Στην πρώτη διοργάνωση των εκδηλώσεων Tύπου , φθινόπωρο του 1991, από την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ο τότε Νομάρχης Παναγιώτης Κλάδος , που χάρις σ’ αυτόν ξεκίνησε η διοργάνωση χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας:
ΟΜΙΛΙΑ ΝΟΜΑΡΧΗ Κ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΛΑΔΟΥ
Σας ευχαριστούμε
που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας να συμμετάσχετε στην αποψινή εκδήλωση τιμή και εθνικής ευγνωμοσύνης στον πρώτο Έλληνα δημοσιογράφο , στη μνήμη του πρώτου Έλληνα δημοσιογράφου που έπεσε στο μέτωπο.
Του Ρεθεμνιώτη Κωστή Παπαδάκη.
Τιμώντας την ελληνική Δημοσιογραφία και την προσφορά του Ρεθέμνου στους εθνικούς αγώνες, μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 50 ετών από την ελληνική εποποιϊα , αποφασίσαμε την αποψινή εκδήλωση.
Είναι εκδήλωση τιμής για όλους εκείνους που πήρα τότε τα οπλα, σκαρφάλωσαν στις χιονισμένες πλαγιές της Πίνδου, ανέτρεψαν τις στρατιές του φασισμού και τελικά ανέβηκαν στην κορυφή του θρύλου και της Ιστορίας για να μπορούμε σήμερα εμείς να αισθανόμεθα υπερήφανοι και να ζούμε ελεύθεροι. Σ’ αυτούς απόψε στρέφομε τη σκέψη μας και σ’ αυτούς που έπεσαν, αλλα και στους ολίγους ασπρομάλληδες, τα γερασμένα παιδιά της Ελλάδας, που ζουν ακόμα και μερικοί από τους οποίους τιμούν την αποψινή εκδήλωση.
Είναι μια προσπάθεια να διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη. Γιατι όπως έχει λεχθεί «Λαοί επιλήσμονες της ιστορίας τους είναι καταδικασμένοι».
Έχει περάσει μισός αιώνας από τότε , οι μνήμες σιγά σιγά ξεθωριάζουν , οι εθνικές γιορτές, δυστυχώς πρέπει να το πούμε, εχουν πάρει το χαρακτήρα τυποποιημένων επετειακών εκδηλώσεων που για πολλούς ίσως είναι και βαρετές.
Αλλά εμείς έχουμε υποχρέωση, να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη. Πρέπει να μάθουν οι νέοι την ιστορική μνήμη. Πρέπει να μάθουν οι νέοι ότι η γενιά του 40, έδωσε την πρώτη ελπίδα στο ελεύθερο στρατόπεδο, σε μια εποχή που οι δυνάμεις του Άξονα νικούσαν κατά κράτος όλη την Ευρώπη.
Για τη Γενιά του 40 ελέχθη ότι «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».
Θα πρέπει να μάθουν οι νεώτεροι ότι αυτή η εποποιία συνεχίστηκε με τη Μάχη της Κρήτης, με το Ελ Αλαμέϊν, με το Ριμινι, με την Εθνική Αντίσταση, με το Γοργοπόταμο.
Κάνομε ένα ειδικότερο αφιέρωμα στον Κώστα Παπαδάκη.
Γι αυτόν θα μας μιλήσει η αδελφή του . θα μας μιλήσουν οι φίλοι του. Αυτοί που τον γνώρισαν. Εμείς απλά μπορούμε να πούμε ότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων που ευνόησε η μοίρα να καταλάβουν μια θέση στην ελληνική ιστορία.
Νέος δημοσιογράφος, φλογερός πατριώτης, πήγε στο μέτωπο σαν ανταποκριτής, αλλά πήρε το τουφέκι και πολέμησε. Έζησε τις μεγάλες στιγμές της Ελληνικής αντεπίθεσης. Έζησε τις μεγάλες στιγμές της πρώτης ελληνικής νίκης, του πρώτου ελληνικού θριάμβου. Και έστειλε το μήνυμα: Νικούμε!
Δυο χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, ένας άλλος ευνοημένος από τη μοίρα, ο αγγελιοφόρος Φειδιππίδης, αυτός που ανήγγειλε τη νίκη των Ελλήνων στο Μαραθώνα, ενάντια στις στρατιές του Ξέρξη, έπεσε κι αυτός, αλλά πρόλαβε και είπε : Νενικήκαμεν!
Το Ρέθεμνος που πρέπει να αισθάνεται υπερήφανο. Έχει το δικό του Φειδιππίδη. Έχει τους δικούς του ήρωες. Κι αυτούς τους ήρωες έχουμε υποχρέωση να κρατούμε το μήνυμα της εποποιίας του 40.
Είναι το μήνυμα της εθνικής ενότητας, της εθνικής επαγρύπνησης, για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της χώρας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας.’ Και το μήνυμα αυτό, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, αυτούς τους καιρούς, είναι πιο επίκαιρα.
Βλέπομε στο χώρο της Ευρώπης, ιδιαίτερα στο χώρο των Βαλκανίων και γίνονται αλλαγές, γίνονται μεταβολές, στρατιωτικές, πολιτικές. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδος, οι εξωτερικές απειλές που μας απευθύνουν γείτονες και το γεγονός ότι τμήματα του εθνικού μας χώρου βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό ξένη στρατιωτική κατοχή επιβάλλουν πράγματι εθνική επαγρύπνηση.
Μ’αυτά τα λόγια θα ήθελα να τελειώσω, αφού προηγουμένως σας ευχαριστήσω και πάλι που ανταποκριθήκατε στην αποψινή μας πρόσκληση, αφού ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν για την αποψινή εκδήλωση. Σας ευχαριστώ.