Ιστορικές μνήμες αναβίωσαν στην Κρυα Βρύση το βράδυ του Σαββάτου.

Αναβίωσαν ιστορικές μνήμες το βράδυ του Σαββάτου στην Κρύα Βρύση που είναι φέτος στο επίκεντρο του εορτασμού για να τιμηθεί η επέτειος των χωριών του Κέντρους.

Στον άνετο αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την καλλιτεχνική βραδιά, που είχε  τη σεμνότητα μιας μνημόσυνης αναφοράς.

Ανάμεσά τους ο Αντινομάρχης κ. Αντώνης Μπαγιαρτάκης , ο Αντιδήμαρχος Λάμπης κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης και αρκετοί εκπρόσωποι της επιστήμης των Γραμμάτων και Τεχνών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Κρυοβρυσανοί.

 

 

Στην εκδήλωση πήραν μέρος ο Σπύρος Σηφογιωργάκης, με τιμητική παρουσία τη γυναίκα του Χρυσούλα, ο Μάρκος Πελαντάκης, ο Γιώργης Σηφάκης (Σημισακογιώργης) , οι γνωστοί καλλιτέχνες Μανόλης Λεβεντάκης (λύρα) Μανόλης Βερυβάκης εκπαιδευτικός αλλά και ταλαντούχος λαγουτιέρης, και οι κάτοικοι του χωριού Αλέξης Λεβεντάκης και Μανόλης Μαυροτσουπάκης που έζησαν από πολύ κοντά το ματωμένο χρονικό.

Ο κ.Πέτρος Σκούληκας ,μέλος του Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης που είχε την οργανωτική ευθύνη της εκδήλωσης σε συνεργασία με το δήμο Λάμπης ,κράτησε επάξια το ρόλο του συντονιστή και δίνοντας αρχικά το λόγο στους εκπροσώπους των αρχών για ένα σύντομο χαιρετισμό.

Ο Αντινομάρχης κ. Αντώνης Μπαγιαρτάκης στο δικό του χαιρετισμό εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί προέρχεται από τις γειτονικές Μέλαμπες που έζησαν τόσο έντονα το δράμα των Κρυοβρυσανών και επανέλαβε το ενδιαφέρον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για κάθε εκδήλωση που αφυπνίζει την ιστορική μνήμη.

Με τη σειρά του ο κ. Τσουρδαλάκης τόνισε τη σημασία της επετείου και ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γραμματέας του Συλλόγου κ. Γιώργος Μαυροτσουπάκης.

Ακολούθησε μια παραστατική απεικόνιση των γεγονότων μέσα από δρώμενο που είχαν επωμιστεί ο Μάρκος Πελαντάκης και ο Γιώργης Σηφάκης ( Σιμισακογιώργης) και στο οποίο έπαιρναν μέρος οι κ.κ. Μαυροτσουπάκης και Λεβεντάκης αναφερόμενοι στα γεγονότα της καταστροφής του χωριού και της θυσίας των πατριωτών που είχαν τόσο φρικτό θάνατο.  Αυτή ήταν και η πρωτοτυπία στη δομή της εκδήλωσης που επιμελήθηκε η Εύα Λαδιά, όπου η ζωντανή μαρτυρία έδενε με το θεατρικό λόγο.

Στη διάρκεια της  ο Σπύρος Σηφογιωργάκης με την επιβλητική του φωνή, κατέθεσε μια δική του μαρτυρία από τη συνάντησή του με το Γιώργη Τυράκη ,εκ των απαγωγεών του Κράιπε, και απήγγειλε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μαντινάδες που μιλούν για τη λεβεντιά και τον ηρωισμό των Κρητικών και για το ιδανικό της ελευθερίας.

Η εκδήλωση τέλειωσε με προσκλητήριο νεκρών ,υπό τους ήχους του ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΥ που είναι και το φινάλε στο έργο του Μπάμπη Πραματευτάκη ” Κέντρους Εγκώμιον” και που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στο κοινό που παρακολουθούσε με ευλάβεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή όλων των συντελεστών της εκδήλωσης ήταν αφιλοκερδής ,όπως πάντα, με μοναδικό στόχο να αφυπνίσουν την ιστορική μνήμη. Και κατα γενική ομολογία τα κατάφεραν.

Σ.Μ  (20-8-2007)

Αφήστε μια απάντηση