Στα 50 σχεδόν χρόνια που θητεύει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης δεν έχει ασχοληθεί μόνο με τα θέματα του τόπου του, προσπαθώντας να θεραπεύσει χρόνια άλγη του Ρεθύμνου.
Ήταν και η επιστήμη του που τον αποσπούσε αρκετές φορές από τη δίνη της πολιτικής και τον «κέντριζε» δημιουργικά για θέματα γύρω από την έρευνα.
Ήταν επιλελητής του παθολογικού τμήματος του Ασκληπιού Βούλας του Ερυθρού Σταυρού, όταν ανακυρύχθηκε διδάκτορας της Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διατριβή του, που ολοκληρώθηκε το 1970, ακόμα και σήμερα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού αναφέρεται στη συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη στους Έλληνες.
Και ιδού πως σχολιάστηκε το θέμα από τις εφημερίδες της εποχής:
«…Η έρευνα του κ. Κεφαλογιάννη είναι ευρύτατη και εγένετο επί συνόλου 90.605 ατόμων, είναι προτότυπος και προάγουσα την επιστήμην.
Ο κ. Κεφαλογιάννης μετά μακράν εργασίας επέτυχε να προσδιορίση επακριβώς το ποσοστόν των διαβητικών ασθενών εν Ελλάδι, και να ερευνήση κλινικώς τας επιπλοκάς της νόσου τας αναλογίας αυτών επί των διαφόρων συστημάτων.
Ούτω εις την χώρας μας το ποσοστόν των διαβητικών ανέρχεται εις 1,82% του πλυθησμού.
Τον ποσοστόν των νέων διαβητικών, το οποίον ηγνοεί προηγουμένως την νόσον και κατά τον ερευνητήν ανέρχεται εις 52.000.
Ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζει συχνότερον εις τας γυναίκας παρά τους άνδρας. Εκ των διαβητικών 53,7% είναι γυναίκες και 46,3% είναι άνδρες.
Η επικράτησις του διαβήτου σχετίζεται κατά τον Δρ. Κεφαλογιάννην με την ηλικίαν και αυξάνει κατ΄αυτήν με μεγαλύτεραν αναλογίαν άνω των 50 ετών. Εις ηλικίαν κάτω των 20 ετών είναι ελάχιστη.
Η παχυσαρκία και η πολυτοκία αποφαίνεται ο ερευνητής, αποδείχθησαν παράγοντες συντελούντες εις την εμφάνισιν του διαβήτου ως νόσου.
Χαρακτηριστικώς παρατηρείται ότι αυξάνεται η συχνότης του διαβήτου κατά τα τελευταία έτη. Τούτο πιθανόν να οφείλεται ες λόγους κοινωνικούς ως π.χ. πολυφαγίαν και έλλειψιν ασκήσεως.
Επίσης ανέφερεν ο κ. Κεφαλογιάννης ότι διαβητικοί δύναται ακινδύνως να υποστούν εγχείρισιν μετά θεραπείαν δια δισκίων.
Εξάλλου εκ της έρευνης των επιπλοκών της νόσου επί των διαφόρων συστημάτων απεδείχθη ότι: 44% των διαβητικών εμφανίζουν υπέρτασιν (πίεσιν), 28% εξ αυτών εμφανίζουν επιπλοκάς εκ της καρδιάς, 24% εκ των αγγειών των άκρων 30% εμφανίζουν αλλοιώσεις των νεφρών και 20% αλλιώσεις των οφθαλμών.
Ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανεν τον κίνδυνον τον οποίον αντιμετωπίζουν διαβητικοί εν Ελλάδι διότι ακριβώς δεν έχουν επίγνωσιν της βαρύτητος της ασθένειας την οποίαν φέρουν με αποτέλεσμα την εμφάνισιν βαρύτατων επιπλοκών εκ της νόσου, τας οποίας ήδη αναφέραμεν.
Αι ανωτέρω ανακοινώσεις του κ. Κεφαλογιάννη είναι λίαν αξιόλογοι και η όλη του εργασία αποτελεί σημαντικήν προσφοράν εις την επιστήμην. Επαξίας ανεκυρύχθη διδάκτωρ της Παθολογίας υπό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών.»
Επικίνδυνα καλλυντικά
Αλλά και σαν υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών απασχόλησε για μέρες τον τύπο κάνοντας λόγο δημόσια για κυκλοφορία καλλυντικώνν επικίνδυνων για την υγεία. Και το θέμα ανέβηκε πολύ καθώς έθιγε συμφέροντα και έδειχνε μεγάλη τόλμη που ίσως δημιουργούσε και πολιτικό κόστος.
Διαβάζουμε σχετικά για το θέμα σε εφημερίδα της εποχής:
«Καλλυντικά που περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία κυκλοφορούν στην αγορά μας». Αυτή τη δήλωση έκανε χθες ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Ι. Κεφαλογιάννης, ο οποίος είπε ότι για να προστατέψει το κοινό έδωσε εντολή στις επιθεωρήσεις του Υπουργείου να κάνουν εκτεταμένο έλεγχο.
Ο κ. Κεφαλογιάννης διευκρίνισε ότι πολλά καλλυντικά κυκλοφορούν χωρίς άδεια του ΚΕΕΦ και επομένως χωρίς κανένα έλεγχο.
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος που έγινε, οδήγησε στην κατάσχεση σημαντικών ποσοτήτων. Πρόσθεσε ακόμη ότι έλεγχος γίνεται και στις εισαγόμενες πρώτες ύλες, καθώς και στα ξένα καλλυντικά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
«Όσοι και όποιοι και αν είναι οι παραβάτες θα παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα», κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης. Η υγεία του λαού είναι κάτι το ιερό και οφείλουμε να την προστατεύσουμε.»
Ένας υπουργός στην ουρά
Ακόμα μια ανθρώπινη πλευρά του πολιτικού Γιάννη Κεφαλογιάννη σχολιάζεται ιδαίτερα ακόμα και από εφημερίδες που δεν πλησίασαν φιλικά το χώρο που πολιτέυτηκε ο βουλευτής και πρώην υπουργός, όπως η:
«Η Αλήθεια» του Μάνου Χάρη:
«Σηνέβη στην Αθήνα … μέρα Παρασκευή, 5 του Σεπτέμβρη 1980, το πρωί σ΄ένα σχολείο της ελληνικής πρωτεύουσας. Κόσμος πολύς στην ουρά, μαμάδες και μπαμπάδες που έγραφαν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Ανάμεσά τους ένας ψηλός, ελαφρά γκριζομάλλης ώριμος άνδρας με γιαλιά ξεχώριζε κάπως από την κορμοστασία του, το γκρι αγγλικό κοστούμι του και τη ριγέ (παρά τη σχετική ζέστη) γραβάτα. Περίμενε κι αυτός όπως όλοι οι άλλοι να έρθει η σειρά του για να γράψει την πρώτη από τις τρεις κόρες του στην πρώτη τάξη του δημοτικού.
Αν όλα αυτά βέβαια δεν συνέβαιναν στην Αθήνα αλλά σε καμιά πόλη του εξωτερικού όπου όλοι θεωρούνται με ίσα δικαιώματα και όλοι ανεξαρτήτως αξιώματος περιμένουν στην ουρά, το πράγμα δεν θα είχε καμία σημασία. Στην περίπτωσή μας όμως το γεγονός – πρωτοφανές νομίζουμε – συνέβη σε ελληνικό χώρο και το σπουδαιότερο ότι ο μπαμπάς της ιστορίας μας δεν ήταν άλλος από ένα Έλληνα υπουργό ή για την ακρίβεια τον υφυπουργό εσωτερικών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Χαρήκαμε ειλικρινά όλοι όσοι έτυχε να δούμε το… φαινόμενο και πιο πολύ απ’ όλους δύο Κρητικοί που υπερηφανευτήκαμε όταν ακούσαμε από τους άλλους τα ευμενή σχόλια για την στάση του συμπατριώτη μας.
Πάντα ο Γιάννης Κεφαλογιάννης – ανεξάρτητα από την κομματική του θέση που είναι τελείως αντίθετή μας – ξεχώριζε και στην πολιτική και στην στενότερη οικογένειά του.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις άγνωστες πτυχές του πολιτικού Γιάννη Κεφαλογιάννη, που περιέχονται σε μια πλήρη βιογραφία του που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι με την φροντίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Ρεθύμνου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ-ΜΟΝΙΑΚΗ