει να σκιαγραφήσουμε μερικά σημεία με στοιχεία που δανειστήκαμε από το ειδικό και πληρέστατο αφιέρωμα  της εφημερίδας ΑΝΩΓΗ που είχε γίνει με αφορμή παλιότερη βράβευση του τιμώμενου από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.

 

 

Ο Γιώργης Κλάδος γεννήθηκε στα Ανώγεια, το 1923.

Γιός του Γιάννη Κλάδου,16χρονου εθελοντή των Βαλκανικών πολέμων και αργότερα αγωνιστή της Μάχης της Κρήτης και της Ειρήνης Σκουλά , της γνωστής ιστορικής οικογένειας των Ανωγείων.

Βαφτίζεται έτσι από μικρός στο αγωνιστικό πνεύμα, τις παραδόσεις και τις αρχές της παλιάς, παραδοσιακής οικογένειας και κοινωνίας της Κρήτης.

Πήγε στο δημοτικό σχολείο των Ανωγείων, φοίτησε στο Γυμνάσιο της Πόμπιας και τέλειωσε το Γυμνάσιο του Ρεθύμνου.

Γράφτηκε στην Ιατρική και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Εμφύλιος πόλεμος ωστόσο δεν του επέτρεψε να αποκτήσει πτυχίο.

Η αγωνιστική δράση του Γιώργη Κλάδου ξεκινά με την « ενδοξότερη και παραδοξότερη» Μάχη της Ιστορίας, τη Μάχη της Κρήτης.

Συνεργάζεται στην προστασία και φυγάδευση Ευελπίδων και Άγγλων αξιωματικών και στρατιωτών, που είχαν λάβει μέρος στην Μάχη της Κρήτης.

Λειτουργεί παράνομο ραδιόφωνο και εκδίδει «δελτία ειδήσεων» , τα οποία κυκλοφορεί για ενημέρωση και ενίσχυση του αγωνιστικού φρονήματος.

Οργανώνει την αρπαγή των όπλων της Υ.Χ. Ανωγείων λίγο πριν παραδοθούν στους Γερμανούς.

Με τα όπλα αυτά εξουδετερώθηκε το Γερμανικό απόσπασμα – φρουρά του φυλακίου Γενή Γκαβέ – που είχε συλλάβει 95 Ανωγειανές γυναίκες, επειδή οι Ανωγειανοί αρνούνταν να εκτελούν αγγαρείες. Οι γυναίκες έτσι απελευθερώθηκαν.

(Φυσικά τα όπλα έμειναν στα χέρια των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης). ΣΤΟ ΕΑΜ

Την αντιστασιακή του δράση ο Γιώργης Κλάδος προσφέρει αυθόρμητα , ανέντακτος στην αρχή και αργότερα από τις τάξεις του ΕΑΜ (Γραμματέας ΕΠΟΝ και μέλος Ν.Ε.ΕΑΜ Ρεθύμνης)

Ο Γιώργης Κλάδος ανέπτυξε επίσης συνεχή αντιστασιακή δραστηριότητα κατά της χούντας.

Στη διάρκεια της εξέδιδε και κυκλοφορούσε την πολυγραφημένη παράνομη εφημερίδα «ΞΑΣΤΕΡΙΑ» και είχε ξεκινήσει την προσπάθεια λειτουργίας παράνομου τυπογραφείου στα Ανώγεια που για τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε.

Παρέμεινε στη παρανομία 5 χρόνια επί χούντας, ενώ για τις πολιτικές του ιδέες είχε εξοριστεί συνολικά 7,5 χρόνια στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Αϊ Στράτη.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Πολυσχιδές και ογκωδέστατο είναι το έργο του Γιώργη Κλάδου ως δημάρχου και ερωτική ή σχέση του με την αυτοδιοίκηση.

Ο Γιώργης Κλάδος εξελέγη και υπηρέτησε δήμαρχος Ανωγείων για 5 θητείες , από το 1965 ως το 1990, με εξαίρεση τα χρόνια της δικτατορίας, η οποία τον απέλυσε αμέσως, το 1967 και τον οδήγησε για 5 χρόνια στην παρανομία.

Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, η δράση του Γιώργη Κλάδου διέπεται από την αυτοδιοικητική – αυτοδιαχειριστική αντίληψη : Ότι ο Δήμος είναι φορέας της τοπικής εξουσίας και οφείλει να ασχολείται με όλα τα προβλήματα του πολίτη και του τόπου.

3 Λόγω της αδυναμίας της Τ.Α αναζητεί την αναγκαία επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στις δημόσιες υπηρεσίες , εν προκειμένω στην ΥΠΑΚ. Αναπτύσσει και άλλες τέτοιες συνεργασίες για άλλα θέματα καθιερώνοντας τη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δημόσιας Διοίκησης ως βασική αρχή δράσης.

3 Γνωρίζοντας τη σημασία του Πολιτισμού, ως παράγοντα συνέχειας αλλά και ανάπτυξης, οργανώνει στα Ανώγεια την πρώτη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων από φορέα της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα – άλλη πρωτοποριακή δράση του Γιώργη Κλάδου.

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Γιώργης Κλάδος επανεκλέγεται πανηγυρικά δήμαρχος Ανωγείων , στις πρώτες εκλογές το Μάρτιο του 1975.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η επανεκλογή του τον βρίσκει εξαιρετικά ώριμο. Έτσι ξεκινά η δεύτερη ιδιαίτερα δημιουργική και πλούσια περίοδος της δημαρχιακής του δράσης, που κράτησε ως το 1990.

Ο περιορισμένος χρόνος μας επιβάλλει να αναφερθούμε μόνο επιγραμματικά σε μερικές από τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες και τις δράσεις ιδιαίτερης σημασίας του Γιώργη Κλάδου.

Τέτοιες είναι:

– Η καθιέρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων- «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ»

Συνέβαλαν αποφασιστικά

* στην διατήρηση και ανανέωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

* στην στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας.

* στην ανάδειξη και προβολή των Ανωγείων

* στην ανάπτυξη του πολιτιστικού Τουρισμού

Έδρασαν ακόμη πιλοτικά για την Κρήτη και την Ελλάδα.

– Η προώθηση του εναλλακτικού – πολιτιστικού τουρισμού

Έγινε με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και με μια σειρά άλλες δράσεις, όπως είναι:

* η στήριξη της παραγωγής προϊόντων λαϊκής τέχνης

* η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και παραδοσιακών κτισμάτων.

* η οργάνωση ειδικών ξεναγήσεων.

* η κατάρτιση, η προβολή, κ.α

* Η ίδρυση του Ακαδημαϊκού χωριού

Συνέβαλε στη διοργάνωση θερινών μαθημάτων σε συνεργασία με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα.Επίσης  δρομολογήθηκε επί των ημερών του.

– Η στήριξη της Υφαντουργίας – Χειροτεχνίαςμέσω Ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων, δράσεων προβολής , προώθησης κ.α.

– Η δημιουργία του κέντρου ζωονόσων.

– Η καταπολέμηση της ζωοκλοπής

– Η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων κ.α

Το ΑΚΟΜΜ Α.Ε.  ένας πρωτοποριακός θεσμός, μια από τις 3 πρώτες αναπτυξιακές εταιρίες της Ελλάδας με θεμελιώδη   σημασία  για την Τοπική ανάπτυξη ιδρύθηκε το 1988 με πρωτοβουλία επίσης του Γιώργη Κλάδου που υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του μέχρι το 1998.

Αμέσως μετά τις αναφορές παρέδωσε τιμητική πλακέτα στο Γιώργη Κλάδο  ο κ. Δημήτρης Ηλιάκης.

Και η τελετή έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις και τα εύσημα για τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Λευτέρη Χαρωνίτη και τους συνεργάτες τους που είχαν την πρωτοβουλία.

Εύα Λαδιά (ΡΕΘΕΜΝΩΙΤΙΚΑ ΝΕΑ (8-10-2007)

Αφήστε μια απάντηση