αποκαλυτήρια της προτομής του Νικολάου Μυστράκη

(ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 30-7-2007)

Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα

Εγιναν τα αποκαλυτήρια της προτομής του Νικολάου Μυστράκη

Στο Ατσιπόπουλο βρεθήκαμε αργά το απόγευμα της Κυριακής για ένα σημαντικό γεγονός. Η απορία κάθε αδιάφορου σύγχρονου ανθρώπου θα είναι σίγουρα πως μπορεί να αξιολογηθεί με αυτό το χαρακτηρισμό η εκδήλωση αποκαλυπτηρίων ενός αγάλματος. Ίσως να είναι έτσι για όσους δεν γνώρισαν και δεν άκουσαν ποτέ για τον Νικόλαο  Μυστράκη.

Ηταν κι αυτός ένας από τους “ανάργυρους” γιατρούς των χαλεπών καιρών που ο επιστήμονας της εποχής είχε να παλέψει με όλα τα δεινά που βασάνιζαν τη φτωχολογιά. Κυρίως είχε ν’ αντιμετωπίσει τις αρρώστιες ,αυτές που οδηγούσαν στο θάνατο εκείνον που δεν είχε τη μπόρεση να κάνει την ανάλογη θεραπεία.

Η σημαντικότητα του αλησμόνητου εκείνου ανθρώπου φάνηκε από την μεγάλη προσέλευση κόσμου στην τελετή. Ανάμεσά τους ο αντινομάρχης κ.Αντώνης Μπαγιαρτάκης, ο τέως βουλευτής κ.Μανόλης Λουκάκης, ο υπεύθυνος πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ. Μανόλης Παπυρακης, ο δήμαρχος Νικηφόρου Φωκά κ.Αντώνης Πατεράκης, ο πολιτευτής κ. Κωστής Σχοινάς κ.α

Ο κεντρικός ομιλητής που ήταν ο κ.Δημήτρης Αετουδάκης  αναφέρθηκε στο έργο του αείμνηστου γιατρού και στη σημαντική προσφορά του.

 

 

Γνωστό το χάρισμα λόγου του εκλεκτού λογοτέχνη , κατάφερε να συγκινήσει το ακροατήριο. Μίλησε από στήθους όπως συνήθως ,αλλά αυτή τη φορά ,έκανε απλά μια περίληψη της θαυμάσιας εργασίας που μας είχε δώσει πρόσφατα για το Νικόλαου  Μυστράκη με πολλά παραδείγματα από την πορεία του και το θησαυρό των αγαθοεργών πράξεων που κληροδότησε στους μεταγενέστερους.

Εξαιρετική ηταν και η ομιλία της αντιδημάρχου του δήμου Νικηφόρου Φωκά όπως και της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ατσιποπούλου.

Ακολούθησε η τελετή των αποκαλυπτηρίων από τα παιδιά του τιμώμενου Κώστα και Μαρία που με δικές τους δαπάνες ανέλαβαν τη φιλοτέχνηση της προτομής στην όμορφα διαμορφωμένη πλατεία με τη φροντίδα του δήμου.

Κι όπως σωστά επισήμανε ο κ. Αετουδάκης , αυτή η εικόνα μπορεί να δώσει νέα ερεθίσματα για τη συνεχή αισθητική αναβάθμιση της περιοχής που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Η ατμόσφαιρα μυσταγωγική όσο κράτησε η τελετή. Και μετά στο αρχοντικό των Μυστράκηδων στήθηκαν τάβλες αργυρές προσφέροντας αβραμιαια φιλοξενεία στους αναρίθμητους παρευρισκόμενους.

Καθένας είχε να θυμηθεί και κάτι για το Νικόλαο Μυστράκη και να καταθέσει την μαρτυρία του σαν το καλύτερο μνημόσυνο.

Όταν πήραμε το δρόμο της επιστροφής η προτομή φωτισμένη δέσποζε στην όμορφη μικρή πλατεία. Μικρά παιδιά πλησίαζαν για να δουν απο κοντά.

-Ποιος ήταν αυτός μητέρα; ακούσαμε να ρωτά  κάποιο από αυτά

Δεν χρειαζόταν τίποτα περισσότερο αλήθεια για να διατηρηθεί η μνήμη του ανθρώπου που όσο ζούσε πρόσφερε μόνο φροντίδα και ανακούφιση στον πάσχοντα χωρίς ποτέ να σκεφτεί πως η ιατρική είναι και επάγγελμα.

Μια προτομή θα μας φέρνει πάντα στο νου εκείνον που έκανε την επιστήμη του ιεραποστολή κι όσο ζούσε δεν έπαυε να προσφέρει .Σειρά του να πάρει την δίκαιη ανταμοιβή σε ένα έργο που θα τον τιμά στο διηνεκές.

Εύα Λαδιά

Αφήστε μια απάντηση