Είναι και τούτο ένα από τα όμορφα κληρονομικά κατάλοιπα του πνευματικός λαμπρού παρελθόντος στην πόλη του Ρεθύμνου . Tο πολιτισμένο κέφι, η διανθισμένη με λάμψεις ομορφα συνθεμένων αστείων διασκέδασης. Η εορταστική οψη της Αποκριάς, είναι μια παλιά κληρονομιά και παραγγελία να μην την παραβούνε οι νεότεροι, αλλα να την ανανεώνουν κάθε τόσο , οι καιροί και το πνεύμα τους το επιτρέπουν.
Τρανό Καρναβάλι το 1914, υπέροχη συμμετοχή στον Καρνάβαλο του 1919, εορτές αξέχαστου Καρναβαλιού το 1926 και συμμετοχή στον Ηρακλειώτικο εορτασμό του Καρναβαλιού το 1933.
Αφιερώνοντας τον πολύτιμο χρόνο τους, επιστρατεύοντας ολη την τεχνογνωσία και την επιδεξιότητα αλλα και το πηγαίο χιούμορ τους, έχοντας πενιχρά μέσα στη διάθεσή τους, οι Ρεθυμνιώτες αυτοί, προσέφεραν χαμόγελα και αισιοδοξία στους συμπολίτες τους.
Υπερμεγέθες μαντολίνο από το οποίο ξεχύνονταν γλεντζέδες, ο μεγαλειώδης Βασιλιάς με τη χαριτωμένη βασίλισσα του δημιούργησαν, με τους μασκαράδες, πομπή που ξεσήκωνε ολους του Ρεθυμνιώτες και τους προκαλούσε σ’ αυτό το ανεξάντλητο πανηγύρι.
Ύστερα οι δύσκολοι καιροί πριν, και μετά το Β΄ παγκόσμιο Πόλεμο, δεν άφηναν περιθώρια για τον εορτασμό της Αποκριάς.
Ωσπου το 1959 η «Περιηγητική Λέσχη» ανέλαβε την αναβίωση του καρναβαλιού στην πολύ μας. Το κοινωνικό έργο του Σωματείου αυτού ήταν αξιοθαύμαστο. Καθιέρωσε ως θεσμούς τη Γιορτή Κρασιού , που λαμβάνει χώρα την πόλη μας κάθε καλοκαίρι, και τον εορτασμό του καρναβαλιού, ώστε η συμβολή της και η συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου για την προετοιμασία των εκδηλώσεων εξακολουθεί να είναι βαρυσήμαντη.
Ο τότε Πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης κος Κώστας Μανουράς και τα μέλη της Λέσχης σε συνεργασία με το Δήμαρχο Στέλιο Ψυχουντακη, τον Τουρισ τικό Σύνδεσμο , το Λύκειο Ελληνίδων , εθελοντικά Σωματεία και άλλες τοπικές οργανώσεις απήυθηναν κάλεσμα σε ολους τους Ρεθυμνιώτες, να υποδεχτούν με τις δέουσες τιμές την «Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλέα Καρνάβαλο, μεσα στην αταξία του ακράτητου γέλιου!..»
Εκτοτε μέχρι και το έτος 1982 φορέας και οργανωτής του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού είναι η Περιηγητική Λέσχη με την συμπαράσταση του Δήμου Ρεθύμνης αλλά και των Χανίων, Ηρακλείου, Αγ. Νικολάου και τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης, αλλα Και των Χανίων, Ηρακλείου , Αγ. Νικολάου και τη συμμετοχή όλων των πολιτών.
Ενώ το 1983,ο Δήμος Ρεθύμνης, αναλαμβάνει ως επίσημος φορέας την ευθύνη για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων , διατηρώντας στενή συνεργασία με τη Περιηγητική Λέσχη.
Το 1992, έχοντας σημειωθεί εντωμεταξύ μια αδράνεια στη διοργάνωση ,ενεργοποιούνται νέες φιλοπρόοδες ομάδες κι έχουμε την Αναγέννηση και καθιέρωση πλέον, σε ετήσια βάση, των Καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Από τοτε μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο η πόλη μας βάζει τα γιορτινά της , οι δρόμοι πλημμυρίζουν με μουσική, χαρτοπόλεμο, σερπαντίνες, χαρούμενες φωνές και οι καρδιές, των ανθρώπων γεμίζουν με ζεστασιά και με κέφι. Για 23 μέρες οι κάτοικοι ζουν στον πυρετό σύγχρονων ρυθμών αλλα και παραδοσιακών εθίμων. Κανταδόροι ανοίγουν το τριώδιο από το 1991, περιδιαβαίνοντας κάθε χρόνο τα σοκάκια της Παλιάς Πολης σιγοτραγουδώντας μπαλάντες αλλοτινών εποχών.
Από το 1990 , κυνηγοί επιδίδονται κάθε χρόνο σε ξέφρενο Κυνήγι θησαυρού, Αργότερα το 1998 δημιουργείται Κυνήγι Θησαυρού και για τους μικρούς. Όλη η πόλη σε υπαίθρια εκδήλωση γιορτάζει την Τσικνοπεμπτη μεταμφιέζεται και διασκεδάζει.
Οι ομάδες του καρναβαλιού από το 1996 σε μεγάλο κοσμικό Κέντρο παρουσιάζουν σκέτς πλούσια σε ευρηματικότητα, χιούμορ, φαντασία.
Το 1999 με επιτυχία και απήχηση σ’ ολες τις ηλικίες πραγματοποιήθηκε Εκθεση Στολών , μάσκας, φωτογραφίας του καρναβαλιού στο βενετσιάνικο κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ.
Η προσδοκία μας ποιοτικής και εκλεπτυσμένης εμφάνισης δημιουργεί οργασμό στη φαντασία, το μεράκι , και το κέφι των Ρεθεμνιωτών, για την επιλογή θεμάτων και την κατασκευή των αρμάτων.
Καθώς το Καρναβάλι μεγάλωνε δημιουργήθηκε η ανάγκη εξεύρεσης χώρου εργασίας για τα άρματα. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ρεθύμνης κατασκεύασε το 1998 μια μεγάλη αποθήκη.
Η συμμετοχή των ομάδων τα τελευταία χρόνια ευρύνεται πέρα από τα όριά του Ρεθύμνου. Ενδεικτικά αναφέρονται το Ατσιπόπουλο, το Ρουσοσπίτι, ο Σταυρωμένος, οι Μαργαρίτες, το Μελιδόνι, ο Δήμος Λάμπης, ο Σπηλαιολογικός Ομιλος Ηρακλείου.
Αξιοθαύμαστη είναι και η συμμετοχή του 3ου ΚΑΠΗ , των Προσκόπων και του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών . Οι ομάδες δουλεύουν πυρετωδώς στις αποθήκες και πλαισιώνουν την εργασία τους με Ρακί , μεζέδες, και τραγούδι.
Ωσπου γίνεται η Μεγάλη Παρέλαση των πληρωμάτων και των αρμάτων τους την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.
Το Ρέθυμνο γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλα τα μέρη της Κρήτης αλλα και της Αθήνας, είτε συμμετέχοντες είτε ως θεατές.
Το Καρναβάλι του Ρεθύμνου διεκδικεί και κατακτά συνεχώς τη θέση του μεταξύ άλλων αντίστοιχων εκδηλώσεων , γνωστών ανα το Πανελλήνιο, δικαιώνοντας έτσι τις προσδοκίες των εμπνευστών του και τις φιλόδοξες προσπάθειες των συνεχιστών αυτης της παράδοσης.