Αγάπη και έρωτας

 

 

Μόσχου Λαγκουβάρδου, Μικρά δοκίμια

 

Πριν χρόνια μου ζήτησε ένα γνωστός μου να του ερμηνέψω αυτό το μήνυμα που του έστειλε μια κοπέλα που τον αγαπούσε: «Be calm and love me for ever». (Μείνε ήρεμος και να μ’ αγαπάς πάντα).-Τι σημαίνει να μείνω ήρεμος και να την  αγαπώ πάντα;-Δεν είμαστε ήρεμοι αν βλέπουμε την ομορφιά μιας γυναίκας σαν κάτι, που πρέπει να το κλέψουμε από κάποιον. Αυτό μας κάνει τρελούς. Τα μάτια μας γυαλίζουν από  την αρπακτική επιθυμία του ζώου.  Η αρπακτική επιθυμία είναι η αιτία της βίας.

Μείνε ήρεμος σημαίνει να μην σε κατέχει η επιθυμία της αρπαγής.-Γιατί έχουμε την επιθυμία αυτή της αρπαγής;-        Μας κατέχει η επιθυμία αυτή γιατί δεν βλέπουμε την ομορφιά του γυναικείου σώματος ως ομορφιά του Θεού.  Αν βλέπουμε την ομορφιά του γυναικείου σώματος ότι είναι του Θεού, η ομορφιά αυτή είναι μέσα μας, γιατί ο Θεός είναι μέσα μας. Άρα δεν πρέπει να την αρπάξουμε από κάποιον, αφού είναι του Θεού. Αυτό σημαίνει ότι μένουμε ήρεμοι κι αγαπάμε πάντοτε , γιατί κι η ομορφιά του Θεού είναι παντοτινή.

Η θέα της ομορφιάς είναι μέθεξη, δεν είναι απλή αίσθηση, αλλά μετοχή με το νου και την ψυχή στην ομορφιά και ταύτιση μαζί της. Δεν βλέπουμε μόνο με τα μάτια, εξωτερικά. Τα βλεπόμενα “αισθηματοποιούνται” και γίνονται τα αισθήματά μας. Δεν είναι πια εξωτερικά αντικείμενα, αλλά γίνονται ένα με τον εσωτερικό άνθρωπο.Δεν θέλουμε να κλέψουμε και να αρπάξουμε από κανέναν την ομορφιά, γιατί βλέπουμε την ομορφιά που είναι μέσα μας και ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε το Θεό γιατί μας χάρισε τη δύναμη να βλέπουμε την ομορφιά και το σπουδαιότερο, γιατί έβαλοε μέσα μας την ομορφιά.

Μόνο αν σε κάθε όμορφο αντικείμενο θυμούμαστε το Θεό και νιώθουμε την παρουσία του, δεν θα θέλουμε να κλέψουμε και ν’ αρπάξουμε ό,τι όμορφο βρίσκεται μπροστά μας. Από ποιόν να το κλεψουμε και να το αρπάξουμε όταν έιναι ήδη μέσα μας, το αίσθημά μας, εμείς οι ίδιοι; Ο Θεός είναι μέσα μας. Με τον νου τον βλέπω. Έχω επίγνωση ότι σε όλα τα όμορφα αντικείμενα αντικαθρεφτίζεται η ομορφιά του Θεού. Βλεποντας ένα όμορφο γυναικείο σώμα ξέρω ότι αντικαθρεφτίζεται σ’ αυτό η ομορφιά του Θεού και ότι ο Θεός κι η ομορφιά Του είναι μέσα μου. Ήταν πάντοτε μέσα μου. Από ποιόν να την κλέψω;

Σχετική με τη θέα της ομορφιάς είναι και η διαφορά μεταξύ αγάπης και έρωτα. Ο έρωτας είναι εποπτεία, αισθήσεις του σώματος, ενώ η αγάπη μπορεί να είναι και μόνο του μυαλού. Έρωτας χωρίς αίσθηση του σώματος, αυτό που λέγεται “πλατωνικός” δεν υπάρχει. Η αγάπη μπορεί να είναι και χωρίς το σώμα, καθαρά νοητική, όταν π.χ. αγαπάμε το πνεύμα κάποιου. Αλλά στον έρωτα αγαπάμε μαζί και το σώμα, την μορφή και μάλιστα η μορφή είναι ¨τιμιότερη”. Πλατωνικός έρωτας δεν υπάρχει. Αν η λέξη “έρωτας” βγαίνει απ΄ την “ρώμη”, είμαι ρωμαλέος, λέγεται κυριολεκτικά για το σώμα και μόνο μεταφορικά μπορεί να ειπωθεί και για το πνεύμα “ρωμαλέο πνεύμα”.

Το ρήμα είναι “ρώνυμι”. που σημαίνει “κινούμαι ταχέως και σφοδρώς”, και που είναι πράγματι ουσιαστικά χαρακτηριστικά του έρωτα “αστραπιαίος έρως”. Ο έρωτας δεν κινείται αργά και με περίσκεψη, , αλλά ταχέως και σφοδρώς. Πότε ερωτεύεται κανείς δεν το καταλαβαίνει. Πότε “δαγκώνει τη λαμαρίνα”, δηλαδή απερίσκεπτα, γιατί με περίσκεψη δεν δαγκώνει κανείς λαμαρίνες.

Ο Όμηρος γράφει κάπου στην Ιλιάδα “καλόν χορόν ερρώσαντο”, δηλαδή χόρεψαν ζωηρά, με ζωντάνια. Ο έρωτας έχει σωματική έννοια. Δεν εννοούμε το σεξ για το σεξ. Στο σεξ για το σεξ πέφτουμε όταν δεν αγαπάμε τον άνθρωπο. Στον έρωτα αγαπάμε τον άνθρωπο ως σώμα και πνεύμα. Αν είναι μόνο το σώμα, αυτό είναι σεξ. Αν είναι μόνο το πνεύμα, αυτό είναι λογική αγάπη.

Όταν είπα σε μια κοπέλα, ότι είναι πολύ όμορφη και ελκυστική χωρίς να έχει ανάγκη, να δείχνει τα στήθια της, μου απάντησε, “έχετε δίκιο, κρέας βλέπεις και στο τσιγκέλι του χασάπη”! Η ανθρώπινη μορφή είναι ρυθμός. Δεν αγαπάμε το “κρέας”, αλλά αυτόν τον ρυθμό, αυτή την αρμονία που δένει τα διάφορα μέρη του σώματος του ανθρώπου!

 

 

Αφήστε μια απάντηση