Πολύ δύσκολη η αποδοχή της “συγγνώμης”

* Αποκλειστική συνέντευξη του Γερμανού πρέσβη dr. Albert Spiegel στην «ΑΝΩ ΓΗ».
* «Συναυλία συγγνώμης» από τους Γερμανούς δόθηκε στ’ Ανώγεια στις 14 Μαϊου 2005.
Συνέντευξη στον Γιώργο Μπαγκέρη
Με ένα πλατύ χαμόγελο και μια θερμή χειραψία μας υποδέχτηκε στο γραφείο του Δημάρχου Ανωγείων ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα dr. Albert Spiegel. Άνθρωπος απλός και ανοιχτόκαρδος κατάφερε μέσα σε λίγα μονό λεπτά να καταρρίψει τον μύθο του ψυχρού Γερμανού. Μ’ ένα ποτήρι ρακί στο χέρι αντάλλασσε ευχές με τον Δήμαρχο, τον παπά- Ανδρέα και την συνοδεία του, λίγες ώρες πριν την μεγάλη συναυλία συγνώμης στα Ανώγεια, ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής στα θύματα της Ναζιστικής κατοχής. Δέχτηκε να μιλήσει στην «ΑΝΩ ΓΗ» με ευχαρίστηση και λίγο πριν τις 31 Ιουνίου όπου και εκπνέει η θητεία του ως πρέσβης, απάντησε σε όλα: για τη συναυλία, την ενωμένη Ευρώπη, την νέα γενιά και την δική του προσωπική σχέση με τα Ανώγεια. Στιγμές μελαγχολίας και θλίψης διακρίναμε στο πρόσωπο του, όταν αναφερόταν στον πόλεμο και τα θύματα, το συναίσθημα του όμως, άλλαζε όταν μιλούσε για την νέα γενιά και την ειρηνική πορεία προς το μέλλον. Στο κοινό σύνθημα όλων μας: «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ».
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Κύριε πρέσβη καλωσορίσατε στ’ Ανώγεια. Θα ήθελα καταρχήν να μας αναφέρετε τα συναισθήματα που σας διακατέχουν αυτήν τη μέρα. Γνωρίζετε ότι βρίσκετε σ ένα τόπο που ισοπεδώθηκε ολοκληρωτικά πριν 60 χρονιά στην διάρκεια την Κατοχής. Ποια είναι η άποψη σας;
Ευχαρίστως να σας μιλήσω γι’ αυτό το θέμα, εξάλλου έχω προγραμματίσει να μιλήσω γι’ αυτό και στο θέατρο στην εκδήλωση. Όπως ξέρετε ήδη βρισκόμουν εδώ τον Νοέμβριο. Τ’ Ανώγεια δεν είναι ο μοναδικός τόπος που έχει ζήσει αυτή την εμπειρία στην Ελλάδα. Υπάρχει η Κάνδανος, τα Καλάβρυτα και άλλα μέρη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ξέρω βέβαια ότι αντιπροσωπεύω ένα κράτος που πριν από 60 χρόνια έκανε τεράστια ζημιά στην ανθρωπότητα. Εγώ μεγάλωσα μετά τον πόλεμο και έπρεπε να βρω τον τρόπο να αντιμετωπίσω το παρελθόν.
Η συγνώμη είναι μια πράξη που βγαίνει από τα χείλη μεγάλων ανθρώπων. Πόσο όμως, εύκολο πιστεύετε ότι είναι για ανθρώπους που έζησαν τον πόλεμο και έχασαν δικούς τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους, να αποδεχτούν σήμερα αυτή τη συγνώμη;
Δεν μπορώ εγώ να μιλήσω για τα θύματα του πολέμου και τους επιζώντες. Καταλαβαίνω βέβαια ότι είναι πολύ δύσκολη η αποδοχή της συγνώμης και ότι πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι το γερμανικό κράτος θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες και υπάρχει πρόοδος από την Γερμανία. Εξάλλου είμαστε όπως και η Ελλάδα μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δείχνουμε ότι με τη συνεργασία όλων των κρατών ο κόσμος μπορεί να οδηγηθεί σε ειρήνη.
Μιλήσατε για την αίσθηση που υπάρχει στον κόσμο, ότι το γερμανικό κράτος θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω. Κατά καιρούς πολλά από τα θύματα πολέμου έχουν ζητήσει αποζημίωση για όσα υπέστησαν. Ποια είναι η θέση σας σ’ αυτό, κι αν πιστεύετε ότι υπάρχει δυνατότητα να αποζημιωθούν όλοι;
Πρέπει να καταλάβετε ότι πλέον στη Γερμανία η νέα γενιά δεν νιώθει ενοχές για τον πόλεμο. Εκτός από αυτό οι αποζημιώσεις για τα θύματα και τις καταστροφές του πολέμου αφορούν τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης. Αν λοιπόν τώρα 60 χρόνια μετά την λήξη του πολέμου που δεν σήμανε μόνο την λήξη του πολέμου αλλά και την έναρξη την ειρήνης, δίναμε αποζημιώσεις σε όλους τότε θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα να χτίσουμε μια ισχυρή Ευρώπη για το μέλλον.
Μιλήσατε για την νέα γενιά στην χώρα σας. Θέλαμε να μας πείτε τι εύχεται ο σύγχρονος Γερμανός στο νέο κόσμο;
Νομίζω ότι οι νέοι της Γερμανίας όπως και των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών επιθυμούν την ευημερία της κοινωνίας και την ειρήνη. Είμαστε όλοι σε μια μεγάλη κοινωνία δημοκρατική και ειρηνική κάτι που δεν συνέβαινε παλιότερα σ’ όλη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω, ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται προπαντός για την ειρήνη και την ευημερία του και η Ελλάδα που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τον ίδιο στόχο και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο πόλεμος όμως κ. πρέσβη δείχνει ότι δεν σταματάει ποτέ. Βομβαρδισμοί στο Ιράκ, την Γιουγκοσλαβία το Αφγανιστάν, κρίσεις στην Μέση ανατολή. Ποια είναι η θέση σας και αν πιστεύετε ότι η νέα γενιά που θα αποτελέσει τους μελλοντικούς κυβερνήτες του κόσμου, μπορεί να οδηγήσει στην παγκόσμια ειρήνη. Τελικά η παγκόσμια ειρήνη αποτελεί ουτοπία η εφικτό στόχο;
Νομίζω βεβαία ότι μπορούμε να πούμε ότι ο όρος « παγκόσμια ειρήνη» είναι ουτοπία. Όμως θεωρώ ότι χρειαζόμαστε τις ουτοπίες για να έχουμε ένα στόχο και να βαδίζουμε προς αυτόν. Όσο για την ερώτηση σας για τους νέους, εγώ πάντα θα πιστεύω στην νέα γενιά. Ασφαλώς και έχουν την δυνατότητα να κυβερνήσουν σωστά τον κόσμο, πάντα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους νέους.
Τελειώνοντας να σας ρωτήσω ποια είναι η άποψη σας για τα Ανώγεια, είναι άλλωστε η τρίτη σας νομίζω επίσκεψη.
Αγαπώ τα Ανώγεια, δεν γνωρίζω βέβαια πολλούς Ανωγειανούς. Ξέρω βέβαια τον κ. Ξυλούρη τον Δήμαρχο με τον οποίο έχουμε μια πολύ καλή σχέση και συνεργασία. Γνωρίζω την ιστορία του χωριού και βλέπω γύρω μας ανθρώπους φιλικούς και φιλόξενους. Ελπίζω να σας επισκεφτώ πάλι σύντομα.
Κύριε πρέσβη σας ευχαριστώ πολύ, καλή δύναμη για την συνέχιση του έργου.
Σας ευχαριστώ, να είστε καλά.
«Αν δίναμε αποζημιώσεις σε όλους τότε θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα
να χτίσουμε μια ισχυρή Ευρώπη
για το μέλλον».

Πηγή : ιστοσελίδα ΑΝΩΓΗ, αρ.φ. 3 www.anogi.gr

Αφήστε μια απάντηση