Όλο αυτό το διάστημα (καλοκαιρινό πρόγραμμα για παι΄διά 5-12 χρόνων 2003) η ιστορικός τέχνης Δήμητρα Σαρρή και η φιλόλογος Αργυρώ Ντεντάκη μετέτρεψαν σε γοητευτικό παιχνίδι την επαφή των παιδιών με τον πολιτισμό.
Και όλα αυτά μέσα από συζητήσεις,προβολές διαφανειών,cds,dvds,επισκέψεις σε μουσεία, σε βιβλιοθήκες,σε βιβλιοπωλεία και σε δημόσιους χώρους της πόλης, παιχνίδια, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, μελέτη βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, ήρθαν πιο κοντά σε θέματα όπως η σύγχρονη τεχνολογία, το ίντερνετ, η μυθολογία,η θρησκεία,οι επιστήμες,η ιστορία τέχνης του Ρεθύμνου,διάφορες μορφές θεάτρου και μουσικής. Ενημερώθηκαν επίσης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού, πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Έφτιαξαν δικές τους φιγούρες του θεάτρου σκιών με τις οποίες και έδωσαν παράσταση.
Τον Αύγουστο τα ενδιαφέροντα έγιναν περισσότερα καθώς λειτούργησε εργαστήριο κεραμικής και μουσικής παράλληλα με τις άλλες εκδηλώσεις.
Η γνωστή συγγραφέας κ.Αννα Πολέντα Αποστολάκη,έμαθε στα παιδιά την ιστορία της κεραμικής και τα βοήθησε να κάνουν δικά τους κεραμικά αντικείμενα τα οποία και διακόσμησαν με χρώματα. Με τη σειρά του ο μουσικός Αντώνης Βάμβουκας, τους δίδαξε με ξεχωριστό τρόπο που τα ενθουσίασε θεωρία της μουσικής,χορωδία και κιθάρα.
ΈΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΜΑΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Για την ιστορία και μόνο αναφέρουμε το αναλυτικό πρόγραμμα που κάλυψε τις παρακάτω ενότητες:
* Πυραμίδες και άλλες πληροφορίες για την Αίγυπτο. Μελέτη σχετικών βιβλίων ,κουίζ και ασκήσεις για την εμπέδωση των όσων άκουσαν τα παιδιά για το συγκεκριμένο θέμα. Προβολή ταινίας σε dvd με θέμα τον αιγυπτιακό πολιτισμό.
* Περιβάλλον,καθαριότητα, ανακύκλωση.
* Μέσα μαζικής ενημέρωσης : Εφημερίδες. Είδη,κατηγορίες, τίτλοι,περιεχόμενα,ανάλυση των ειδήσεων,σελιδοποίηση,θέματα για μια παιδική εφημερίδα, ενδιαφέροντα: αλάνα για παιχνίδι στο σχοείο,λιγότερος θόρυβος στο σπίτι και στο δρόμο,χώρος για παιχνίδι, λιγότερα σκουπίδια κ.α.
* Ενημέρωση για το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ και προτροπή για την παρακολούθησή του
* Σύγχρονη ζωή στην πόλη και στο χωριό. Πλεονεκτήματα,μειονεκτήματα
* Κρήτη,κρητικήδιατροφή,διάλεκτος,έθιμα,μουσική,όργανα,χοροί,λυράρηδες,μαντινάδες.
* Ρέθυμνο: ιστορία,μνημεία,ιστορικό λαογραφικό μουσείο,εργαστήριο κατασκευής κρητικής λύρας, κεντρική βιβλιοθήκη,βιβλιοπωλεία,παλιά πόλη, παλιά επαγγέλματα, παζλ με κτήρια της παλιάς πόλης, θρύλοι και ιστορίες της Κρήτης.
* Μουσείο: Επίσκεψη και εκπαιδευτικά προγράμματα για την καλύτερη γνωριμία, με τα εκθέματα του μουσείου.
* Μουσική: τραγούδια σύγχρονων μεγάλων δημιουργών ,κλασσικοί συνθέτες.
* Καραγκιόζης: Ιστορία θεάτρου σκιών -συμβολισμοί Πρακτική με το έργο : ” Ο μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι”
* Ιστορία της ζωγραφικής μέσα από παιδικά βιβλία
* Δραματοποίηση τραγουδιών του Λουδοβίκου, του κύκλου με την κιμωλία στον Καύκασο του Μπρεχτ, της Αρπαγής της Ευρώπης κ.α
* Γνωριμία με τις αγιογραφίες, τα ιερά σκεύη, Κρήτες Άγιοι.
* Συνδυασμός μουσικής,θεάτρου ζωγραφικής.Οι τέσσερις εποχές του Βιβάλντι και Αρκιμπόλντο
* Σταυρόλεξα με λέξεις που αφορούν τον πολιτισμό
* Επιλογή και αξιολόγηση τηλεοπτικών προγραμμάτων
* Θέατρο: σκηνικά, κοστούμια, συμπεριφορά κάθε ρόλου.
* Ζωγραφική:ελεύθερη γνωριμία με το σχέδιο, το σκιοφωτισμό,την ακουαρέλα,τη λαδομπογιά συνδυασμοί χρωμάτων
* Λεκτικά παιχνίδια για εμπέδωση των γνώσεων
* Μουσική: θεωρία ,χορωδία
* Κεραμική: ιστορία του πηλού, των εργαστηρίων στις Μαργαρίτες,κατασκευή αντικειμένων
* Σειρά Σίρρις: “Θέλω να ξέρω γιατί : Οι αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν ναούς και άλλες ερωτήσεις για την αρχαία Ελλάδα.”
* Ενημέρωση των παιδιών για τις κυκλοφορίες νέων βιβλίων
ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Αξιολογώντας την προσπάθεια η κ.Σαρρή μας είπε:
” Το ενδιαφέρον των παιδιών και των γονιών μας εξέπληξε. Συμμετείχαν σε κάθε δραστηριότητα, και το κέφι τους μας έδινε ερεθίσματα να τους μεταδώσουμε περισσότερα από αυτά που εξαρχής είχαμε προγραμματίσει. Τα παιδιά έψαχναν διεξόδους από την ανία στο σπίτι τις πρωινές ώρες και οι γονείς χάρηκαν γιατί τα παιδιά τους παρακολούθησαν το πρόγραμμα, αγάπησαν και μετέφεραν στους ίδιους πολιτιστικά ερεθίσματα. Όλοι μαζί την τελευταία μέρα εξέφρασαν την επιθυμία, να στηρίξουν την προσπάθειά μας και το χειμώνα παρά τις αυξημένες ανειλημμένες υποχρεώσεις τους
Αυτό ήταν πιο έκδηλο στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή 29 Αυγούστου.
-Πως σκέφτεστε να λειτουργήσετε το χειμώνα;
– Με διάφορες ενότητες που θα απευθύνονται στα παιδιά χωρίς να τα αποσπούν από τη μελέτη τους και με σειρά πολιτιστικών σεμιναρίων για γονείς.
– Νομίζετε ότι σε δυο μήνες μπόρεσαν τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στην έννοια του πολιτισμού;
– Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως είμαστε ήσυχοι ότι τα παιδιά κατάλαβαν το νόημα του πολιτισμού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμβάλαμε στην προσπάθεια τα παιδιά αυτά να γίνουν οι αυριανοί υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες της πόλης και του κόσμου όλου.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Εύα Λαδιά που οραματίστηκε τη λειτουργία ενός τόσο πρωτότυπου για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος και βοήθησε στην υλοποίησή του μέσα από το Φεστιβάλ της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ .Ευχαριστούμε επίσης τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για το θερμό ενδιαφέρον της αλλά και τον π. Νικόλαο Πολάκη που μας συμπαραστάθηκε με τόση αγάπη.