ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Με το στερνό αποχαιρετισμό της απόκριας, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε κάτι για ένα δεξιοτέχνη συμπολίτη που άφησε εποχή με τις δημιουργίες του
Μας τον ανέφερε με την ευκαιρία του αφιερώματος ο Μπάμπης Πραματευτάκης, που έτυχε να συνεργαστεί μαζί του στη διάρκεια της προετοιμασίας των αποκριάτικων αρμάτων. Και μας μίλησε με ξεχωριστό ενθουσιασμό για τον συμπολίτη μας αυτό.
Ο Γιώργος Πετουσάκης λοιπόν ήταν ο άνθρωπος που ό,τι έβλεπαν τα μάτια του μπορούσαν να κάνουν τα χέρια του, όπως λέει ο λαός μας. Οι συνθέσεις του από τα πιο απλά υλικά άφηναν τις καλύτερες εντυπώσεις και ο διάκοσμος που αναλάμβανε να επιμεληθεί ήταν πραγματικά ένα έργο τέχνης.
Αυτός δημιούργησε και τα πρώτα καλούπια για τις μεγάλες κεφαλές πάνω στις οποίες δούλευαν μετά οι εθελοντές για την προετοιμασία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.
Η τεχνογνωσία του σε συνδυασμό με την έμφυτη καλαισθησία και την παραγωγική φαντασία του δημιουργούσαν συνθέσεις άξιες να μείνουν σε κάποια μουσειακή συλλογή.
Εκείνος που θα ασχοληθεί με το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι ,στο πέρασμα του χρόνου, δεν θα πρέπει να ξεχνά και τον δεξιοτέχνη Γιώργο Πετουσάκη.
ΤΟ ΑΡΜΑ ΤΗΣ ΓΟΝΔΟΛΑΣ
Μια λεπτομέρεια ακόμα που αξίζει να αναφερθεί . Επισημαίνεται από τον κ. Μπάμπη Πραματευτάκη επίσης , που όπως γράφαμε , μεταξύ των άλλων αρμάτων που επιμελήθηκε ,όταν ήταν από τους πρωτεργάτες αναβίωσης του Καρναβαλιού , με την ομάδα της Περιηγητικής , πριν φύγει για σπουδές στο Μόναχο, ήταν ο δημιουργός και μιας γόνδολας.
Ο κ. Πραματευτάκης αφού πρώτα μας τόνισε ότι κάθε άρμα είχε θεματική αλλά και μήνυμα, όπως το άρμα της χελώνας, που αναφερόταν στην πορεία του πολιτισμού , πρόσθεσε ότι το άρμα της γόνδολας εξυπηρετούσε, κυρίως, τη μικρή ορχήστρα του, που έπαιζε στη διάρκεια της παρέλασης, καθώς δεν υπήρχε η σημερινή υποδομή για τη μετάδοση μουσικής Κι ήταν μια ιδανική περίπτωση να διαδίδεται η μουσική, με τρόπο, που ταίριαζε απόλυτα με την εκδήλωση, καθώς η γόνδολα σε παρέπεμπε στην πατρίδα του Καρναβαλιού με τα περίφημα τραγούδια των γονδολιέρηδων , φαντασίωση κάθε ρομαντικής ψυχής. Η έλλειψη των σημερινών μέσων τεχνικής υποστήριξης ,όμως, δημιουργούσε αρκετά προβλήματα. Κι έτσι σε κείνη την καρναβαλική εκδήλωση, μεγάφωνα της εποχής σκόρπιζαν τα μουσικά ακούσματα από τα κομμάτια ,που έπαιζε η ορχήστρα, με την τεχνική υποστήριξη μπαταρίας …αυτοκινήτου για να κρατήσει η ενίσχυση μέχρι το τέλος της παρέλασης.
Πολλές ,όμως, ακόμα πινελιές λείπουν για τον ολοκληρωμένο πίνακα των παλιών Καρναβαλιών Θα τις συμπληρώσουμε σιγά σιγά και πάντα δοθείσης ευκαιρίας
ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ

Αφήστε μια απάντηση