ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ ΑΜΑΡΙΟΥ

 

 

Χωριό καιι κοινότητα της επαρχίας Αμαρίου . βρίσκεται νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο και απέχει 25χ. από τύπο είναι κτισμένο στους πρόποδες του Μερωνιάτικου Αόρη σε υψομ. 375μ.  στο χωριό ζουν σήμερα 196 κάτοικοι οι οποίοι ασχολούνται με την παραγωγή λαδιού, τη καλλιέργεια κηπευτικών  και με την κτηνοτροφία.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στη εκκλησία της Παναγίας της Παντάνασσας . Στην επίτομο γεωγραφία το καθηγητή Εμμανουλ Γενεράλη το 1891 αναφέρεται ως Αντάνασσος  ανατολικα της Πατσού και του όρους Βένι ή Βενη κοντά στο οποίο βρισκόταν η αρχαία Βήνη.

Βορειοδυτικά του χωριού στη θέση  Καστρί, υπάρχουν ερείπια αρχαίου φρουρίου. Επίσης στη θέση «Ποταμοί» λέγεται ότι υπήρχαν λουτρά στη μεταμινωική περίοδο  στη ίδια θέση σώζεται τουρκικό φρούριο , ο ονομαζόμενος Κουλές. Στο ύψωμα Βενη υπαρχουν (σύμφωνα με  πληροφορίες των κατοίκων) ερείπια τείχων, Μινωικής μάλλον εποχής. Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, αγάλματα, δεξαμενές κλπ. πιστεύεται ότι εκεί που βρισκόταν η αρχαία Βήνη.

Στο χωριό εκτός από τα πολλά τρεχούμενα νερά, υπάρχουν και παρα πολλά υπόγεια νερά που δημιούργησαν καθιζήσεις, ρωγμές στα σπίτια, κλπ με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η παραμονή εκει.

Στην περιοχή κατοικούσαν λίγοι Τούρκοι. Ενδεικτικά είναι τα τουρκικά κονάκια που σώζονται μέχρι σήμερα.

Επι Γερμανικής Κατοχής, συχνά οι κάτοικοι ήρθαν σε σύγκρουση  με τους κατακτητές . Μάλιστα σε μια μάχη που έλαβε χώρα στη θέση ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ εξολόθρευσαν ολόκληρη γερμανική φάλαγγα.

 

Για αντίποινα  οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό. Οι κάτοικοι ευτυχώς πρόλαβαν  και το εγκατέλειψαν. Στη Μάχη της Κρήτης πήραν μέρος 15-20 κάτοικοι.

Σύμφωνα με μια ντόπια παράδοση, ένας παλιότερος κάτοικος του χωριού ο Εμμανουήλ Ιερωνυμάκης , είχε την ικανότητα να προβλέπει  το μέλλον παρατηρώντας ορισμένα αντικείμενα και ζωα. Μ’ αυτην του την ικανότητα προφύλαξε πολλές φορές τους συγχωριανούς του από τις   επιδρομές των Τούρκων.

Στη θέση ΑΡΜΟΙ βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγιου Γεωργίου. Στο εσωτερικό της υπάρχουν τοιχογραφίες . άλλες εκκλησίες είναι ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολογος (δίκλιτη,  το άλλο κλίτος είναι η Αγία Τριάδα), η Παναγία η Παντάνασσα, η κεντρική του χωριου , νεα στη θέση παλιάς κατεστραμμένης επι τουρκοκρατίας, η Μεταμόρφωση Του Σωτήρα , ο Αγιος Ιωάννης, Αγιος Αντώνιος (ερειπωμένη), η Αγία Σοφία (ερειπωμένη) και η Αγία Κυριακή στη θεση ΠΟΤΑΜΟΙ.

Ο Αγιος Αντώνιος είναι η εκκλησία του μοναστηρίου Βενη. Είναι κτισμένη στο βάθος σπηλιάς, πιστεύεται μαλιστα πως στο χωριο αυτό αναβλύζει αγίασμα. Στο εσωτερικό της σπηλιάς υπήχε ένα χέρι ζωγραφισμόνο που συμβόλιζε μαλλον τον  παντοκράτορα , που κρατούσε το σύμπαν.  Σήμερα αυτό βρίσκεται στο μουσείο Ηρακλείου. Σύμφωνα με λαϊκές παραδόσεις, στη Μονή Βενη υπάρχει ένα  πορτί ολόχρυσο, κανείς όμως δε γνωρίζει που βρίσκεται. Μάλιστα ο λαός πιστεύει πως οσο δεν βρίσκεται το ολόχρυσο αυτό σιδηροπόρτι, η Ελλάδα θα παραμένει φτωχή.

Στη περιοχή του χωριού υπάρχουν ακόμα το Αγιο Πνεύμα , μισοκτισμένη, και τα ερείπια του Προφήτη Ηλία.

Παλιότερες οικογένειες είναι οι Μηναδάκηδες, οι Ιερωνυμάκηδες, οι Πολυτάκηδες και οι Πορτάληδες.

Στην Παντάνασσα γεννήθηκε ο Μιχαήλ Καλοϊδάς, ο οποίος σε ηλικία 18 ετών σκότωσε έναν Τούρκο  Χοτζα.  Το μέρος εκεί λέγεται στου Χοτζάνη το Ρυάκι.

Ο ίδιος επίσης σκότωσε και έναν Τούρκο στους Ποταμούς.

ΚΡΗΤΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 

Αφήστε μια απάντηση