” … Γιατί η Υφαντική είναι έρωτας…”

 

Μικροί και μεγάλοι εκπαιδεύονται με ζήλο στο Κέντρο Λαικής Τέχνης

Στην οδό Κριτοβουλίου δεσπόζει  πάντα το αρχοντικό που φιλοξενεί το Κέντρο Λαικής Τέχνης.

 

Γνώριμη γωνιά αφου αρκετά πολιτιστικά γεγονότα έχουν διαδραματιστεί εκεί

Ομολογούμε πάντως ότι ο παλιός καλός φίλος Κωστής Δασκαλάκης μας παρέσυρε προχθές εκεί για καφέ και δεν το μετανιώσαμε. Γιατί γνωρίσαμε από κοντά άξιους συνεχιστές της τέχνης του αργαλειού.

 

 

Κάποτε το είδος χαρακτήριζε τη λαική μας χειροτεχνία. Κι εκτός από τ’ Ανώγεια που έχουν παράδοση, η υφαντική βρήκε τους γνήσιους εκφραστές της σε πολλές ακόμα περιοχές. Μέναμε όμως με την εντύπωση ότι κατέληξε σε μουσειακό είδος. Επειδή ακριβώς δεν είχαμε ιδέα τι επιτελείται στο ισόγειο του αρχοντικού της οδού Κριτοβουλίδου.

Μια κυρία με πλατύ χαμόγελο απέσπασε την προσοχή μας , που έδειχνε μια ιδιαίτερη τεχνική σε δυο μικρά κορίτσια. Κι εκείνα με ζήλο προσπαθούσαν να εμπεδώσουν τη διδασκαλία δοκιμάζοντας με πείσμα τις δυνάμεις τους.

– Αξίζει να γνωρίσεις την κ.Μαρία Γιακουμάκη , μου επισήμανε ο Κώστας κάνοντας τις συστάσεις.Και είχε δίκιο.

Η κ. Γιακουμάκη όπως και τόσες άλλες νέες γυναίκες από διάφορες χώρες του κόσμου παρακολούθησε μαθήματα υφαντικής στο Κέντρο  καθώς ο Κωστής Δασκαλάκης ,εκτός από διευθυντής και δάσκαλος στο τμήμα αυτό δεν χάνει ευκαιρία προγράμματος για να φέρει στο Ρέθυμνο άτομα που θέλουν να μάθουν υφαντική προερχόμενα από διάφορες χώρες και όχι μόνο της Ευρώπης.Όλες οι “φυλές του Ισραήλ” έχουν περάσει από κεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αφησαν όμως τα ίχνη τους με δείγματα της δουλειάς τους και με αναμνηστικές φωτογραφίες που διακρίνεις παντού.

Η Μαρία Γιακουμάκη λοιπόν παρακολούθησε με εξαιρειτκό ζήλο ,όπως πιστοποιεί ο εκπαιδευτής της τα μαθήματα αλλά κι όταν τελείωσε έμεινε. Γιατί το ήθελε ο Κώστας που είναι το δεξί του χέρι καθώς ομολογεί ο ίδιος αλλά και γιατί η ίδια είναι πια σε θέση να δείξει και σε άλλους τα μυστικά της υφαντικής,

– Ο αργαλειός είναι έρωτας ,μας λέει.Είναι μαγεία  να δημιουργείς σαιτιά σαιτιά ένα ύφασμα ,είτε χονδρό είναι αυτό, όπως τα χαλιά είτε λεπτότερο όπως κάλυμα δεξιμάτο ή πετσέτα. Μπορείς να χρησιμοποιείς διάφορα νήματα ή κουρέλια και να δημιουργείς ανάλογα με την έμπνευση της στιγμής.

– Παίρνει όμως πολλή ώρα αυτή η διαδικασία

-Ούτε το καταλαβάινεις πως περνά .Κι όταν έχεις κι αυτά τα κορίτσια κοντά σου…

Τα κορίτσια είναι η Αϊτέν 10 χρόνων  και η Μαρία 13 .Έγιναν φανατικές της τέχνης του αργαλειού από σύμπτωση.

Η Αϊτέν για παράδειγμα ,βρέθηκε στο Κέντρο Κρητικής Τέχνης στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής με το σχολείο. Η επαφή με τον αργαλειό της έφερε μνήμες από τη γιαγιά που έμεινε πίσω στη Σερβία. Μια γιαγιά που ξόδευε τον ελεύθερο χρόνο της υφαίνοντας . Από κείνη τη στιγμή η 10χρονη Αϊτεν δεν ήθελε να φύγει από το Κέντρο. Και από τη στιγμή που  βεβαιώθηκε ότι μπορεί να γίνει δεκτή θεωρεί τον εαυτό της πολύ ευτυχισμένο.

– Είναι όμορφα εδώ μας λέει και το πανέμορφο προσωπάκι της ακτινοβολεί.

Συνέχεια στην επικοινωνία μας δίνει αμέσως μετά με τις επιδέξιες κινήσεις της που φανερώνουν ότι θα εξελιχθεί σε μια εξαιρετική υφάντρα

Η Μαρία είχε επισκεφθεί το Κέντρο για να παρακολουθήσει μια εκδήλωση. Έμαθε για το πρόγραμμα και είναι πλέον τακτική. Μέχρι βέβαια ν’ ανοίξει το σχολείο.

Όπως μαθαίνουμε στη συνέχεια, οι εκπαιδευόμενοι στην υφαντική,που διεκδικεί και αποκτά  αρκετά προγράμματα όλο το χρόνο,  δεν έχουν ηλικία. Έτσι έχουν  περάσει από την εκπαίδευση άτομα ηλικίας από 8 μέχρι 76 χρόνων. Γιατί ….

Γιατί η υφαντική δεν έχει ηλικία. Γιατί η υφαντική είναι έρωτας καθώς μας είπε και η Μαρία Γιακουμάκη πείθοντάς μας με το ζήλο  της και την εξαιρετική δουλειά της.

Εύα Λαδιά  (10-8-2007)

Αφήστε μια απάντηση