Ο Σεβασμιώτατος. Μητροπολίτης Ρεθύμνου Αυλοποτάμου Θεόδωρος Τζεδάκης ήταν πρωτότοκο τέκνο του Βασιλείου Θ. Τζεδάκη και της Γεωργίας το γένος Ι. Δροσιτάκη. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 16 Ιανουαρίου 1933. Αποφοίτησε από το Β’ Γυμνάσιο – Λύκειο Αρρένων ως μοναδικός αριστούχος το έτος 1951.
Μετά από εξετάσεις εξελέγη πρώτος εις την θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και περάτωσε τις σπουδές του το 1956 ως αριστεύσας φοιτητής. Διάκονος εχειροτονήθη την 16η Δεκεμβρίου 1956 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου ( και κατόπιν Αρχιεπισκόπου) Κρήτης κ Ευγενίου και πρεσβύτερος, προχειρισθείς εις Αρχιμανδρίτη την 14η Σεπτεμβρίου 1958 υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου ( τότε Επισκόπου) Πέτρας κ.κ. Δημητρίου.
Την 8η Φεβρουαρίου εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων, Μητρόπολη που επί επτά έτη ήταν σε χηρεία. Επί 13 συναπτά έτη εργάστηκε με ένθερμο ζήλο διακόνησε αόκνως το εμπιστευθέν αυτό λογικό ποίμνιο αναζωπηρώσας το εκκλησιαστικό φρόνημα και την χριστιανική πίστη κλήρου και λαού.
Την 6η Οκτωβρίου εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου υπό της Ιεράς επαρχιακής συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και την 9η Δεκεμβρίου έγινε η επίσημη τελετή ενθρονίσεώς του εις αυτήν. Επί των ημερών του έγινε «τιμής ένεκεν» δι αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, ανυψώθη εις την εν ενεργεία Ι. Μητρόπολιν και ο προκαθήμενος αυτής εξ ονομάσθη υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού (9-3-1993), επραγματοποιήθη η επίσημος επίσκεψη της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου εις Ρέθυμνο, ως και δύο επισκέψεις της Α.Θ.Μ. του πάπα και πατριάρχου Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής κ.κ. Παρθενίου και εις αυτήν εγένετο και η μετακομιδή ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου Πατελάρου, πατριάρχου Κων/πόλεως εις την γενέτειρας αυτού Αξόν Μυλοποτάμου (22-8-93).
Σεβασμιώτατος. Μητροπολίτης Ρεθύμνου Αυλοποτάμου Θεόδωρος Τζεδάκης, 15 Χρονιάθάνατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου Θεοδώρου Τζεδάκη, Ρέθυμνο Δημήτριος Ν. Πολιτάκης, νεα απο ρεθυμνο ΡΕΘΥΜΝΟ ΝΕΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ. ΑΡΘΡΑ, Μητροπολίτης Λάμπης Σφακίων, Μητρόπολη Συνήλθε υπό την αιγίδα της μητροπόλεως Παγκρήτιον Θεολογικό Συνέδριο εις Ρέθυμνο (3 Νοεμ. 1990) και επραγματοποιήθει και το Ζ’ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο 25-31 Αυγούστου 1991, του οποίου προέδρευσε της τιμητικής επιτροπής. Εμερίμνησε δια την εύρυθμον λειτουργία της Ι. Μητροπόλεως (στελέχωση των υπηρεσιών των γραφείων, ανακατανομή και αύξηση των Αρχιερατικών Επιτρόπων, την χειροτονίαν νέων κληρικών, τον εγκαινιασμό νέων ιερών ναών, την εκ βάθρων αναστύλωση Ιερών Μονών όπως την αναστύλωση και αναβίωση της Ι. Μ. Αγίας Ειρήνης που έλαβε και την Ευρωπαϊκή διάκριση Europa Nostra, τη δημιουργία ενοριακών πνευματικών κέντρων καθώς και συνεδριακών και μουσειακών χώρων). Ο μακαριστός Μητροπολίτης κ. Θεόδωρος κατά κοινή παραδοχή ήταν σοφός και λόγιος και αποτελούσε κόσμημα της κρητικής ιεραρχίας και ένας από τους διαπρεπέστερους μητροπολίτες της Ορθοδοξίας.
– Διετέλεσε πρόεδρος της Εσωτερικής Ιεραστολής « Απόστολος Τίτος» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης ( 1962-1975).
– -Του Παγκρητίου Συνδέσμου προσκυνητών και συνδρομητών των Αγίων τόπων (1966-1985).
– Της Παγκρητίου Ενώσεως φίλων της Ορθοδόξου εξωτερικής ιεραποστολής «ο ιερός Χρυσόστομος» (1969 και εξής) της οποίας υπήρξε ιδρυτής της.
– Της ανωνύμου Ναυτιλιακής Εταιρείας «Μινωικές Γραμμές» Κρήτης (1972) της οποίας υπήρξε και το πρώτο ιδρυτικό μέλος, έλαβε μέρος σε όλα τα διεθνή κρητολογικά συνέδρια. Οι αναξιοπαθούντες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες κρατούσαν πρωταρχική θέση στα ενδιαφέροντά του. Η μονάδα του Συλλόγου Αγάπη της οποίας και ήταν πρόεδρος δέχονταν πλούσια την προσφορά και τη στοργή του.
Τον Φεβρουάριο του 1991 παραχώρησε τμήμα από την εστία των φοιτητών και μετά από σχετική διαρρύθμιση του χώρου άρχισε τον Σεπτέμβριο του 1992 να λειτουργεί εκεί η μονάδα. Αργότερα της παραχώρησε ένα κομμάτι γης δίπλα στο κτήριο, όπου έγινε θερμοκήπιο για να εκπαιδεύονται τα παιδιά στην κηπουρική και στην ανθοκομία.
Εδώ τελειώνοντας την ταπεινή μου αναφορά, ανάβοντας έτσι ένα κερί στη μνήμη του με ευγνωμοσύνη θα αναφέρομαι εις τον ιεράρχη ο οποίος με τίμησε δίνοντάς μου τον τίτλο του Ιεροφωτογράφου κατά της επίσκεψη της Α.Θ.Π του οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου τον Νοέμβριο του 1992. Θεοδώρου του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου αιώνια η μνήμη αυτού.
Ρέθυμνο Φεβρουάριος 2011
Δημήτριος Ν. Πολιτάκης