Μιχάλης Μαρούλης: Λησμονημένος στην αφάνεια ένας σημαντικός Ρεθεμνιώτης

ΜΕΓΑΣ ΠΟΛΕΜΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Αρχείο Νίκου Σηφουνάκη
• Πότε θα του αποδοθεί η τιμή που αξίζει;
O Μιχάλης Μαρούλης είναι το σπάνιο παράδειγμα ανθρώπου, που ακούγεται, ακόμα, σαν πρότυπο σε πολλούς διαφορετικούς τομείς δράσης. Και δεν γνωρίζεις ποια ιδιότητα να θαυμάσεις περισσότερο. Ήταν γιατρός, κλινικάρχης, ανθρωπιστής, αγωνιστής, ήρωας, μάρτυρας. Ήταν ο άνθρωπος που τίμησε τον Ιπποκράτη εξυπηρετώντας φτωχούς και ανήμπορους συνανθρώπους του, αλλά και το ηρωικό εκείνο πλάσμα που έζησε όλη τη φρίκη της Ναζιστικής θηριωδίας.
Γόνος πλούσιας οικογένειας
Γεννήθηκε στις Πρασσές και ήταν μοναχογιός μιας πλούσιας, ιστορικής και πατριαρχικής οικογένειας. Ή άνεση των παιδικών του χρόνων, τον έκανε εξαιρετικά ευάλωτο στη δυστυχία που έβλεπε γύρω του. Κι αυτό που πάντα τον πονούσε, ήταν που πέθαιναν παιδιά αβοήθητα. Πώς εκείνη την εποχή να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και η πιο απλή παιδική ασθένεια; Όσα δεν κατάφερναν τα ξόρκια έπρεπε να τα συντρέξει ο Θεός. Κι ήταν πια θέλημά Του αν το παιδάκι γινόταν καλά ή ένα ακόμα αγγελούδι από τη μια στιγμή στην άλλη.
Καινοτόμος παιδίατρος
Ο Μιχάλης, άνθρωπος θετικός από τη μικρή του ηλικία, έβαλε στόχο για την ιατρική και πέτυχε. Απέκτησε ειδικότητα παθολόγου αλλά και παιδιάτρου. Ιδιαίτερα η παιδιατρική τον απορρόφησε αλλά ήταν και άριστος παθολόγος.
Η πεθερά μου Ελευθερία Δημ. Λαδιά, που είχε εργαστεί νοσοκόμα στην κλινική του, τον ανέφερε πάντα σαν ένα γιατρό, που ήταν αφοσιωμένος στην επιστήμη του κι είχε σκοπό ζωής να θεραπεύει. Μπορούσε και ώρες να έμενε σκεπτικός, αν μια περίπτωση ασθενούς τον προβλημάτιζε.
Κι επειδή είχε πάθος με τη διάδοση της γνώσης, δεν δίσταζε να κάνει -σεμινάρια θα τα λέγαμε σήμερα- συνεχείς παραινέσεις στους συνεργάτες του για να γίνονται πιο αποτελεσματικοί στο έργο τους. Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν σχολές νοσηλευτικής. Αλλά σε γιατρούς όπως αυτός και άλλοι που ακολούθησαν αναδείχτηκαν και νοσηλευτές με έργο που άφησε εποχή.
 
Πρότυπο η κλινική του
Άνθρωπος προοδευτικός παρακολουθούσε κατά γράμμα την εξέλιξη της επιστήμης του. Κι ήταν αυτός που εισήγαγε τη βρεφοκομία και την παιδιατρική σαν ξεχωριστές ειδικότητες στην πόλη μας.
Σε διαφήμιση της εποχής διαβάζουμε:
ΜΙΧ. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Νοσήματα. Παιδιατρικά, Παθολογικά. Ειδική θεραπεία νόσων των πνευμόνων, φυματιώσεως κ.λ.π. (Μηχάνημα νεώτατου Γερμανικού συστήματος) Χρυσοθεραπεία, Ασβεστοθεραπεία, Κανονισμός διατροφής βρεφών δι’ ειδικού βρεφοζυγού.
Η κλινική του λειτουργούσε υποδειγματικά. Ήταν δίπλα στην κλινική «Λυράκη», εκεί που βρίσκεται σήμερα η Δημοτική Φιλαρμονική. Αν και εξοπλισμένη με κάθε σύγχρονο μηχάνημα εν τούτοις λειτουργούσε σαν φιλανθρωπικό ίδρυμα.
Το ενδιαφέρον του Μαρούλη για κάθε άπορο ασθενή ξεπερνούσε κάθε προσδοκία. Υπέρβαση αγάπης το έλεγαν όσοι τον γνώριζαν καλά.
Αναφέρει σχετικά ο συνάδελφός του αείμνηστος Εμμανουήλ Ιωσήφ Φραγκεδάκης χειρουργός, λαογράφος, λογοτέχνης. Από τους ξεχασμένους επιφανείς κι αυτός.
«Για όσους δεν γνωρίζουν παιδίατρος στην πόλη μας επί των ημερών μας ήταν ο Μιχαήλ Μαρούλης, νέος περίφημος, μετρίου αναστήματος, γελαστός και εύχαρης.
Εξασκούσε την Παθολογία και την Παιδιατρική στον Νομό. Ήταν ο πρώτος και μοναδικός παιδίατρος.
Παρακολουθούσε τους ασθενείς του και τα κατ’ οίκον νοσηλευμένα παιδιά από την ημέρα που εκαλείτο να τα εξετάσει μέχρι το τέλος της ανάρρωσης.
Δημιούργησε επισκέψεις πολλές για κάθε άρρωστο παιδί από ζήλο και ενδιαφέρον προς τον άρρωστο και τους γονείς του για να ζητήσει το τρίτο των επισκέψεων.
Κανένας Ρεθύμνιος δεν υπάρχει και να μην του χρωστάει. Όλοι οι γιατροί χρωστάμε χρήματα στον Μακαρίτη Παιδίατρο Μιχαήλ Μαρούλη.
Θεράπευε τα παιδιά μας δωρεάν αλλά και τους νεότερους ιατρούς σήμερα έχει θεραπεύσει ως παιδιά.
Ήταν πάντοτε δεξιόχειρας γιατί είχε μικρή αγκύλωση το αριστερό του χέρι από παιδικό ατύχημα».
Όπως τονίζει ο αείμνηστος Εμμ. Φραγκεδάκης, η συμβολή του Μαρούλη στην επιστήμη του ήταν σπουδαία. Εκείνη την εποχή τα παιδιά δεν είχαν τη σημερινή επιστημονική φροντίδα γιατί και οι μητέρες δεν ήταν ενημερωμένες όπως οι σημερινές. Αγνοούσαν σημαντικά θέματα γύρω από την ανάπτυξη των παιδιών τους.
Ο Μαρούλης με την κλινική που ίδρυσε, ακολουθώντας τα Γαλλικά πρότυπα, κατάφερε να περιορίσει σημαντικά την παιδική θνησιμότητα. Ήταν γιατρός και εκπαιδευτής παράλληλα των μητέρων για να μεγαλώνουν σωστά το παιδί τους.
Ποτέ όμως δεν εκμεταλλεύτηκε τους γονείς για να πλουτίσει. Είχε άλλωστε «τον τρόπο του» από την οικογένειά του και ήταν πάντα υπεράνω χρημάτων.
Καθώς ήταν τόσο προοδευτικός, πρότεινε σε τρεις συναδέλφους του να κάνουν μια πολυκλινική. Θα αντιμετώπιζαν χειρουργικά, μαιευτικά και παιδιατρικά περιστατικά. Μικροβιολόγος θα ήταν ο Γεώργιος Τσουδερός.
Η καινοτόμος αυτή δράση ήταν σπουδαία για την εποχή του. Οι Ρεθεμνιώτες θα είχαν μια οργανωμένη δομή υγείας με γιατρούς που είχαν όλοι σπουδάσει στο Παρίσι.
Ενεργός πολίτης πάντα ο Μαρούλης ασχολήθηκε και με την πολιτική. Είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και προήδρευσε αρκετές φορές στο δημοτικό συμβούλιο. Επάξια επίσης αντικαθιστούσε τον δήμαρχο όταν απουσίαζε.
Ουδέποτε δέχτηκε αμοιβή για τα καθήκοντά του αυτά. Πρωτοστατούσε με πάθος σε ό,τι υποσχόταν πρόοδο και ανάπτυξη για το Ρέθυμνο.
Φλογερός πατριώτης
Ήταν όμως και φλογερός πατριώτης. Από τους πρώτους που μυήθηκε στην Αντίσταση. Ο Νίκος Περακάκης τον αναφέρει στα ιδρυτικά στελέχη και μάλιστα προσθέτει ότι με τους Στέλιο Φραγκελάκη, Γρηγόρη Ηγουμενίδη, Ηλία Ι. Μαριδάκη. Γιάννη Μαθιουδάκη κ.ά. είχαν οργανώσει στην αντίσταση περί τα 24 χωριά του Δήμου Βρυσιναίων. Ο γιατρός κ. Γιώργης Αγγελιδάκης, η πλέον έγκριτη πηγή μας, που ήταν στην καρδιά της Αντίστασης, δεν τον θυμάται σαν ενεργό μέλος σε αποστολές, αλλά φλογερό κήρυκα του αντιφασισμού.
Σημασία έχει ότι ο σιχαμερός εκείνος ρασοφόρος, ο παπα Πρασσανός, κατάφερε με ύπουλο τρόπο να αποκαλύψει τη δράση του μεγάλου πατριώτη γιατρού. Με τη βοήθεια ομογάλακτου συγγενή του, αδελφό της γυναίκας του, που κατάφερε να βάλει λάθρα μέσα στην ομάδα, πληροφορήθηκε τα πάντα και έσπευσε να ενημερώσει τους Γερμανούς.
Την ημέρα της Παναγίας
Ήταν ημέρα της Παναγίας 15 Αυγούστου 1942. Οι Πρασσές γιόρταζαν με ευλάβεια τη μεγάλη μέρα. Κι εκεί που ετοίμαζαν οι χωριανοί, το πανηγύρι, αντιλαμβάνονται τους Γερμανούς να έχουν μπλοκάρει το χωριό. Σαν τα θεριά όρμισαν πάνω στους ανύποπτους ανθρώπους. Μάζεψαν στην πλατεία περί τους τριάντα πατριώτες, ανάμεσά τους και ο γιατρός Μιχάλης Μαρούλης.
Από τους συλληφθέντες, τότε, οι περισσότεροι άφησαν τα κόκαλά τους στα γερμανικά στρατόπεδα.
Μεσαιωνικά βασανιστήρια
Οι ναζί οδήγησαν τον γιατρό, σε επιταγμένο ισόγειο της οικοδομής που στεγαζόταν το οδοντιατρείο Ζαμπετάκη-Δημητρακάκη στη συμβολή των οδών Αρκαδίου και Κριτοβουλίδου. Κι εκεί έζησε ανείπωτα μαρτύρια. Στενοί συγγενείς του καλού μας φίλου Κωστή Κοντογιάννη που κρατούντο στο ίδιο κολαστήριο, τον άκουγαν να ουρλιάζει, κάθε φορά, στο μαρτύριο της στεφάνης κι ήθελαν ν’ ανοίξει η γης να τους καταπιεί. Μέχρι να τους μεταφέρουν σε Γερμανικό στρατόπεδο έζησαν από κοντά τα μαρτύρια που υπέστη ο γιατρός Μαρούλης.
Αλλά και πολλοί παλιοί Ρεθεμνιώτες, μου έλεγαν, ότι οι φωνές του άτυχου γιατρού, από τα βασανιστήρια, ακούγονταν πολλές φορές μέχρι την άκρη του δρόμου.
Κάποιοι περνώντας διακινδύνευαν να σταθούν να πετάξουν κάτι, ό,τι μπορούσε να τον βοηθήσει να πάρει δυνάμεις. Το δράμα του γιατρού τους είχε όλους συγκλονίσει. Οι πληγές του κακοφόρμιζαν. Δεν είχε καμιά πιθανότητα να βγει ζωντανός από κει μέσα.
Ζωντανός νεκρός
Κι όμως έζησε την αναχώρηση των Γερμανών, όντας σωματικά και ψυχικά ερείπιο. Όταν τον έβγαλαν από το σκοτεινό εκείνο υπόγειο ήταν ζωντανός νεκρός. Δεν συνήλθε μέχρι το θάνατό του. Ήταν αμέτρητα τα προβλήματα υγείας που τον βασάνιζαν μέχρι το τέλος. Πρόλαβε όμως να δει τη λευτεριά που τόσο αγωνίστηκε γι’ αυτή, λίγο πριν πεθάνει. Ήταν το 1945. Ο θάνατός του συγκλόνισε την τοπική κοινωνία που λάτρευε τον ανάργυρο γιατρό.
Κερί στη μνήμη του
Εκτός από αυτά που αναφέρει ο Νίκος Περακάκης, υπάρχουν και άλλες φήμες, ως προς τις συνθήκες προδοσίας του γιατρού. Αλλά τίποτα δεν μπορεί να δει το φως αν δεν γίνει σωστή διασταύρωση στοιχείων. Κι έπειτα αυτό είναι δουλειά των ιστορικών. Εμείς με την απλή αυτή αναφορά μας ανάβουμε ένα κερί στη μνήμη ενός τόσο σημαντικού αγωνιστή και αλτρουιστή γιατρού, όπως ήταν ο Μιχάλης Μαρούλης.
Με όσα πάντως φτάνουν ως εμάς, μέσα από υπεύθυνες πηγές, απορούμε πώς ένας λειτουργός του υψίστου, ο παπά Πρασσανός, έφθασε να γίνει ένας πωρωμένος προδότης. Και δεν αμφισβήτησε κανένας την αντεθνική δράση του, καθώς υπάρχει και το όνομά του και στο γνωστό τραγουδάκι που ακόμα κάποιοι ψιθυρίζουν.
Έζησε βέβαια μετά τον πόλεμο τη χλεύη, όπως και άλλοι όμοιοί του, αλλά «έπεσε πολύ στα μαλακά» σε σχέση με τους άλλους αν και είχε πάρει στο λαιμό του πολλούς πατριώτες. Πέθανε στον Πειραιά, αλλά τι ψυχή να παρέδωσε άραγε με τόσες προδοσίες σε βάρος αγνών πατριωτών;
Όσο για τον Μιχάλη Μαρούλη, τον ήρωα γιατρό άφησε στη διαθήκη του την περιουσία του σε φιλανθρωπίες και την κλινική του στο Δήμο Ρεθύμνου για να γίνει γηροκομείο. Μέχρι το τέλος της ζωής του δεν ξεχνούσε τους συνανθρώπους του και τις ανάγκες τους.
Τελικά από κάποιο νομικό κώλυμα δεν έγινε το Γηροκομείο.
Εκεί στεγαζόταν επί σειρά ετών η Πυροσβεστική Υπηρεσία και στη συνέχεια το κτίριο παραχωρήθηκε στην Φιλαρμονική. Ίσως αυτός ο προορισμός να ικανοποίησε, περισσότερο, την ψυχή του δωρητή, αφού εκεί αναπτύχθηκε με τα χρόνια ένα σημαντικό μουσικό σχολείο, που έδωσε δωρεάν τις πρώτες βάσεις της μουσικής σε εκατοντάδες παιδιά.
Ο Μιχάλης Μαρούλης, αν και πέρασαν τόσα χρόνια από τον θάνατό του, ακόμα αναφέρεται στις συζητήσεις παλιών Ρεθεμνιωτών. Μιλούν ακόμα με θαυμασμό και βαθύ σεβασμό για τον εξαίρετο γιατρό, τον μεγάλο αλτρουιστή, το φλογερό πατριώτη, τον άνθρωπο που τίμησε μέχρι το τέλος της ζωής του την επιστήμη και την ιδεολογία του.
Αναρωτιόμαστε αν αυτός ο μεγάλος αγωνιστής δεν θα άξιζε μια προτομή. Έδωσε τα πάντα στον τόπο του και την ζωή του για την ελευθερία. Ο δήμος μας, οι φορείς της πόλης, οι έχοντες και κατέχοντες, σήμερα, δεν του οφείλουν αυτό το ελάχιστο μπροστά στην τεράστια προσφορά του στον τόπο;

II 

Νέα στοιχεία για τη ζωή και το μαρτύριο του Μιχαήλ Μαρούλη

Γερμανόφιλος συνάδελφός του θα μπορούσε να τον σώσει

Μέρες σαν αυτές που παραπέμπουν στο θείο μαρτύριο και στον οδυνηρό Γολγοθά, η  μνήμη ανατρέχει σε ναζιστικά πραιτόρια όπου βασανίστηκαν χιλιάδες αγνοί πατριώτες στο έλεος της παραφροσύνης

Για τον μεγάλο εθνομάρτυρα και ανάργυρο γιατρό Μιχαήλ Μαρούλη που κάναμε πρόσφατα αφιέρωμα είχαμε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην έρευνά μας που δεν σταματά

Ο ανιψιός του πρώην υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης μας έστειλε την μοναδική φωτογραφία που υπάρχει από το θείο του Βρίσκεται πάνω σε ξύλινο  γλυπτό εξαιρετικής τέχνης και διασώζει τη μορφή ενός ανθρώπου που το Ρέθυμνο του οφείλει πολλά

Επίσης ο κ. Σηφουνάκης πρόσθεσε κάποια στοιχεία στα όσα έχουμε αναφέρει ενώ εντοπίσαμε και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατάθεση ψυχής του αείμνηστου γιατρού Εμμ, Φραγκεδάκη που δημόσια καταγγέλλει τους υπαίτιους της φρικτής δοκιμασίας τόσο του Μαρούλη όσο και του ιδίου

Συνοψίζοντας λοιπόν τα στοιχεία με τα όσα δεδομένα υπήρχαν ως τώρα φαίνεται ότι :

Ο  Μιχαήλ Μαρούλης , χάρις στην μεγάλη οικονομική επιφάνεια του πατέρα του , εκτός από τις λαμπρές σπουδές στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαικές πόλεις  , ζούσε με απόλυτη άνεση σε μια εποχή μεγάλης φτώχειας Αυτό τον έκανε τόσο ευαίσθητο στον ανθρώπινο πόνο.

Με το αυτοκίνητο που διέθετε , ο μοναδικός γιατρός που είχε αυτό το προνόμιο , γύριζε όλο το νομό για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς του Πάντα χωρίς να παίρνει χρήματα Θεωρούσε απάνθρωπο να επωφελείται από την ανάγκη των φτωχών ανθρώπων που έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν επίγειο Θεό. Ιδιαίτερα αυτός με την ειδικότητα του παιδιάτρου ήταν μοναδική ελπίδα για τους ταλαίπωρους γονείς που έβλεπαν το παιδί τους να πεθαίνει. Κι ο Μιχάλης Μαρούλης το είχε βάλει σκοπό να επιστρέφει στους γονείς υγιέστατα παιδιά που πριν τα εξετάσει φαινόντουσαν καταδικασμένα Στις κοινωνικές του επαφές ήταν πάντα γενναιόδωρος Στο καφενείο θα κερνούσε όλους  τους θαμώνες Ο ίδιος προλάβαινε πάντα το κέρασμα για να μη φέρει σε δύσκολη θέση τους φιλότιμους ανθρώπους που μπροστά στην αξιοπρέπειά τους περιφρονούσαν την φτώχεια τους/ Ήθελαν κι αυτοί να φανούν στο γιατρό σαν ίσοι προς ίσο όπως κι εκείνος τους έκανε να αισθάνονται με τον απλό χαρακτήρα του

Ήταν επίσης κι ένας πολύ γοητευτικός άνδρας Ανήκε στην κατηγορία εκείνων που «έκαιγαν καρδιές» Στο σημείο αυτό όμως δεν χρειάζονται λεπτομέρειες που αγγίζουν τα όρια των απολύτως προσωπικών δεδομένων μιας μεγάλης μορφής όπως ο Μιχαήλ Μαρούλης Μας αρκεί ότι και σαν εμφάνιση κέρδιζε πάντα όποιον τον γνώριζε

Εκείνα τα χρόνια που ήταν σπάνιες οι δυνατότητες φοίτησης σε σχολή νοσηλευτριών , ο Μιχαήλ Μαρούλης είχε καταφέρει να εκπαιδεύσει αρκετές κοπέλες που με το επίπεδο γνώσης και κατάρτισής , χάρις στον εκπαιδευτή τους θα μπορούσαν να  εργαστούν στη μεγαλύτερη νοσηλευτική μονάδα και να συναγωνιστούν επάξια πολλές πτυχιούχους νοσηλεύτριες.

Μια από αυτές ήταν η Δήμητρα Παπαδοπετράκη. Σταθμός της ζωής της ήταν η πρόσληψή της στην κλινική Μαρούλη.

Δήμητρα Παπαδοπετράκη

 

 

Ο γιατρός αν και η Δήμητρα ήταν πολύ μικρή , δεν άργησε να αντιληφθεί το πάθος της για την ανακούφιση του ασθενούς και έδωσε μεγάλο βάρος στην εκπαίδευσή της Δεν πέρασε καιρός και η μικρη Δήμητρα έγινε το δεξί χέρι του Μαρούλη και επάξια έγινε προϊσταμένη της κλινικής. Μα δεν άφησε όνομα μόνο γι αυτό. Είχε γίνει ο καλός άγγελος κάθε ασθενούς. Με μια λέξη, με μια ματιά ήξερε να δίνει κουράγιο και να τονώνει το ηθικό των ασθενών αλλά και των συγγενών τους. Η ευγένεια και η ανθρωπιά της την έκαναν ξεχωριστή. Κι ο κόσμος τη λάτρευε.

Εκεί γνώρισε τον άνδρα της και με το γάμο της έβαλε τέλος στην καριέρα της νοσηλεύτριας , χωρίς να πάψει όμως να ανακουφίζει τον ανθρώπινο πόνο κάνοντας ενέσεις Οι παλιοί μόνο γνωρίζουν πόσο σημαντική υπηρεσία πρόσφερε σε μια εποχή που ο κόσμος δεν είχε χρήματα για να καλύψει τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του

Η απασχόληση των νεαρών κοριτσιών στην κλινική Μαρούλη ήταν κι ένα εφαλτήριο για την αποκατάστασή τους Αυτό που λέμε «κορίτσι από σπίτι» ίσχυε και για τις εργαζόμενες στην κλινική.

Με το δικό του μειλίχιο ύφος ο γιατρός μάθαινε στις κοπέλες να σέβονται πάνω από όλα τον εαυτό τους Και να βελτιώνονται σαν άτομα μέσα από τη γνώση

Ανάμεσα στα κορίτσια αυτά και η πεθερά μου Ελευθερία Παναρετάκη. Από μικρή βρέθηκε στην κλινική και χάρις στο γιατρό έγινε μια ικανότατη νοσοκόμα ¨Όπως και η Δήμητρα Παπαδοπετράκη , έτσι και η Ελευθερία γνώρισε σε ώρα καθήκοντος τον μετέπειτα σύζυγό της Δημήτρη Λαδιά από τα Περιβόλια Αυτόν που έμελε αργότερα να σωθεί από θαύμα όταν οδηγήθηκε με άλλους στην άμμο των Μισσιρίων από το εκτελεστικό απόσπασμα

Η Ελευθερία επίσης μέχρι τα βαθειά της γεράματα εξυπηρετούσε όλα τα Περιβόλια κάνοντας ενέσεις και προσφέροντας πρώτες βοήθειες Κι αυτό χάρις στον ανθρωπιστή γιατρό Μιχάλη Μαρούλη που ήθελε γύρω του να βλέπει κι άλλους έτοιμους να υπηρετήσουν τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Ο γιατρός στην αντίσταση

 

 

Η κοινωνικότητά του και η επαγγελματική του ιδιότητά του φάνηκαν χρήσιμα στη διάρκεια της κατοχής όταν οργανώθηκε στην αντίσταση

O Oδυσσέας Σηφουνάκης

 

Ήταν από τους πρώτους μαζί με τον Οδυσσέα   Σηφουνάκη που ξεκίνησαν αγώνα κατά του κατακτητή Μέσα στις αποστολές τους και η ασφαλής φυγάδευση εγκλωβισμένων στο νησί συμμάχων που κυνηγούσαν ανελέητα οι ναζί. Φαίνεται όμως ότι η περίοδος αυτή έδωσε καιρό σε κάποιους που τον είχαν βάλει στο στόχαστρο να επωφεληθούν

Είχε στενή συνεργασία με ένα γιατρό, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε όνομα Ήταν της ίδιας ειδικότητας και με τον Μαρούλη τον συνέδεε και φιλία. Ανήκε κι αυτός στην κατηγορία των Ρεθεμνιωτών που είχαν παντρευτεί Γερμανίδες Κι άλλες φορές έχουμε αναφερθεί πως και κάτω από ποιες συνθήκες.

Για τον συγκεκριμένο γερμανόφιλο έχουμε μαρτυρίες και για καλές υπηρεσίες στην πατρίδα και μάλιστα ότι χάρις στη γυναίκα του σώθηκαν αρκετοί από το απόσπασμα κυρίως από τα Αδελοπήγια.

Ο Εμμανουήλ Φραγκεδάκης όμως πνέει μένεα εναντίον του σε άρθρο στην «Κρητική Επιθεώρηση» ,δεκαετία του 1960, όπου όχι μόνο τον κατονομάζει αλλά καταγγέλλει ότι αυτός με την ευλογία των κατακτητών έκανε επίταξη και της κλινικής Μαρούλη όπως και της δικής του κλινικής , που βρισκόταν εκεί όπου η σημερινή τράπεζα Χανίων στη λεωφόρο.

Απομόνωση στις Πρασές

Η επίταξη και το γεγονός ότι είχαν πεθάνει οι γονείς του υποχρέωσε το Μιχάλη Μαρούλη, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί ότι καταγόταν από τις Μαργαρίτες να αποτραβηχτεί στις Πρασσές όπου είχε αναπτυχθεί η πατρική περιουσία σε υπέρμετρο βαθμό Σύμφωνα πάντα με τον Φραγκεδάκη , αυτή η απομόνωση του Μαρούλη , σε ένα αρχοντικό σωστό παλάτι σε συνδυασμό με μια σειρά δολιοφθορών σε βάρος τους τον έβαλαν στο μάτι του κυκλώνα Άρχισαν να έχουν βάσιμες υποψίες ότι ο γιατρός διαδραμάτιζε σοβαρό ρόλο στην Αντίσταση Και με τη συνεργασία του κατάπτυστου παπα Πρασανού, τον συνέλαβαν Λεπτομέρειες έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα σημειώματα

Ο γιατρός Φραγκεδάκης μας επιβεβαιώνει ότι ο Μαρούλης φυλακίστηκε σ’ ένα ανήλιαγο δωμάτιο  της οδού Αρκαδίου Εκεί πέρασε απάνθρωπα βασανιστήρια Για πολλούς μήνες τον χτυπούσαν ανελέητα τρείς φορές την ημέρα για να αποκαλύψει τους συνεργάτες του Οι κραυγές του ακούγονταν μέχρι την άλλη άκρη της Αρκαδίου .Όλοι ψυχοπονούσαν τον ήρωα γιατρό αλλά κανένας δεν τολμούσε να βοηθήσει

Κι εδώ ο γιατρός Φραγκεδάκης αναθεματίζει τον συνάδελφό του γερμανόφιλο που ενώ θα μπορούσε δεν έκανε καμιά προσπάθεια να βοηθήσει τον παλιό του επιστήθιο φίλο και να τον σώσει από τα χέρια των δημίων του Αφού είχε επωφεληθεί από την επίταξη της κλινικής ας ανταπέδιδε με την απαλλαγή του ήρωα γιατρού από τα απάνθρωπα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν Δεν το έκανε όμως γι αυτό και είναι υπόλογος απέναντι στην ιστορία

Δεν μπορούμε να αναφέρουμε περισσότερα για το γερμανόφιλο γιατρό γιατί ακόμα και τα αρχικά παραπέμπουν σε άλλο παιδίατρο συνονόματο και συνεπώνυμο που δεν είχε όμως ποτέ φανεί ανάξιος της πατρίδας ΤΟ αντίθετο μάλιστα .Κι είναι κρίμα να προκαλούμε εντυπώσεις για να φαίνεται πληρέστερο το αφιέρωμά μας Δεν είμαστε άλλωστε ούτε και αρμόδιοι να κρίνουμε το ιστορικό παρελθόν ενός εκάστου πόσο μάλλον αμφιλεγομένων προσωπικοτήτων  που θα κρίνει η ιστορία και η επιστήμη της

Αυτό που μπορούμε να προσθέσουμε μόνο είναι ότι μετά τον πόλεμο ο γιατρός και η σύζυγός του έφυγαν από το Ρέθυμνο και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Μόναχο Εκεί λένε όσοι φοιτητές τους πρόλαβαν ότι είχαν πάντα το σπίτι τους ανοικτό στους νέους από την πόλη μας σπουδαστές , φοιτητές και εργάτες Οργάνωναν μάλιστα συχνά και συγκεντρώσεις σε μια από τις οποίες είχε κληθεί και παραστεί ο τελευταίος γενικός διοικητής Κρήτης των ναζί. Έτυχε μάλιστα σε κείνη τη συγκέντρωση να παρευρίσκεται και ο Μπάμπης Πραματευτάκης Και μόλις τον σύστησε ο γιατρός στον Γερμανό , ο συμπολίτης μουσικοσυνθέτης ξέχασε τους καλούς του τρόπους κι έφυγε αμέσως από τη γιορτή. Δεν το άντεχε η εθνική του συνείδηση να ανταλλάξει προπόσεις με έναν από τους δημίους του νησιού μας .

Μέρες αγωνίας

Πέρασε έναν απερίγραπτο μαρτύριο για μήνες ο Μιχάλης Μαρούλης μέσα στο ανήλιαγο εκείνο δωμάτιο κάτω από ένα κτήριο που στεγάζει σήμερα φαρμακείο

Πείνα και δίψα , κρύο από τη φοβερή υγρασία και ατέλειωτος πόνος από τους άγριους ξυλοδαρμούς έκαναν περισσότερο εφιαλτικές τις μέρες και τις νύχτες του

Λέγεται ότι ο μόνος που τολμούσε να πλησιάσει με χίλιες προφυλάξεις βέβαια ήταν ο συγγενής του Οδυσσέας Σηφουνάκης , που με κίνδυνο της ζωής του προσπαθούσε να σπρώξει λίγο φαγητό κρεμασμένο στην άκρη ενός καλαμιού από το μικρό φεγγίτη στο χώρο που εκρατείτο ο δύσμοιρος γιατρός

Ο Οδυσσέας Σηφουνάκης να θυμίσουμε με την ευκαιρία, ήταν ο στενός συνεργάτης και συμπολεμιστής του Νικολάου Πλαστήρα του  “Μύρου Καβαλάρη” από το 1919 που αποβιβάστηκαν στη Σμύρνη, την κατάρρευση του ελληνικού μετώπου και μέχρι το θάνατό του Η εκτίμηση που είχε στον συμπολίτη μας αυτό ο Πλαστήρας φαίνεται από τη συντεκνιά που έκανε μαζί του Ο Μαύρος Καβαλάρης ως γνωστόν βάπτισε τον Νίκο Σηφουνάκη  γνωστό αντιστασιακό  και συναγωνιστή του Αλέκου Παναγούλη και πρώην κορυφαίο  πολιτικό παράγοντα που είχε πατέρα τον Οδυσσέα .

Όταν οι ναζί κατάλαβαν ότι μετά από τόσους μήνες άρνησης δεν μπορεί να ελπίσουν ότι κάποια στιγμή θα λυγίσει ο Μαρούλης τον άφησαν ελεύθερο Ήταν όμως σε άθλια φυσική κατάσταση . Αυτό τον έφερε κοντά στο τέλος Πρόλαβε όμως να κάνει διαθήκη για ν’ αξιοποιηθεί η τεράστια περιουσία του και να ευεργετήσει το Ρέθυμνο αφήνοντας την κλινική του στο Δήμο για να γίνει Γηροκομείο .

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Νίκο Σηφουνάκη για τη σπάνια φωτογραφία που μας εξασφάλισε και που βρίσκεται σε ένα καλαίσθητο ξυλόγλυπτο , πολύτιμο κειμήλιο στο σπίτι του , όπου φυλάσσει με άπειρο σεβασμό κι άλλα προσωπικά του αντικείμενα διατηρώντας έτσι στον αιώνα τη μνήμη του ηρωικού του θείου

Εύα Λαδιά

Αφήστε μια απάντηση