ΠΕΡΑΜΑ

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Μυλοποτάμου.  Βρίσκεται στο βόρειο μέρος της επαρχίας, σε υψόμ. 75μ. σε απόσταση 7χμ. από τη θάλασσα. Απέχει 24 χμ από το Ρέθυμνο . είναι  πρωτεύουσα της επαρχίας  Μυλοποτάμου και έχει 2000 κατοίκους αποτελεί το εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο της περιοχής και εδώ είναι συγκεντρωμένες οι δημοσιές υπηρεσίες. Στην κοινότητα υπάγονται και οι οικισμοί Δάφνη και Ξουζανά.

Παλιά το χωριό λεγόταν Βασιλικό Πέρασμα. Το όνομά του το οφείλει στο γεγονός ότι αποτελούσε το πέρασμα προς το ποτάμι, στη διασταύρωση μάλιστα υπήρχε και χάνι.

Το χωριό πρέπει να υπήρχε επι Ενετοκρατίας αφού αναφέρεται στις ενετικές απογραφές το Barozzi «Καστροφύλα». Ο δε Basillicata το αναφέρει το 1583 με 193 κατοίκους.

Ο πρώτος πάντως που ίδρυσε τη νέα κοινότητα το 1938 λεγόταν Ιάκωβος  Γουρδάκης . Επίσης στο χωριό έχουν βρεθεί τα καταλύματα που έζησε και πέθανε ο Σταύρος Καλλέργης, ο πρώτος σοσιαλιστής στην Ελλάδα.

Επι της Τουρκοκρατίας,  ήταν ασήμαντος οικισμός με 21 χαράτσια.  Αποτελούσε το ορμητήριο των τούρκων Οξουζίδων που στην κυριολεξία αποτελούσαν το φόβο και τον τόμο των χριστιανών που περνούσαν από κει, καθώς του ς συλλάμβαναν, τους βασάνιζαν άγρια και κατόπιν του εκτελούσαν.

Το 1912 οι Ρώσοι αναστήλωσαν τη σιδερένια γέφυρα του Ποταμού. Το 123 όταν πέρασε ο κεντρικός δρόμος Ρεθύμνου – Ηρακλείου. Δεν υπήρχαν παρά μόνο 10 σπίτια , ενώ το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής ήταν το Πάνορμο. Από το τε όμως που φτιάχτηκε ο αυτοκινητόδρομος το Πέραμα άρχισε να συγκεντρώνει μεγαλύτερη κίνηση από το Πάνορμο.

Στην τοποθεσία Παλιοκκλησιά έχουν ανακαλυφθεί χάλκινα εδώλια και ερείπια ρωμαϊκών οικοδομών, καθώς και όστρακα.

ΚΡΗΤΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 

Αφήστε μια απάντηση