Με τις καλύτερες εντυπώσεις και των 26 παιδιών Εκλεισε χθες ο φετινός κύκλος του Πολιτιστικού Εργαστ

" Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αγάπη δίνουν αγάπη" Γνωστό το παιδαγωγικό αξίωμα στο οποίο ο Πολιτιστικός Οργανισμός Ρεθύμνου έδωσε μια νέα διάσταση θεωρώντας από εφαρμοσμένα προγράμματα ότι "τα παιδιά που μεγαλώνουν με ενδιαφέροντα μαθαίνουν να λειτουργούν σαν υπεύθυνοι πολίτες"

Για ορισμένους η παροχή γνώσεων πολιτιστικής παιδείας σε μικρές ηλικίες θεωρείται απλά σαν μορφή δημιουργικής απασχόλησης χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλες παράμετροι όπως η υπευθυνότητα , η συλλογική εργασία, η αγάπη για το περιβάλλον, ο αλληλοσεβασμός και η τήρηση των αξιών που καλλιεργούνται μέσα από αυτές τις δράσεις στο παιδί.

Κι όταν σταθεροποιούνται αυτές στη συνείδηση του νηπίου, είναι πολύ δύσκολο αργότερο να μην αναπτύξει άμυνες σε κάθε μορφής εξάρτηση και σε κάθε περίπτωση παραβατικότητας. Γιατί μαθαίνει κυρίως να πειθαρχεί στον εαυτό του.

Με αυτές τις βάσεις λειτούργησε και το Πολιτιστικό Εργαστήρι στο Κέντρο Νέων το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου με συμμετοχή 26 παιδιών και ενδιαφέρον πρόγραμμα που επιμελήθηκαν η Αθηνά και η Αντιγόνη με την πολύτιμη αρωγή και εθελοντών όπως του Γιάννη και της Ρένας που έδωσαν και ευκαιρίες για εμπλουτισμό του προγράμματος.

Όπως συνηθίζεται σε όλα τα προγράμματα του Πολιτιστικού Οργανισμού που η συμμετοχή είναι δωρεάν, δεν έγινε καμιά διάκριση φύλου, εθνικότητας και θρησκεύματος.

Ολα ήταν παιδιά με ίσα δικαιώματα και ανάγκες και από τις εντυπώσεις τους βγαίνουν εύκολα συμπεράσματα για την εμπειρία που απέκτησαν κι αυτό το καλοκαίρι.

Γράφουν σχετικά στο βιβλίο εντυπώσεων:

ΤΖΕΣΙΚΑ: Πέρασα πολύ όμορφα. Θέλω και του χρόνου να κάνουμε εικαστικά. Οι κυρίες ήταν καταπληκτικές. Αλλά ήθελα να πηγαίνουμε και εκδρομές ,να έχουμε και περισσότερο χώρο για παιχνίδι.

ΙΩΑΝΝΑ: Αν γίνει ξανά του χρόνου πρόγραμμα δεν θέλω ν’ αλλάξει τίποτα. Θέλω και πάλι τα εικαστικά και τη μουσική. Αλήθεια γιατί να μην συνεχιστεί το πρόγραμμα και το χειμώνα τα Σαββατοκύριακα που βαριέμαι τόσο πολύ;

ΛΑΟΥΡΑ: Θα μου λείψουν οι κυρίες. Θα μου λείψει το πρόγραμμα το χειμώνα. Μου άρεσε τόσο η μουσική και τα εικαστικά. Ήταν διαφορετικά από αυτά που κάνουμε στο σχολείο.

ΜΑΡΙΟ: Πέρασα πολύ όμορφα με μουσική και ζωγραφική. Ευχαριστώ.

ΣΟΥΜΕΛΑ: Ομορφα που ήταν με το πρόγραμμα των κλόουν. Δεν ηθελα να τελειώνει.

ΝΙΚΟΣ: Έκανα και μόνος μου κουκλοθέατρο.Ήταν φανταστικά.

ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ: Αν είχαμε κούνιες και χορτάρι θα ήταν ακόμα πιο όμορφα.

ΜΑΡΙΑ: Έχω πολλές εντυπώσεις από το πρόγραμμα. Η κ. Αθηνά μου έμαθε πρωτότυπες κατασκευές. Η κ. Αντιγόνη επίσης μου έμαθε πολλά πράγματα για τη μουσική και για τα μουσικά όργανα που δεν ήξερα. Η κ. Ρένα μας έμαθε πολλά καινούργια παιγνίδια και ο κ. Γιάννης σκάκι. Θέλω του χρόνου να κάνουμε τα ίδια και να πηγαίνουμε εκδρομές.

Καημό είχαν τα παιδιά για εκδρομές αλλά που τέτοια δυνατότητα. Μόνο ένα καλοκαίρι πριν από δέκα χρόνια ήταν κι αυτό εφικτό αφου η στήριξη ήταν ουσιαστική. Και αυτές οι εκδρομές είχαν και περιεχόμενο αφου έφεραν τα παιδιά διαφορετικών περιοχών τόσο κοντά.

Το πρόγραμμα οφείλει θερμές ευχαριστίες στο δήμαρχο κ.Γιώργο Μαρινάκη και στον πρόεδρο κ. Αντώνη Μαυράκη για την φιλοξενία του προγράμματος στο Κέντρο Νέων, ,στο νομάρχη κ.Γιώργο Παπαδάκη θερμό υποστηρικτή αυτών των πρωτοβουλιών και στον επιχειρηματία κ Σταύρο Καπετανάκη για την ευγενική του χορηγία.

Χθες έγινε το πανηγυρικό κλείσιμο του προγράμματος σε κλίμα συγκίνησης και με το αγωνιώδες ερώτημα των παιδιών αν θα ξαναβρεθούν του χρόνου. Σ’αυτό το ερώτημα όμως μόνον οι παράγοντες έχουν την απάντηση.Αν συνεχίσουν να δείχνουν την αγάπη και το ίδιο ενδιαφέρον για την αναβάθμιση του προγράμματος ίσως….

ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ( 2Σεπτεμβρίου 2007)

Αφήστε μια απάντηση