«Ο Κρητίκαρος»
Ο Ανδριάς του Κωνσταντή Γιαμπουδάκη που από την καίρια θέση του δείχνει στους σύγχρονους και θα δείχνει στους επίγονους το δρόμο προς το Αρκάδι το δρόμο του χρέους, αποδείχνει την αγάπη του καλλιτέχνη προς τη Γενέτειρα. Είναι έργο απ’ αυτά που κυριεύουν το χώρο που αιχμαλωτίζουν το θεατή. Τη σμίλη του καλλιτέχνη οδήγησε το δέος που αισθάνεται ο άνθρωπος για τον υπεράνθρωπο. Το αίσθημα του εγωισμού ότι «Κρητικός Εποίησε». Ο Γιαμπουδάκης του Γιάννη Κανακάκη δίδει ακριβώς τον τύπο του Κρητικού Επαναστάτη που ψήλωνε γιγαντόσωμος σε εκφραστική πρόκληση του Τούρκου Τυρράνου. Οι ξένοι επισκέπτες δεν θα δυσκολεύονται βλέποντας το μεγαλοδύναμο τούτο Κρητικό να εξηγήσουν την Αρκαδική θυσία. Τη μεγαλοσύνη της. Και την ένδοξη ματαιότητά της.
Γράφεται από τον κ. Νικ. Ανδρουλιδάκη.
ΑΡΚΑΔΙ
Χιλιοειπωμένη η ιστορία της Ολοκαύτωσης. Αλλ’ όσο κι αν επαναλαμβάνεται, χρόνο με το χρόνο, πρόσκειται νέα αίγλη, ψαύει τα κράσπεδα του ουρανού. Ευγνώμων η μνήμη του Ανθρώπου εναποθέτει το θαυμασμό της και τη λατρεία της στα πόδια της ιστορίας. Εκτυφλωτικό διαμάντι στο διάδημα του Έθνους, το Αρκάδι αποτελεί την Προβατική Κολυμβήθρα του Παραδείγματος του Ηρωισμού την ασίγαστη Πηγή.
Ο Πρωταγωνιστής του κυπριακού έπους, πρόεδρος Μακάριος που απετέλεσε το κέντρο της εορτής των 100 χρόνων της ολοκαύτωσης, με τούτο το δέος το φοβερό γεγονός στον ιστορικό λόγο που εξεφώνησε στο Αρκάδι στα εκατόχρονά του- αθεούμενος από τις χιλιάδες του λαού. Κι αξίζει να παραθέσουμε και σ’ αυτή τη στήλη μέρος απ’ τα λαμπρά ψηφιδωτά με τα οποία σύνδεσε τις υπέροχες εικόνες του, ο φλογερός πατριώτης και ποιητής.