Διαβάστε δημοσιεύματα τοπικού τύπου για την "Παιδική Άνοιξη"
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 3/6/03
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ «ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος Σεμιναρίων του Φεστιβάλ «ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ 2003».
Το Παιδικό Πολιτιστικό Κέντρο γέμισε χαρούμενες νότες από τα «Μουσικοκινητικά Παιχνίδια στα μονοπάτια της φαντασίας» με οδηγό την κα Μαριλένα Καββαδά.
Η κ. Καββαδά που τόσο απλόχερα προσέφερε τις γνώσεις της στους παιδαγωγούς έδειξε πως διαθέτει εκτός από ταλέντο και το χάρισμα της διδασκαλίας.
Η απονομή των βεβαιώσεων έγινε το μεσημέρι της Κυριακής από τον Πρόεδρο της «ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ» κ. Γιάννη Παπατζανή.
Αλλά και το ψυχαγωγικό πρόγραμμα ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Στο χώρο της μαρίνας όπου πραγματοποιείται η 2η Εμπορική Έκθεση, το βράδυ του Σαββάτου η Φωτεινή Τσάμπρα και οι συνεργάτες της σκόρπισαν το γέλιο με τις αστείες περιπέτειες κλόουν και τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα που παρουσίασαν.
Την επομένη το βράδυ. στον ίδιο χώρο ο γνωστός καλλιτέχνης Νίκος Μπλαζάκης έδωσε μια εκπληκτική παράσταση Καραγκιόζη με το κλασσικό στο είδος του ο «Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι».
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν χθες το βράδυ στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ΞΕΝΙΑ με τιμητικό αφιέρωμα στη Φερενίκη Βαλαρή.
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Πέμπτη 22 Μαϊου 2003
ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Είσαι μαθητής – μαθήτρια Δημοτικού Σχολείου και σε ενδιαφέρει το Θέατρο και η Μουσική; Σου αρέσει να τραγουδάς; θα περιμένουμε να μας δείξεις το ταλέντο σου στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό που διοργανώνει το Φεστιβάλ «Παιδική Άνοιξη».
Πληρ. 28310-24696
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
12Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ»
ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
Πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκίνησε το 1991 και έχει επίκεντρο την πολιτιστική παιδεία παιδιών την ανάπτυξη δημιουργικών δράσεων.
Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως 30 Ιουνίου και θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις αφού ο θεσμός προσαρμόζεται κάθε χρόνο στις ανάγκες των παιδιών και στα μηνύματα των καιρών.
Την πρωτοβουλία της «Πολιτιστικής Αναγέννησης» στηρίζουν και φέτος η Ι. Μ. Ρεθυμνης και Αυλοποτάμου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου, ο Δήμος Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε χθες στο Δημαρχείο, ο πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής και δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Παπατζανής τόνισε μεταξύ άλλων ότι « Το φεστιβάλ «παιδική Άνοιξη» συμπληρώνει φέτος 12 χρόνια λειτουργίας. Ήταν μια πρωτοβουλία της «πολιτιστικής Αναγέννησης». Συγκεκριμένα μια ιδέα της Εύας Λαδιά που υλοποίησε ο φορέας με την βοήθεια ανθρώπων όπως ο Μπάμπης Πραματευτάκης, η Μαρία Σακαδάκη, ο Στέλιος Μπαγουράκης, ο Αντώνης Χαραλαμπάκης.
Αυτήν την ιδέα στήριξαν ενεργά στην υλοποίησή της ο τότε υπουργός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και μάλιστα με γενναία χρηματοδότηση για εκείνη την εποχή και ο νύν δήμαρχος Δημήτρης Αρχοντάκης. Και οφείλουμε ακόμα να αναφέρουμε κι έναν πυρήνα δασκάλων που δούλεψαν για την επιτυχία θεσμού. Όπως ο Γιάννης Σκεπετζής, η Μαρία Καλογεράκη, η Μαρία Μαρκουλάκη, η Βαγγελιώ Βάμβουκα, ο Κωστής Τζανιδάκης, ο Τάσος Κόλιας και ο Γιάννης Φωτάκης.
Αυτά για την ιστορία.
Ο σκοπός του Φεστιβάλ στηρίζεται σε τρεις άξονες.
-
Παροχή ποιοτικής ψυχαγωγίας για παιδιά.
-
Ενημέρωση κατάρτιση εκπαιδευτικών γύρω από θέματα πολιτιστικής παιδείας.
-
Ενημέρωση γονέων γύρω από θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και υγείας παιδιού.
Ο θεσμός προσαρμόζεται κάθε χρόνο στις ανάγκες των παιδιών και στα μηνύματα των καιρών. Για παράδειγμα οι διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων διαφέρουν από το ξεκίνημα του Φεστιβάλ. Δηλαδή πάψαμε να δίνουμε κίνητρα στη σχολική κοινότητα για δημιουργία καθώς από το 1993 και μετά φάνηκε η διάθεση των σχολείων να διοργανώνουν δικές τους δραστηριότητες.
Περιοριστήκαμε λοιπόν στα παιδιά των απόκεντρων περιοχών, που μας χρειάζονταν. Σύντομα θα κυκλοφορήσει ειδικό έντυπο που θα περιλαμβάνει τις κυριότερες στιγμές του φεστιβάλ και τους χορηγούς του.
Κρίνουμε απαραίτητη αυτήν την καταγραφή γιατί αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας ζωής. Πρόκειται άλλωστε για το μοναδικό φεστιβάλ με το ύφος και τη φιλοσοφία αυτή στην Ελλάδα κι έχει επαινεθεί γι’ αυτό.
Θα ήθελα να τονίσω ότι και φέτος δίνουμε βάρος στην τοπική δημιουργία στις δυνατότητες των παιδιών να εκφραστούν καλλιτεχνικά και στις ευκαιρίες συνεργασίας εκκλησίας και Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη της πολιτιστικής παιδείας.
Με τη σειρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος και υπεύθυνος για τα θέματα παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Νίκος Φωτάκης αναφέρθηκε στην ανάλυση του προγράμματος η οποία θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.
Η πρώτη θα καλύψει το διάστημα 31 Μαίου έως 30 Ιουνίου και περιλαμβάνει δραστηριότητες δημοτικών σχολείων, σεμινάρια για δασκάλους, νηπιαγωγούς, σε θέματα πολιτιστικής παιδείας και ανάδειξη του έργου ντόπιων δημιουργών.
Για τα σχολεία που συμμετέχουν υπάρχουν λεπτομέρειες στο πρόγραμμα. Τα σεμινάρια θα γίνουν από την ομάδα «πολυθέαμα η Σκηνούλα μας» που είναι από τις καλύτερες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τις παραστάσεις του θεάτρου Σκιών έχει αναλάβει ο Χανιώτης Καλλιτέχνης Νίκος Μπλαζάκης, και θα τιμήσουμε την τοπική δημιουργία στο πρόσωπο της κας Φερενίκης Βαλαρή που έχει παρουσιάσει αξιόλογο λογοτεχνικό έργο για παιδιά. Η δεύτερη φάση θα καλύψει τα πολιτιστικά εργαστήρια. Δεν πρόκειται για πυρήνες δημιουργικής απασχόλησης αλλά για προγράμματα που θα δώσουν το κίνητρο για δημιουργία σε παιδιά με ιδιαίτερο ταλέντο.
Στις φετινές καινοτομίες είναι η συμμετοχή μας στην Εμπορική έκθεση προσφέροντας ψυχαγωγικό πρόγραμμα στους μικρούς επισκέπτες, η δημιουργία ιστοσελίδας και η οργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών για να γνωρίσουν τα παιδιά καλύτερα τον τόπο τους.
Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Δρυγιαννάκης Δημοτικός Σύμβουλος αναφέρθηκε στο μέλλον του θεσμού λέγοντας ότι «Θα ήθελα να υπενθυμίσω κάποια πράγματα προηγουμένως που αποδεικνύουν την σημαντικότητα του φεστιβάλ «παιδική Άνοιξη» για τον τόπο. Το 1991, που ξεκίνησε έδωσε για πρώτη φορά την ευκαιρία στα παιδιά να παρακολουθήσουν ποιοτικό θέαμα από μεγάλα καλλιτεχνικά σχήματα του κέντρου.
Ένα χρόνο μετά δημιούργησε τον πρώτο πυρήνα δημιουργικής απασχόλησης σε σχολικό χώρο και συγκεκριμένα στο 13ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου. Αμέσως την ιδέα πήραν και υλοποίησαν ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, μέχρι που φτάσαμε στο θεσμό του ολοήμερου.
«Καρπός» επίσης της «Παιδικής Άνοιξης» ήταν το «Παιδικό Πολιτιστικό Κέντρο». Η γνωστή πρωτοβουλία της «πολιτιστικής Αναγέννησης» και του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου. Μια ιδέα της Εύας Λαδιά που αγκάλιασε με θέρμη η Γιάννα Κεφαλογιάννη και σήμερα μιλάμε για το πρώτο ιστορικά Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης στην Ελλάδα που ήταν το πρότυπο για τα άλλα που δημιουργήθηκαν.
Επόμενος στόχος του φεστιβάλ θα είναι η λειτουργία πολιτιστικών εργαστηρίων σε διάφορα σημεία του νομού. Για το θέμα αυτό, που θα εφαρμοστεί φέτος πειραματικά θα σας μιλήσουμε έχοντας τα πρώτα αποτελέσματα.
Το μέλλον τώρα του θεσμού στηρίζεται σε μια προγραμματική σύμβαση που βρίσκεται στο στάδιο της νομικής επεξεργασίας και θα βοηθήσει εκτός από την κατάρτιση προγραμμάτων πολιτιστικής παιδείας, στην κάλυψη θέσεων από ανέργους που λόγω εξειδικευμένης ειδικότητας δεν μπορούν ν’ απορροφηθούν στην αγορά εργασίας του τόπου μας.
Βασικός στόχος της προγραμματικής θα είναι η στήριξη του Παιδικού Πολιτιστικού Κέντρου, που άξιζε καλύτερης αντιμετώπισης από την πολιτεία, γιατί επιτελεί ουσιαστικό κοινωνικό έργο.
Με τη σειρά τους τοποθετήθηκαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος πατήρ Νικόλαος Πολάκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών κ. Κώστας Πλουμής οι οποίοι κάλεσαν οι οποίοι κάλεσαν του γονείς σε δημιουργική συνεργασία για την επίτευξη των στόχων του φεστιβάλ.
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΡΙΤΗ 10/6/03
Στα πλαίσια της Παιδικής Άνοιξης
ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 5ΟΥ ΚΑΙ 14ΟΥ Δ. Σ στη Φορτετζα
Στην αρχή υπήρχε ένας δισταγμός, Δεν είναι κι εύκολο πράγμα να ξεφεύγει μια σχολική δραστηριότητα από τα όρια του χώρου και να παρουσιάζεται σε ευρύ κοινό.
Και να’ τανε μόνο αυτό; Άντε να πείσεις τους γονείς ότι αξίζει τον κόπο μια πρόσθετη επιβάρυνση στο πρόγραμμα των παιδιών τους για να γίνουν οι απαιτούμενες πρόβες. Άντε να εξασφαλίσεις και το χρόνο από το γεμάτο σχολικό πρόγραμμα.
Όμως το βράδυ της Παρασκευής περισσότερα από 130 «ναυτάκια» είχαν πάρει τη θέση τους στη μεγάλη σκηνή του θεάτρου Ερωφίλη.
Οι μουσικοί ήταν επίσης έτοιμοι να συνοδεύσουν τους μικρούς καλλιτέχνες. Η σύνθεσή τους ενδιαφέρουσα αφού πρόκειται για αξιόλογους μουσικούς. Ήταν η Ελένη Περπυράκη στο πιάνο, ο Γιώργος Νικολαϊδης στην Κιθάρα, ο Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος και ο Χρήστος Βότσης στα μπουζούκια, η Κατερίνα Χριστουλάκη στο ακορντεόν, ο Ρένος Φίλης στο μπάσο, ο Γιώργος Ζαμπάκας στο ντραμς και ο Θωμάς Μαλιώτας στο τουμπερλέκι.
Η Ρεβέκκα Δαμιανίδου που είχε τη διεύθυνση της Ορχήστρας και η Ελένη Ψωμά που είχε την επιμέλεια των χορευτικών ζούσαν στιγμές έντασης. Κάτι από αυτή που πέρασαν δύο μήνες τώρα για ναι σίγουρες για το αποτέλεσμα. Δύο εκπαιδευτικοί που έδειξαν στην πράξη ότι δεν υπάρχει «δεν μπορώ» όταν κυριαρχεί το «θέλω». Όσο ακριβό κι αν είναι το τίμημα.
Η πλατεία του θεάτρου στο μεταξύ είχε κατακλυστεί από κόσμο. Και η ώρα να παρουσιάσουν το 5ο και το 14ο Δ.Σ το αποτέλεσμα ενός καλλιτεχνικού μόχθου έφθασε. Η Γραμματέας της «Παιδικής Άνοιξης» Νέλλη Λαδιά μετά το καλωσόρισμα κάλεσε τον πρόεδρο κ. Γιάννη Παπατζανή να πάρει το λόγο. Κι εκείνος μετέφερε το πνεύμα του θεσμού και την επιθυμία της οργανωτικής επιτροπής να δώσουν σε όλα τα παιδιά του νομού την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά μέσα από το Φεστιβάλ.
Στη συνέχεια ο Διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γιάννης Πατσαχάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δυνατότητα που δόθηκε μέσα από το θεσμό αυτό στα παιδιά να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους σε ευρύτερο κοινό και επαίνεσε για το ζήλο τους τις κυρίες που μόχθησαν για το αποτέλεσμα.
Ευχήθηκε Δε του χρόνου να συναντηθούν όλοι στο χώρο αυτό για να παρουσιάσουν μια νέα δημιουργία.
Το πρόγραμμα άρχισε με έναν παραδοσιακό χορό και όλοι εντυπωσιάστηκαν με τον διαγωνισμό. Ούτε επαγγελματίες χορευτές δεν παρουσιάζουν τόσο άψογο σχηματισμό και φιγούρες τόσο συντονισμένες.
Έπειτα ξεκίνησε το τραγούδι με ενδιάμεσα κείμενα της Ρεβέκκας Δαμιανίδου που εντυπωσίασαν για τον λυρισμό τους.
Σε λίγο όλο το θέατρο ενώ η Ρεβέκκα διηύθυνε τα παιδιά είχε ξεσηκωθεί τραγουδώντας και χειροκροτώντας. Τι ρυθμός και τι μελωδία Ήταν αυτή που μετέδιδε η χορωδία. Το κάθε τραγούδι συνοδεύτηκε από δρώμενα και φιγούρες ενώ με την κίνηση οι μικροί χορωδοί έδιναν παλμό στο τραγούδι τους. Και η Ρεβέκκα είχε επάξια το γενικό πρόσταγμα σ’ αυτό το πανηγύρι χαράς.
Ήταν μια εκδήλωση που όλοι παραδέχτηκαν ότι θα μείνει στα χρονικά του θεσμού. Και το αποτέλεσμα δικαίωσε όλους τους συντελεστές.
Αξίζει λοιπόν να χειροκροτήσουμε όλα τα παιδιά και του 5ου και του 14ου Δ.Σ για το μοναδικό θέαμα (υπερθέαμα αξίζει να το πούμε)που παρουσίασαν.
Κι ένα θερμότερο χειροκρότημα στη Ρεβέκκα και στην Ελένη. Πράγματι τιμούν
Τον κλάδο που υπηρετούν και γίνονται φωτεινά παραδείγματα για πολλούς άλλους.
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003
ΕΝΩΠΙΟΝ ΑΞΙΟΛΟΓΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΦΕΦΗΣ ΒΑΛΑΡΗ
Ολος ο καλός κόσμος της Ρεθύμνης προσήλθε στο Ξενία προκειμένου να παραστεί στην παρουσίαση των έργων της Φεφης Βαλαρή η οποία το τελευταίο διάστημα διαπρέπει και στο χώρο του παιδικού βιβλίου.
Την Εκδήλωση διοργάνωσε το φεστιβάλ «Παιδική Άνοιξη» ενώ τον συντονισμό είχε αναλάβει ο πολλά υποσχόμενος Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Παπατζανής.
Το παρόν έδωσαν πλήθος φίλων και θαυμαστών της καλλιτέχνιδος-λογοτέχνιδος καθώς και ο Νομάρχης Γιώργος Παπαδάκης, ο Δήμαρχος Δημήτρης Αρχοντάκης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Μαρία Αρχοντάκη, Νϊκος Παπαδάκης, Στέλιος Καπαρός, Γιώργος Ουρανός, και ο Δημήτρης Αετουδάκης πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής « Το Αρκάδι».
Ο Νομάρχης κ. Παπαδάκης θέλοντας να πει δυο κουβέντες για την τιμώμενη δήλωσε «οι παλαιοί μας έλεγαν χαρακτηριστικά «η τιμή είναι στον τιμώμενο». Η απονομή της τιμής αποτελεί πράξη ευθύνης και ευγνωμοσύνης. Με την πρωτοβουλία της «Παιδικής Ανοιξης»( που παράγει έργο)η προαναφερθείσα ρήσις παίρνει πραγματική αξία. Η τιμώμενη, η Φέφη, είναι το άτομο που πάντα προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει πολλά στον τόπο. Τέτοιες εκδηλώσεις πολιτισμού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να στηρίζει».
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Αρχοντάκης θα πει με τη σειρά του: «Η πνευματική ζωή ενός τόπου προσδιορίζεται από τους ανθρώπους του. Το Ρέθυμνο ευτύχισε να έχει άξιους ανθρώπους που διέπρεψαν και διαπρέπουν σε .όλους τους τομείς. Ως Δήμαρχος αισθάνομαι ευγνωμοσύνη στους πνευματικούς ανθρώπους του Ρεθύμνου και γι αυτό ευχαριστώ ιδιαίτερα την Φέφη Βαλαρή, αυτή την ξεχωριστή προσωπικότητα που πλουτίζει την ζωή αυτού του τόπου με την συνεχή κι ανιδιοτελή προσφορά της»¨.
Ο εκδότης Γιάννης Χαλκιαδάκης αναφέρθηκε στην οικογένεια Βαλαρή, το πνεύμα εθελοντισμού που πάντα την ενέπνεε, την κοινωνική της προσφορά και τους δεσμούς φιλίας που έχει με τους Βαλαρήδες».
ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΙΛΑ Ο Γ. ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗΣ
Ήρθε όμως η ώρα που όλοι περίμεναν, τότε ο εκδότης Γιάννης Σμυρνιωτάκης (ο εκδοτικός οίκος του οποίου διακρίνεται για την ποιότητα των βιβλίων του σ’ολη την Ελλάδα) που ανέλαβε να εκδόσει το έργο της Φέφης «το Κύμα οφίλος μας» και «το σποράκι και ο βράχος» είπε: «Το χώμα της Κρήτης βγάζει εκλεκτά προιόντα και τα φτωχά εδάφη του Ρεθύμνου βγάζουν ανθρώπους πνευματικούς. Δεν είναι σύμπτωση που το Ρέθυμνο έχει βγάλει καλούς συγγραφείς και άτομα με πολυσύνθετο ταλέντο στη μουσική, στο χορό, το τραγούδι. Μια τέτοια προσωπικότητα είναι και η Φέφη Βαλαρή, της οποίας ομολογώ το συγγραφικό ταλέντο δεν εγνώριζα. Όταν μου πρωτοέφερε τα κείμενά της σκέφθηκα ότι είχα να πάρω το ρίσκο της νεοεκκολαπτόμενης συγγραφέως και είχα τους ενδοιασμούς μου. Όταν όμως τα μελέτησα ειλικρινά εντυπωσιάστηκα και δίχως δεύτερη σκέψη την πήρα τηλέφωνο για να της πω ότι τα βιβλία εγκρίνονται προς έκδοση. Ήμουν βέβαιος ότι θα είχαν επιτυχία και δεν έπεσα έξω στις προσδοκίες μου.