Η Ελευθερία Ζωγραφάκη από την Αργυρούπολη, δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση γυναίκας-μάνας. Εκτός από μάνα και νοικοκυρά, εκτός από τις δουλειές που απαιτούν αυτές οι ιδιότητες, είναι και μια επαγγελματίας – και μάλιστα – υψηλών απαιτήσεων: Είναι η μοναδική Ελληνίδα κατασκευάστρια παραδοσιακών ξυλόγλυπτων επίπλων. Εδώ και δεκαετίες, αναλαμβάνει σαλόνια, τραπεζαρίες, κρεβατοκάμαρες, βιτρίνες αλλά και … τέμπλα εκκλησιών. Αρκεί να πούμε ότι δημιουργήματά της υπάρχουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας … αλλά και στο Εξωτερικό.
Επαγγελματικά, εργάζεται συνεχώς, από τα 20 χρόνια της. Η ίδια δηλώνει ότι η ξυλογλυπτική-επιπλοποιΐα είναι το επάγγελμά της.
Η Ελευθερία Ζωγραφάκη, το γένος Τσαγκαραλεξάκη, γεννήθηκε το 1943 στην Αργυρούπολη, όπου και ζει. Πολύ νέα παντρεύτηκε με τον συγχωριανό της Ευάγγελο Ζωγραφάκη. Απέκτησαν 4 κόρες: Την Μαρία, την Κυβέλη, την Ιωάννα και την Φιλοθέη. Σήμερα αυτές έχουν χαρίσει πέντε εγγονάκια στον Βαγγέλη και την Ελευθερία, που είναι και οι δυο πολύ περήφανοι γι’ αυτά..
Γνώριζα από φήμη την ασυνήθιστη επαγγελματία Ζωγραφάκη. Να όμως που έτυχε να την γνωρίσω και προσωπικά, το 1986: Ήταν η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο Γυμνάσιο Αργυρούπολης, τη διεύθυνση του οποίου ανέλαβα τότε. Η κάπως καθυστερημένη γνωριμία μας έγινε αφορμή για να αναρωτηθώ πού βρίσκει τις ώρες αυτή η πολύτεκνη – άψογη – μάνα με τις τόσες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ήμουν σε θέση να γνωρίζω ότι ήταν άψογη και ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων. Ερχόταν συχνά στο Σχολείο για να βοηθήσει στο έργο των Καθηγητών της κόρης της Ιωάννας, κρατώντας από το χέρι τη μικρή Φιλοθέη, μια και οι μεγαλύτερες κόρες της φοιτούσαν ήδη σε Λύκειο της Πόλης. Σε εκείνες τις συναντήσεις μας έμαθα με έκπληξη ότι η κ. Ελευθερία έχει ασχοληθεί επιπλέον με την χαλκογραφία, την ζωγραφική στο γυαλί, την υφαντική, το κοπανέλι, το κέντημα, το πλέξιμο με (βελόνες και βελονάκι), την καλαθοπλεκτική, την παραδοσιακή μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, χωρίς να παραμελεί και … τις αγροτικές δουλειές.
Έχει λάβει μέρος σε 17 Εκθέσεις χειροτεχνίας του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε. Χ. και έχει αποσπάσει ισάριθμους επαίνους. Το 1988 στάλθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας να εκπροσωπήσει την Ελληνίδα Αγρότισσα στο Cadiz της Ισπανίας, όπου μίλησε για την Ελληνίδα Αγρότισσα.
Όταν η Ν. Ε. Λ. Ε. και η Γεωργική Υπηρεσία Ρεθύμνης οργάνωναν εκπαιδευτικά σεμινάρια, η Ελευθερία Ζωγραφάκη ήταν πάντα καλεσμένη ως εκπαιδεύτρια. Μόνο στο Κ. Ε. Γ. Ε. Ρεθύμνου έχει παρακολουθήσει 600 ώρες αγροτοτουριστικής εκπαίδευσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο φιλοξένησε, στο σπίτι της, αποφοίτους της Σχολής Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας από το Montpellier της Γαλλίας, οι οποίοι έφυγαν κατενθουσιασμένοι από την Κρητική φιλοξενία, με άριστες εντυπώσεις για τις Ελληνίδες αγρότισσες.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά Συνέδρια και Σεμινάρια στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στη Μυτιλήνη και αλλού.
Εδώ και αρκετά χρόνια η Ελευθερία και ο Βαγγέλης Ζωγραφάκης διατηρούν τουριστικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόριο στο χωριό τους την Αργυρούπολη, το οποίο αγαπούν και δεν το αποχωρίζονται.
Για τον Βαγγέλη και την Ελευθερία – εκτός από την γονική μέριμνα – έργο ζωής είναι και η δημιουργία ενός Λαογραφικού Μουσείου σε ιδιόκτητο χώρο. Εκεί, έχουν συλλέξει, με πολύ μεράκι, ένα πλήθος παλιών αντικειμένων που εντυπωσιάζουν όσους το επισκέπτονται (σημειωτέον χωρίς αντίτιμο εισόδου)! Όπως λένε οι δημιουργοί του Μουσείου, άρχισαν να μαζεύουν το υλικό από τα πρώτα χρόνια του γάμου τους, από αγάπη στην Παράδοση. Για την προσπάθειά τους αυτή, έχουν βραβευθεί από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία του Ρεθύμνου. Έχουν και οι δυο εργαστεί πολύ στη ζωή τους και έχουν στερηθεί πολλά. Όμως αυτό έγινε οργανωμένα και για το αποτέλεσμα υπήρξε κοινωνική αναγνώριση. Πιστεύουν ότι όλα οφείλονται στη βοήθεια του Θεού.
ΜΑΡΙΕΤΑ ΕΚΚΕΚΑΚΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ
Αφήστε μια απάντηση