Τη… «ζωή μιας Ρεθύμνιας», μέσα από τα κείμενα της αείμνηστης Δανάης Σταυρουλάκη- Φιλιώτη παρουσίασαν προχθές στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου Creta Palace, τα παιδιά της Άννα και Διονύσης Φιλιώτη που επιμελήθηκαν την έκδοση του τιμητικού τόμου.
Στον νέο βιβλίο «Δανάη Σταυρουλάκη- Φιλιώτη, τα κείμενα μιας Ρεθύμνιας», περιλαμβάνονται χειρόγραφα κείμενα από διαλέξεις και δημοσιεύσεις της αείμνηστης Ρεθεμνιώτισσας φιλολόγου, καθώς και πλήθος φωτογραφιών από τη ζωή της ως μητέρα, σύζυγος και καθηγήτρια.
Ο κόσμος που βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου, είχε τη δυνατότητα να αφεθεί στη μαγεία άλλων δεκαετιών στην πόλη του Ρεθύμνου, να πάρει μια γεύση από την ατμόσφαιρα της εποχής και να μάθει για την πόλη και τους ανθρώπους της εποχής μέσα από τα κείμενα και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό μιας Ρεθύμνιας που υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην πνευματική και κοινωνική ζωή του Ρεθύμνου.
Οι παλαιότεροι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση θυμήθηκαν, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, τις ανέμελες στιγμές μιας ολόκληρης εποχής στο Ρεθύμνου οι οποίες έμειναν χαραγμένες στη μνήμη τους ενώ οι νεότεροι ταξίδεψαν στο παλιό Ρέθυμνο, την ατμόσφαιρα τις εποχής αλλά και τη φιλοσοφία ζωής μιας γενιάς, αυτής των γονιών τους και των παππούδων τους.
Η κα Άννα Φιλιώτη, κόρη της αείμνηστης Δανάης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ανέφερε: «Πριν από πολλά χρόνια βρήκαμε στα συρτάρια της μητέρας μου γραπτά της κείμενα. Η μητέρα μου ήταν ένα δραστήριο μέλος της κοινωνίας του Ρεθύμνου, έκανε διαλέξεις και πολλές δημοσιεύσεις και αυτά κείμενα είναι χειρόγραφα.
Έτσι σκεφτήκαμε να τα κάνουμε ένα βιβλίο για να τα σώσουμε και να τα παραδώσουμε, να μην χαθεί αυτό το ιστορικό υλικό από την ιστορία του Ρεθύμνου. Τα αποκρυπτογραφήσαμε γιατί ήταν χειρόγραφα και φθαρμένα και τα κάναμε έναν τόμο, ένα βιβλίο όπου διατηρήσαμε τη γλώσσα το πολυτονικό σύστημα και ό,τι ιδιαιτερότητα υπήρχε τότε και σήμερα τα παραδίδουμε στο Ρέθυμνο αφιερωμένο στο Ρέθυμνο.
Το υλικό είναι από την εποχή που η μητέρα μου έζησε και δίδαξε στο Ρέθυμνο από το 1928 μέχρι το 1934 και από το 1947 έως το 1959 και άλλα δύο χρόνια δίδαξε στα Χανιά. Είναι μια οικογενειακή γιορτή και θα κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν μας. Επίσης, το βιβλίο αποτυπώνει την ατμόσφαιρα της εποχής και θεωρούμε σημαντικό το ότι διασώθηκε και το φωτογραφικό υλικό της εποχής από την πόλη, τα σχολεία, τους μαθητές αλλά και τις οικογενειακές μας στιγμές».
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΔΑΝΑΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ-ΦΙΛΙΩΤΗ
Η Δανάη Σταυρουλάκη-Φιλιώτη υπήρξε καθηγήτρια φιλόλογος και υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Θηλέων Ρεθύμνης, τη δεκαετία του ’50. Μαζί με το σύζυγό της Σπύρο Φιλιώτη, καθηγητή μαθηματικών στο Γυμνάσιο Αρρένων, υπήρξαν δύο από τις σημαντικές παρουσίες στο χώρο του πολιτισμού και των γραμμάτων.
Η Δανάη Σταυρουλάκη – Φιλιώτη γεννήθηκε το 1906 στο Ρέθυμνο όπου και μεγάλωσε. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών της με Άριστα. Πολύ γρήγορα έγινε γνωστή στους φιλολογικούς κύκλους της εποχής. Το 1936 παντρεύτηκε τον Ζακυνθινό καθηγητή μαθηματικών Σπύρο Φιλιώτη και απέκτησε δύο παιδιά, την Άννα και το Διονύση.
Τη δεκαετία του ’50, απέκτησε μεγάλη φήμη για τη διδασκαλία αλλά και μέσα απο τα κείμενα και τις διαλέξεις της. Την ίδια περίοδο ήταν καθηγήτρια και υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Θηλέων Ρεθύμνης.
Η Δανάη Σταυρουλάκη-Φιλιώτη έτρεφε μεγάλη αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα της κάτι που άλλωστε φαίνεται μέσα από τα κείμενά της.
Έφυγε από τη ζωή το 1993, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του αγαπημένου της συντρόφου.
Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΙΛΙΩΤΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΩΝ
Τα παιδιά της Δανάης Σταυρουλάκη-Φιλιώτη εκτός από το υλικό που συνέλεξαν αποκάλυψαν και άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές τόσο της ίδιας της Δανάης Σταυρουλάκη-Φιλιώτη όσο και του πατέρα τους Σπύρου Φιλιώτη. Η κ. Άννα και ο κ. Διονύσης Φιλιώτη μίλησαν για τα όμορφα παιδικά τους χρόνια στο Ρέθυμνο και η κ. Άννα Φιλιώτη ζωντάνεψε συγκινητικά τα περασμένα χρόνια, με την προβολή συλλεκτικών φωτογραφιών από τη ζωή της οικογένειας και του παλιού Ρεθύμνου.
Ακολούθησε ανάγνωση κειμένων από το βιβλίο τα οποία διάβασε η εγγονή της Δανάης Σταυρουλάκη-Φιλιώτη, Δανάη Καλαχώρα ενώ με συγκίνηση μίλησε και ο ξάδελφος του Διονύση και της Άννας Καθ. του Παν/μίου του Μαιάμι, κ. Γιώργης Αλεξανδράκης.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου κα Φ. Βαλαρή, η Πρόεδρος της ΧΕΝ κα. Γ. Γαβρά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου αποδήμων Ρεθυμνίων «Το Αρκάδι» κ. Γ. Βλατάκης και η κα Άννη Ραγιά από τον εκδοτικό οίκο «Μέλισσα».
Μετά το τέλος της παρουσίασης, Κρητικοπούλα ντυμένη Ανωγειανή πρόσφερε στην Άννα Φιλιώτου ανθοδέσμη εκ μέρους του Λυκείου, εις μνήμην της Δανάης Σταυρουλάκη- Φιλιώτη ενώ τιμητικό μετάλλιο των Τεσσάρων Μαρτύρων απένειμε εκ μέρους του συλλόγου αποδήμων Ρεθυμνίων «το Αρκάδι» ο κ. Γ. Βλατάκης.
Στην παρουσίαση παρέστησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Παντελεήμων εκπρόσωπος της Ενορίας Μισσιρίων, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γ. Μαρινάκης που στο τέλος της εκδήλωσης επαίνεσε την προσπάθεια των παιδιών της αξέχαστης Δανάης, οι οικογένειες του Διονύση και της Άννας Φιλιώτη, εκπρόσωποι των γραμμάτων και του τύπου και πλήθος εκλεκτών Ρεθυμνίων.
Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση στον εξωτερικό χώρο της αίθουσας παρουσίασης όπου προσφέρθηκαν εξαιρετικά εδέσματα και κρητικές λιχουδιές.
Επιπλέον, όσοι έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση έλαβαν από έναν τόμο από την οικογένεια Φιλιώτη δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπολήσουν μέσα από τις σελίδες τους μια άλλη εποχή και θα μάθει στους νέους τις άγνωστες πτυχές της ιδιαίτερης πατρίδας τους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ 25/7/2014