Το Ρέθυμνο τίμησε τον Παύλο Βαρδινογιάννη

(ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 18-7-2007)

Ο Παύλος Βαρδινογιάννης συνεχίζει να ζει μέσα από τις εκδηλώσεις που συνεχίζονται προς τιμήν του κι ας πέρασαν 23 χρόνια από το θάνατό του.

Ο μεγάλος πολιτικός και άνθρωπος κέρδισε την υστεροφημία του σημαντικού παράγοντα και της ισχυρής προσωπικότητας του  Ελληνικού  Κοινοβουλίου  γιατί κατάφερνε πάντα να μιλά στις καρδιές.Είχε το σπάνιο χάρισμα να κερδίζει την εκτίμηση ακόμα και όσων δεν τον στήριξαν ποτέ με την ψήφο τους.

Και το Ρέθυμνο συνεχίζει να τον τιμά και να κατακλύζει με μνήμες αγαθές κάθε αναφορά του σ’ αυτόν.

 

Όπως το συνηθίζει η οικογένεια και το χθεσινό του μνημόσυνο που τελέστηκε από το δήμο Λαππαίων, είχε τη σεμνότητα που απαιτούσε και ο ίδιος . Αλλά τα αισθήματα πλημμύριζαν τις καρδιές επωνύμων που απλών ανθρώπων που παρέστησαν.

Όσο κρατούσε η τελετή όλων τα μάτια ήταν καρφωμένα στο τραπέζι όπου κοντά στο δίσκο με το κόλυβο που ακουμπούσε στην ελληνική σημαία ο Παύλος χαμογελούσε από την κλασική φωτογραφία κι ήταν σαν να μην έλειψε στιγμή από κοντά μας

Μια κλεφτή ματιά στην ανηψιά του Ολγα ήταν αρκετή για να μαντέψουμε τα συναισθήματά της. Ήταν το παιδί που κρατούσε ο Παύλος στην αγκαλιά του τις Κυριακές όταν η οικογένεια συνήθιζε να σμίγει στο σπίτι του για το μεσημεριανό φαγητό. Και πόσα δεν της έλεγε και πόσα δεν της μάθαινε τότε. Κυρίως την αγάπη και το σεβασμό στον άνθρωπο.

Όταν αναφέρεσαι στον μεγάλο πολιτικό και σήμερα μιλάς για τον  αγνό Ρεθεμνιώτη , που τίμησε τη δημοκρατία και τους θεσμούς της .Κι αυτό δεν το ξεχνούν οι Ρεθεμνιώτες όπου κι αν ανήκουν ιδεολογικά.

Αυτό φάνηκε και χθες στη διάρκεια της τελετής του μνημοσύνου στην οποία παρέστησαν ο νομάρχης κ. Γιώργος Παπαδάκης, ο αντινομάρχης κ. Μανόλης Αρχοντάκης, οι δήμαρχοι Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης ,Νικηφόρου Φωκά κ.Αντώνης Πατέράκης και Λαππαίων κ. Στάθης Λουκογιωργάκης, η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο αδελφός του μεγάλου πολιτικού κ.Γιώργος Βαρδινογιάννης

,πολλοί τοπικοί παράγοντες και αρκετός κόσμος.

Μετά την τελετή .όλοι κατευθύνθηκαν στο χώρο της προτομής του όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Η συνέχεια δόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Λαππαίων όπου έγινε η απονομή των θεσμοθετημένων χρηματικών επάθλων του ιδρύματος Βαρδινογιάννη ,στους αριστεύσαντες μαθητές γυμνασίου και λυκείου Επισκοπής.

Με την αμηχανία που προκαλεί συνήθως και η μεγάλη χαρά παρέλαβαν τα βραβεία τους η Μαριάνθη Χατζηδάκη με βαθμολογία 19.42(Α’ Γυμνασίου)Δήμητρα Γιωνά με 19,15(Γ’ Γυμνασίου)Ευαγγελία Τσαπάκη  18,83(Β Γυμνασίου)Αικατερίνη Βανταράκη 18,70(Β’ Λυκείου)και Παύλος Ζούλης 18,42(Β Γυμνασίου).

Αυτός ο  θεσμός της βράβευσης που δίνει κίνητρα στους μαθητές για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους είναι σίγουρα και  το καλύτερο μνημόσυνο για τον Παύλο που μας έβαζε πάντα στο νου την ανάγκη να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες γιατί μόνο τότε θα μπορέσουμε  να αποκτήσουμε κρίση και να γίνουμε ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες. Κι αυτές τις παρακαταθήκες του δεν τις ξεχάσαμε ποτέ όσοι ευτυχήσαμε να ζήσουμε από κοντά τον Κύριο Παύλο ,που ένα μόνο ζητούσε από τα “παιδιά” του. Προσφορά στον τόπο  και στάση ζωής που να τη διακρίνει το μεγαλύτερο βιος κάθε ανθρώπου. Η αξιοπρέπεια.

Εύα Λαδιά

Αφήστε μια απάντηση