Μπορεί να υπάρξει μέλλον για τον τουρισμό του Ρεθύμνου;

 

Με τις ελλείψεις υποδομών και τα ευχολόγια

Υπάρχει μέλλον για τον τουρισμό του Ρεθύμνου;

 

Ένα αγωνιώδες ερώτημα προκαλεί να επανεξετάσουμε σε ρεαλιστικές βάσεις την σημαντικότερη πηγή εσόδων του τόπου ,που έχει παραμερίσει τα τελευταία τριάντα χρόνια κάθε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η απάντηση όμως εξακολουθεί να στηρίζεται σε υποκειμενικές απόψεις και ο καθένας να κρίνει ανάλογα “με το συρτάρι του” όπως σωστά μας επισήμανε ένας σημαντικός τουριστικός παράγοντας.

Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχουμε ακόμα παραδεχτεί πόσα πράγματα έχουν αλλάξει.

 

 

Ο κ. Ευγένιος Φραγκιαδάκης , είναι βέβαια ο Γραμματέας του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, αλλά δεν ήταν η ιδιότητά του αυτή που μας ώθησε να συζητήσουμε το θέμα αυτό μαζί του.

Έχει μεγάλη εμπειρία στο θέμα και έχει παρακολουθήσει την πορεία του τουρισμού στο Ρέθυμνο από την αφετηρία σχεδόν.

Γιαυτό και οι εκτιμήσεις του γύρω από τη σημερινή πορεία ενός πάλαι ποτέ σημαντικού θέρετρου όπως το Ρέθυμνο μας ήταν απαραίτητες.

Και πρώτα ζητήσαμε την άποψή του για τις ποιοτικές διαφορές αν φυσικά υπάρχουν σε σύγκριση με το χθες που ήταν όλοι οι  οιωνοί άριστοι για το Ρεθεμνάκι μας.

” ¨Εχουμε εισέλθει πια σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού” μας είπε ο κ. Φραγκιαδάκης. Και πρόσθεσε.

Αυτό πρέπει να καταλάβουμε και κυρίως να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουν πολλά πράγματα αλλάξει. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πιο απαιτητική πελατεία . Και οι απαιτήσεις δεν κάνουν εξαίρεση ούτε και για την ποιότητα του καφέ. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους ξένους. Ακόμα και μεις όσο αλλάζουν τα δεδομένα επιζητούμε το καλύτερο…

– Αυτά όμως δεν τα συζητάμε κ. Φραγκιαδάκη. Περιοριζόμαστε σε επαναλήψεις θεμάτων και προβλημάτων χωρίς να μιλάμε και για εφικτές λύσεις

– Αν θέλετε τη γνώμη μου καλά κάνουμε και συζητάμε. Είναι απαραίτητο να συζητάμε.Τουλάχιστον κάτι εποικοδομητικό βγαίνει πάντα. Ακόμα και ο προβληματισμός είναι χρήσιμο να υπάρχει…

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ

Μιλώντας με άλλους παράγοντες διακρίνουμε ότι οι απόψεις συγκλίνουν στην ανακολουθία της Πολιτείας που υπόσχεται αλλά δεν κρατά τις υποσχέσεις της. Έχει δίκιο ο κ. Φραγκιαδάκης που μας τόνισε με τη σειρά του ότι συζητάμε για θέματα που θα έπρεπε να έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλά χάνουμε πολύτιμο χρόνο καθώς τίποτα δεν έχει προχωρήσει.Και βαδίζουμε όλο προς τα πίσω.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αεροδρόμιο στο Καστέλλι που πριν δυο χρόνια και κάτι εξαγγέλθηκε πανηγυρικά και σήμερα βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο των εξαγγελιών.Και την ίδια στιγμή τα αεροδρόμια που υπάρχουν δεν μπορούν να καλύψουν πια τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στο μεταξύ.

– Χωρίς πύλες εισόδου δεν μπορεί να ευοδωθεί η προσπάθειά μας για μια καλή τουριστική προβολή του τόπου μας επαναλάμβανε συνεχώς και ο κ. Ανδρέας Ανδρουλιδάκης όταν είχε την αρμοδιότητα του τομέα με την ιδιότητα του Νομαρχιακού Σύμβουλου.

Επί του θέματος έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και έχουν σταλεί υπομνήματα. Ένα υπόμνημα όμως είναι αρκετό για να δώσει λύση;

Η Νομαρχία φαίνεται να κρατά το βάρος της ευθύνης . Ποιος όμως έχει συνειδητοποιήσει ότι η δυναμική της συρρικνώνεται όσο της αφαιρούνται αρμοδιότητες σταδιακά που γίνονται όλο και λιγότερες; Ποιος έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει τις δυνατότητες που έχουν σήμερα οι δήμοι για να δώσουν νέα ώθηση στον τουρισμό με απότερο στόχο την ποιότητα;Ποιος έθεσε την ΤΕΔΚ προ των ευθυνών της για ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις και στον τομέα του τουρισμού;

Είχαν και έχουν τις ευκαιρίες για να διαδραματίσουν ένα ουσιαστικό ρόλο. Αλλά μέχρι σήμερα μας έχουν το λιγότερο απογοητεύσει. Ακόμα και τα χρήματα που τους δόθηκαν για προβολή του δήμου τους δεν βλέπουμε να έχουν αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Δεν βλέπουμε επίσης να “ιδρώνει κανένα αυτί” με τις συνεχείς αναφορές για την ολιγωρία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να συνεισφέρουν για την τουριστική προβολή του τόπου τους. Αν φυλλομετρήσουμε τα σχετικά δημοσιεύματα θα διαπιστώσουμε ότι πολύ απαλά κάνουμε αυτή την επισήμανση. Αλλά και με αυστηρότερη κριτική μήπως αλλάζει το αποτέλεσμα;

Ισως και η επίσημη Πολιτεία να μην τηρεί τα υπεσχημένα και να καταλήγουμε στις θλιβερές αυτές διαπιστώσεις.

Αλλά τελικά κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την έλλειψη κυρίως υποδομών που κάνει όλο και περισσότερο εφιαλτική την πτωτική πορεία του τουρισμού μας.

Έχουν γίνει τόσο σημαντικές επενδύσεις για τον τουρισμό. Αλλά ποιος σκέφτηκε την αναγκαιότητα μιας ελληνικής εταιρίας τσάρτερ  τη στιγμή που η Κύπρος έχει πέντε και η γειτονική μας Τουρκία ολόκληρες 19 εταιρίες;

Με δανεικά μέσα υποδομής μπορεί να ελπίζουμε σε μια πραγματική ανάκαμψη και μια οικονομική ανάσα και για τους μικρομεσαίους;

” Είμαστε καταδικασμένοι” μας έλεγε επιχειρηματίας μικρής μονάδας. Όταν έρχονται εποχές που δίνω ίδιες τιμές με τις μεγάλες μονάδες εμένα θα προτιμήσει ο τουρίστας;

Και θα συμφωνήσει μαζί του και κάθε άλλος επιχειρηματίας που περιμένει μάταια τον τουρίστα  αλλά δεν πρόκειται να τον δει στο μαγαζί του όσο του εξασφαλίζονται τα πάντα μέσα στο ξενοδοχείο του.

Μέτρα και δυναμικές αποφάσεις απαιτούνται αλλά ποιος τολμά;

Οι προτάσεις όμως δεν λείπουν. Αλλά ποιες από αυτές δίνουν λύσεις στα προβλήματα ηχορύπανσης , κυκλοφοριακού, ακρίβειας, άγρας πελατών και σοβαρής έλλειψης χώρων παρκαρίσματος;Αυτών ακριβώς που διώχνουν και τον τουρίστα;

Έρχεται με άλλες εικόνες στο μυαλό του, που του έχουν δημιουργήσει τα έντυπα τουριστικής προβολής του νομού και φεύγει απογοητευμένος.

Γιατί αν νοικιάσει αυτοκίνητο δεν ξέρει που να το παρκάρει. Αν καθίσει να πιει έναν καφέ θα τον πληρώσει ακριβότερα από όσο περιμένει.

Προσπαθεί να κάνει τον περίπατό του στην παλιά πόλη και δεν μπορεί να τον απολαύσει καθώς δεν νοιώθει ασφαλής με τα τροχοφόρα που τον αιφνιδιάζουν αφου δεν λειτουργεί αποτελεσματικά ο δακτύλιος.

Θέλει να επισκεφθεί την ενδοχώρα του νομού και εκτός από μια απαίσια οδοποιία θα πρέπει να προσέχει για να μη χάσει τον προσανατολισμό του αφου δεν υπάρχει επαρκής σήμανση για τον βοηθήσει να φθάσει στον προορισμό του.

Εκείνες τις ώρες που η αγανάκτισή του κορυφώνεται καμια μονάδα όσο παραδεισένια κι αν είναι δεν πρόκειται να τον συγκινήσει.

Έτσι λοιπόν ενώ γίνονται σοβαρές επιχειρηματικές προσπάθειες στην ενδοχώρα κυρίως στον τομέα του αγροτουρισμού το αποτέλεσμα δεν αλλάζει αφου η έλλειψη υποδομών είναι που διώχνει τον τουρίστα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Προβληματισμός για την παρούσα κρίση που διέρχεται ο τουρισμός κυριαρχεί  και στο σωματείο Εστίασης Αναψυχής Ρεθύμνου.

Μας είπε σχετικά ο πρόεδρος του σωματείου κ. Οθωνας Χριστουλάκης:

– Δεν σταματάμε να κάνουμε παρεμβάσεις αλλά τα προβλήματα δεν λείπουν. Αναφέρομαι κυρίως στον κλάδο μας που στηρίζει και τον τουρισμό. Και η κατάσταση μας απογοητεύει γιατί πιστέψαμε στον τομέα αυτό και καταθέσαμε ψυχή. Αντέξαμε κρίσιμες περιόδους περιμένοντας το καλύτερο αλλά δυστυχώς δεν το βλέπουμε.

-Πρόσφατα αναπτύξατε όλα τα θέματά σας σε μια έκτακτη συνεδρίαση. Τι ακριβώς συζητήσατε;

– Ζητάμε από τη νέα σεζόν να επιτραπεί η ανάπτυξη εξοπλισμού για λουόμενους και στη λιμενολεκάνη μια και από τις έρευνές μας έχει διαπιστωθεί ότι τα νερά είναι πολύ καθαρά καθώς επίσης να υπάρξει οργάνωση αθλοπαιειών στην άμμο προκειμένου η παραλία να απονεκρωθεί συγκριτικά με το σήμερα.

Μιλήσαμε για την ακτοπλοία. Πράγματι το Ρέθυμνο στη φετινή σεζόν έζησε μοναδικές στιγμές λόγω της έλευσης του ταχύπλοου. Είχαμε τους περισσότερους Έλληνες πελάτες της τελευταίας εικοσαετίας. Αυτό που ζητάμε από τη Ρεθεμνιώτικη κοινωνία είναι στήριξη στην πύλη εισόδου της πόλης και του νομού. Να στηρίξει δηλαδή τις εταιρίες που έχουν δρομολογηθεί για το Ρέθυμνο. Η εξέλιξη που προέκυψε μας ανησυχεί.

– Μιλάμε πάντα για υποδομές. Θα μπορέσουμε ποτέ να τις επιτύχουμε;

– Το Ρέθυμνο πετυχαίνει πάντα στους στόχους του. Γιαυτό και δεν σταματάμε να επαναλαμβάνουμε τις ανάγκες για να διεκδικήσουμε τα μέσα που θα τις καλύψουν. Και βέβαια δεν έχουμε πάψει να μιλάμε για χώρους παρκαρίσματος. Για την Ελευθερίου Βενιζέλου συγκεκριμένα στηρίξαμε την απόφαση του προέδρου του Λιμενικού Τανείου αλλά πιστεύουμε ότι συμφέρον της πόλης είναι να γίνει ελεγχόμενη στάθμευση σε όλο το μήκος της παραλίας από Άγνωστο έως Λύκειο Ελληνίδων από τη Βόρεια πλευρά του δρόμου. Ζητάμε επίσης μέχρι να αποφασίσει κάτι νέο να σταματήσουν οι έφοδοι του Λιμεναρχείου με τα αλλεπάλληλα γραψίματα τα οποία έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των επισκεπτών της πόλης μας. Επίσης για την ίδια περιοχή ζητάμε από το Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο ναμας πληροφορήσουν σχετικά με την ανάπτυξη της

– Είναι όμως και η αισθητική που απωθεί.

– Ναι. Για την ίδια περιοχή και πιο συγκεκριμένα για τα κιόσκια θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά τη θέση μας μια και θέλουμε η σχέση μας με το Δήμο αλλά και με το Λιμενικό Ταμείο να είναι καλή και με στόχο πάντα την πρόοδο του τόπου μας ,για την αισθητική αλλά και για τη λειτουργικότητα των χώρων αυτών θέλουμε να είναι ενιαία και ομοιόμορφη με την προυπόθεση η λειτουργία των καταστημάτων μας να είναι εφικτή και τον χειμώνα.

– Θεωρείτε ότι με τις υπάρχουσε συνθήκες και όταν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν περισσότερα ρεπό από όσα δικαιούνται καθώς οι περισσότερες μονάδες έχουν προβλήματα μπορούμε να ελπίζουμε σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;

– Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι επιχειρήσεις της πεντάμηνης λειτουργίας δεν είναι βιώσιμες αλλά και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εθνικής και τοπικής οικονομίας.

– Μιλάμε για επιμήκυνση περιόδου με αυτό το κυκλοφοριακό χάος;

– Προτείνουμε συνεχώς λύσεις Ηδη ζητάμε με υπόμημά μας για την οδό Ιουλίας Πετυχάκη έως τα Γραφεία της ΑΝΕΚ ζητάμε επιτέλους να πραγματοποιηθεί η αμφίδρομη κίνηση που είναι για το καλό και το συμφέρον όλων μας. Και βέβαι μην ξεχνάμε και άλλες παραμέτρους των προβλημάτων όπως είναι ο φωτισμός. Ηδη ζητήσαμε από το Λιμενικό Ταμείο να αποκαταστήσει το φωτισμό της παραλίας.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ

Χρήσιμες είναι όλες οι απόψεις. Αλλά η πράξη είναι εκείνη που πρέπει να μας απασχολεί. Και ιδιαίτερα  η ρεαλιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων κυρίως από έλλειψη υποδομών.

Για όλες αυτές τις υποδομές που χρειαζόμαστε βεβαίως και χρειάζονται χρήματα και μάλιστα αρκετά.

Αυτά όμως μας τα εξασφαλίζουν οι ευκαιρίες που δυστυχώς δεν εκμεταλευθήκαμε. Και αυτές δεν παρουσιάζονται συχνά.Μας μένει το γεγονός  που έχει γίνει ρουτίνα πια , να έρχονται σε συνεχή αντιπαράθεση οι προσπάθειες για μια αναπτυξιακή πορεία με τις οικολογικές μας ευαισθησίες. Αλλά χωρίς το περιβάλλον που κάνει τόσο ελκυστικό το τουριστικό μας προιόν, ποια τουριστική αναβάθμιση να προσδοκάμε;

Στο τέλος αυτού του μήνα θα κλείσουν τα φώτα και μια ακόμα τουριστική σεζόν θα γίνει παρελθόν. Αμέσως μετά θα γίνει κάποιος απολογισμός και με νούμερα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αξιολογήσεις. Αυτά τα νούμερα που αναφέρονται σε μέρος και όχι στο σύνολο. Αυτά τα νούμερα δεν θα σημαίνουν τίποτα αφου θα συμπεριλαμβάνουν τον θετικό απολογισμό κάποιων μονάδων που θα καλύπτει τον απογοητευτικό των περισσοτέρων.

Η έλλειψη υποδομών θα πάψει και πάλι να μας απασχολεί. Μέχρι την ερχόμενη τουριστική σεζόν. Κατά τ’ άλλα μιλάμε για προσπάθειες τουριστικής αναβάθμισης που μένουν μόνο στη θεωρία. Και ελπίζουμε…ενώ οι γείτονες με τις προυποθέσεις που τους κάνουν περισσότερο ανταγωνιστικούς τρίβουν τα χέρια τους βλέποντας το κατάντημά μας.

Εύα Λαδιά ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ (9-10-2007)

Αφήστε μια απάντηση